Çanakkale Müzeler Buluşması’nın Üçüncüsü Gerçekleştirildi
5 ? 6 Mart 2011 tarihlerinde Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin kuruluşunun 2. yıldönümü nedeni ile Çanakkale Müzeler Buluşması III gerçekleştirildi.
Dolu dolu geçen etkinliklerin 1. günüde Çanakkale Deniz Müzesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferans, Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi Koordinatörü Cevat İnce’nin yaptığı sunum ile açıldı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın konuşması ile devam etti.
Birinci oturumda; Uluslararası Kent Müzeleri Birliği Dönem başkanı Sayın Suay Aksoy Kent Müzeleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Sayın Aksoy, dünya Kent Müzelerinden verdiği örnekler ile farklı Kent Müzeleri yaklaşımlarını sundu. Bu sunumda her kentin kendi yaşadıkları üzerinden müze sergi dilini oluşturdukları, birçok müzenin düzenledikleri toplantı ve sergileri ile yalnızca geçmişe değil geleceğe yönelikte sorular sormaya ve çözüm önerileri üretmeye başladığını belirtti.
İkinci oturumda ise ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Sayın Mithat Kırayoğlu; Tarihi Kentler Birliği süresince gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra kent ve kentlilik kavramları üzerinden Kent Müzeleri nasıl olmalıdır? sorusuna altlık oluşturacak bilgiler verdi.
Toplantı sonrasında soru ? cevap ile müze ve Kent Müzeleri kavramları üzerine yapılacak tartışmalar sonucunda yeni bakış açıları ile yeni diyalog şekillerine ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. 2. gün gerçekleştirilecek forumun mevcut içeriğine katkı verecek altlıklar oluştu.
Oturumların ardından Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde saat 18.00’de; Kent Müzesi Kurucu Yürütme Kurulu Üyesi Eyüp Görgüler’in kente yeniden dönüşü ve yaptığı tasarımlarla kente kattığı, kaybıyla birlikte farkına varılan değerlerin sergilendiği “Kentte Eyüp Görgüler”? sergisinin ilk gün buluşması gerçekleştirildi. Kent Müzesinin 13. sergisini gerçekleştirdiği akşamda ayrıca Süreli Sergi Salonuna Eyüp Görgüler adı verildi.
6 Mart Pazar günü buluşmanın ikinci bölümünün de Çanakkale Kent Müzesi toplantı salonunda gerçekleştirilen forumda ise Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin yaptıkları üzerinden geleceğe yönelik önermelerin yanı sıra müze ve müzecilik üzerine tartışmalar açıldı. Toplantı sonunda Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi?nin çok kısa sürede uluslar arası örneklerine paralel gelişmeler gösterdiği tepkisine paralel olarak bundan sonraki süreçte neler yapabileceği üzerine önerilerin çıktığı forum 2011 yılında daha fazla Müze ve Kent Müzesi üzerine konuşulacak ortamların yaratılması gerektiği tespiti ile tamamlandı.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...