Çanakkale Kıyılarından 753 Kilo Atık Toplandı

27 Ekim 2016

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA her yıl düzenlenen ‘Uluslararası Kıyı Temizliği – ICC International Coastal Cleanup’ etkinliği çerçevesinde, üç denizimizin kıyılarını temizlemek için kolları sıvadı. TURMEPA’nın deniz kirliliğine dikkat çekmek ve bu konuda toplumda farkındalığı artırmak için düzenlediği etkinliğe, Türkiye çapında bini aşkın deniz gönüllüsü katıldı.

Her yıl tüm dünyada eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Uluslararası Kıyı Temizliği etkinliği, Türkiye’de 2002 yılından itibaren TURMEPA koordinatörlüğünde yürütülüyor. Bu yıl 22. yaşını kutlayan TURMEPA, ICC etkinliğini 6 ilde 11 farklı noktada gerçekleştirdi. Etkinliğin merkezi ise bu yıl, Çanakkale Boğazı’nın özellikle insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmek ve bu konuda farkındalığı artırmayı amaçlayan “Çanakkale Deniz Aşıkları – Çanakkale İçin Mavi Adım” Projesi kapsamında, Çanakkale (Kepez, Çardak, Bozcaada, Kilitbahir) oldu.

Çanakkale’de Çardak, Kepez, Bozcaada Belediyeleri ve Kilitbahir Muhtarlığı ile Çardaklıyız Biz Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültürel Gelişim Derneği’nin katkılarıyla gerçekleşen etkinliğe, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Deniz Elçileri Topluluğu da gönüllü katılımlarıyla destek verdi.

Etkinlik, Çanakkale Kepez sahilinde farklı yaş ve meslek gruplarından oluşan gönüllülerle birlikte kıyı temizliği şeklinde gerçekleştirildi. 300’ü aşkın gönüllünün katıldığı temizlik çalışmalarında 1 saat içinde karadan 1.250 adet metal kapak, 151 teneke içecek kutusu, 2.450 adet küçük metal parça, 90 adet cam şişe, 12.662 adet sigara izmariti, 1.156 adet gıda ambalajı, 682 adet plastik içecek kutusu, 665 parça köpük, 1.500 adet cam parçası ve 1.380 adet plastik parçasından oluşan toplam 143 kilogram çöp toplandı.

1
Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası çerçevesinde üç denizimizin kıyılarını temizlemek için kolları sıvayan TURMEPA, Çanakkale’nin yanı sıra İstanbul, İzmit, İzmir, Antalya, Bodrum, Marmaris ve Fethiye kıyılarına uzandı. Etkinliğe Türkiye genelinde 1000’i aşkın deniz gönüllüsü katıldı. Bölgelere göre toplanan atık miktarları ise şöyle oldu:
Çanakkale Çardak – 80 katılımcı, 109 kg atık
Çanakkale Kilitbahir – 19 katılımcı, 565 kg atık
Çanakkale Bozcaada – 50 katılımcı, 79 kg atık
İstanbul Kınalıada – 42 katılımcı, 483 kg atık
Kocaeli – 50 katılımcı, 26 kg atık
İzmir – 139 katılımcı, 679 kg atık
Antalya – 150 katılımcı, 200 kg atık
Bodrum – 95 katılımcı, 50 kg atık
Marmaris – 26 katılımcı, 438 kg atık
Fethiye – 70 katılımcı, 430 kg atık

Toplanan atıklar arasında koltuk, tost makinesi, motosiklet gövdesi, çimento dolu çuval, tekne kızağı, otomobil teybi ve halının yanı sıra ölü bir Caretta caretta dikkat çekti.

Etkinliğin Türkiye Koordinatörü TURMEPA Çevre Yüksek Mühendisi Şeyda Dağdeviren Hill, toplanan atıklar üzerine çevre gönüllülerini bilgilendirdi. Hill, yaygın olarak kullandığımız plastiklerin 400 yılı aşkın süre doğada kaldığını ve geçen süre boyunca parçalara ayrılarak varlığını sürdürmeye devam ettiğini belirtti. Plastiklerin çeşitli fiziksel süreçlere maruz kalarak küçük parçalara ayrılıp mikroplastiklere dönüştüğünü ve böylece filtrelere takılmadan denizlere ya da göllere kolaylıkla ulaşabildiğini ifade etti. Hill, mikro-plastiklerin deniz canlılarının vücutlarında birikerek insanlar tarafından tüketilen midye, balık gibi besinler aracılığıyla vücudumuza girdiğinin, bu sebeple deniz ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sebep olduğunun altını çizdi.

Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası’nın Türkiye koordinatörü olarak TURMEPA, toplanan bu atıklara ait verileri her sene olduğu gibi bu sene de etkinliğin ana yürütücüsü Ocean Conservancy’nin online bilgi bankasına işledi. Tüm dünyada toplanan bu bilgiler sayesinde uzmanlar, kıyıların ne tür aktivitelerle kirlendiğini ve ne tür tehlikelere maruz kaldığını belirleyerek otoriterlere çözüm yöntemleri geliştirilmesi için projeler sunuyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir