Çanakkale Kent Konseyi Engelli Meclisini Tanıyalım
2004 Eylül ayında kurulan Çanakkale Kent Konseyi bünyesinde 2007 yılında faaliyetlerine başlayan Engelli Meclisi’nde görev alan Yürütme Kurulu üyeleri çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi.
Çanakkale Kent Konseyi Engelli Meclisi’nde görev alan Yürütme Kurulu üyelerinin “Engelli Meclisinde hangi kurumu temsil ediyorsunuz? Çalışmalarınız nelerdir?”, “Engellilerin sosyal yaşama katılımını nasıl buluyorsunuz? Engelli Meclisinin çalışmalarını değerlendirdiğinizde meclisin çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Eleştirdiğiniz yönleri var mı?”, “Kentte engelliler için yapılan düzenlemeleri nasıl buluyorsunuz?” sorularına verdikleri yanıtlar:
“Önceliğimiz Eğitim”
Engelli Meclis Başkanı İrfan Güz;
“Çanakkale Tüm Engelliler Derneği Gençlik ve Spor kulübünü temsilen burada görev yapıyorum. Engelli Meclisi Kent Konseyi bünyesinde 22 Aralık 2007’de kuruldu. Yönetmeliği yapıldı. Engelli meclisinin kurulma amacı, tüm engellilerin toplumsal yaşama katılmaları aynı zamanda sağlık, sosyal bakım, rehabilitasyon, eğitim ihtiyaçlarının karşılanması ve üretim kapasitelerinin geliştirilmesi için çalışması; kentliler ve kentteki tüm engellilerle birlikte engelli yaşamının kolaylaştırılması; engellinin toplumsal ekonomik yarar anlamında kentte aktif rol almasının sağlanmasıdır. Engellilerin sosyal yaşama doğrudan katılması hedeflenmektedir. Engellilerin yaşama katılmasının önünde bir sürü engeller var. Engelleri aşsın ki toplumsal yaşama katılabilsin. Burada karşımıza erişilebilirlik çıkıyor. Engelli evden çıktığı zaman karşısında birçok engel var. Sadece Çanakkale değil tüm kentlerde olan bir yanlışlık. Kentte çok önemli düzenlemelere ihtiyaç var. “Engelsiz Kent” diye bir çalışma grubu oluşturduk. Türkiye genelini ilgilendiren bir kanun çıktı. Artık denetim ve para cezası da olacak. Bu yasa uygulanırsa engelliler, çocuklarımız kentle daha iyi kaynaşacak. Toplum böylelikle engellilerle kaynaşacak, ilişkileri güçlenecek.
İlk yönetim kuruluna girdiğimizde eksiklik olarak toplumsal barıştan söz ettik. Toplumda olan her türlü ayrımcılık engellilere karşı da var. Engelliler başlı başına ayrımcı, evlerinden çıkamıyor. Toplumsal barış süreci olsun istedik. Toplumsal barış olmadan hiçbir sorunumuz çözülemez. Konuşmalarımızda kentin barış kenti olduğunu toplumsal barışın olmazsa olmaz olduğunu her platformda dile getirdik. Kent Konseyinde farkındalık yaratma adına sanatsal çalışmalar yapmak istedik. Türk Halk Müziği korosu oluşturduk. Engellilere afet, deprem eğitimi verildi. Engelsiz kent çalışmasının son aşamasındayız. Fotoğrafladık, raporu hazırlıyoruz.
Son yıllarda engellilerin yaşama katılımı arttı. Devlet kadrolarında engelli kadroları boştu. Engelli sınavından sonra devlette bulunan kadroların %80’i doldu. Her kamu kuruluşunda engelli ile karşılaşıyoruz. İş sahibi olmuş durumdalar. İş sahibi olunca her zaman toplumla iç içe yaşadıkları için engelli sorunları daha çabuk dile getiriliyor ve yerinde çözüme ulaşıyor. Bu bize büyük avantaj sağladı. Demek ki engelliler toplumda her katmanda yer alırsa çözüm yolu da daha hızlı gerçekleşecek. İstihdam sağlandıktan sonra diğer sorunlar daha çabuk çözülüyor.
Önümüzdeki süreçte İlk olarak eğitimi gündeme alacağız. Orada hepimiz farklı kültürlerden geldik. Engelli- engelsiz ayrımının olmaması için küçük yaşlarda eğitim verilmeli. Hatta okullarda müfredatta bu konuda yer verilmelidir. Çanakkale’de eğitimcilerimizle bir araya gelip bazı planlamalar yapmak istiyoruz. Eğitim olunca küçük yaştakiler ilerleyen dönemde daha barışık toplumla karşılaşacaklardır. Engelli, engelsiz herkes mutlu yaşayacaktır. Eğitim olmazsa olmazımızdır.”
“Meclis Olarak Engellilerin Her Zaman Yanındayız”
Engelli Meclisi Genel Sekreteri Remzi Bolaman;
“Engelli kadrosu ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde çalışmaktayım. Engelli Meclisinde kurulduğu günden bugüne görev aldım. Engelli meclisi çalışmak isteyen engelliler ve aileleri için gerekli projelerini hayata geçirebilmek için uygun bir yer. Engelli Meclisi, başta engelliler olmak üzere engelli ailelerine, Çanakkale’yi engelsiz bir kent olarak nasıl yaşanabilir hale getirebiliriz diye düşünenlere projeleri le gelenlere uygulama, hayata geçirme imkanı veriyor.
Engelliler Meclisi yönergesi çerçevesinde Çanakkale’deki engellilerimize yararlı olmaya çalışıyoruz. İlk olarak engellileri bir araya getirmeye çalıştık. Engelli, Türk Halk Müziği Korosu kurma çalışmalarına Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz’un destekleri ile başladık. Bursa Kent Konseyi Engelli Meclisi Türk Halk Müziği korosunu Çanakkale’ye davet ettik. Harika bir konser verdikten sona güzel eleştiriler aldık. Biz de Çanakkale’de Türk halk müziği korosu kurmak için çalışmalara hız verdik. Şefimiz İftihar Van’lı ile konuşarak ilk oluşumu yaptık ve çalışmalara başladık. Türk Halk Müziği korosunu daha da geliştirebilmek için engelliler meclisine bağlı spor ve sanat çalışma gurubunu kurduk. Bugün zihinsel engelli, down sendromu, görme, bedensel engelliler koroda görev alıyorlar. Şimdiye kadar 4 konser verdik. Son konserimizi 3 Aralık 2013 tarihinde Süleyman Demirel Konferans Salonunda verdik.
Engelli meclisi çalışmalarına genel hatları ile baktığımızda eksik çok şey var. Önce iğneyi kendimize batırmalıyız. Çanakkale’de özellikle belediye durakları bugün için koltuk değnekli, tekerlekli sandalye ile gezenlere en büyük engel teşkil ediyor. Bu sorunları dile getirdik, duraklar yavaş yavaş düzelmeye başladı. Bir de yolara döşenen kaldırım taşlarına engelli arkadaşların tekerlekli sandalyeleri içine giriyor. Bunlarında düzeltilmesi gerekiyor.
Çanakkale nasıl engelsiz yaşanabilir bir kent olur diyerek iğneyi kendimize batırıyoruz. Bugün sağlam bir insana da sorsanız aynı şeyi söylüyor. Çanakkale’yi engelliler açısından yaşanabilir bir kent yapabilmek için önce resmi kurumlarımız adım atmalı, ondan sonra diğer yaptırımlar gelir. İlk olarak 2012 Temmuz ayı son denildi. Ama sonra süre uzadı. Biz de Engelsiz kent Çanakkale projesini faaliyete geçirdik. Bazı kurumlar fotoğraflarının bile çekilmesini istemiyorlar. İzin alın gelin diyorlar. Resmi kurum halkın yeridir engellide birey ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu için onlarında herkes gibi hakkı vardır. Biz meclis olarak her şeyden önce Çanakkale’de ki engelli derneklerini bir araya getirebilmeliyiz. Her derneğin ismi, sıfatı var fakat yaptıklarına baktığımızda birçok engelli meclise gelerek bilgi alıyor. Buradaki dernek yönetimlerini üyelerine daha çok bilgi vermeye davet ediyorum. Tekerlekli bisiklet basketbol takımımız var. Şu an birinci ligde onun kurucusuyum. Umarım orada da başarılı olurlar.”
“Aileler çocuklarından utanmamalı”
Alaattin Aydın;
“Tüm Engelliler Derneğini temsilen buradayım. Çalışmalarımız başarılı gidiyor. Özellikle kurduğumuz koro ile ses getirdik. Ama kolay olmadı. Bursa engelli korosu konser verdi. Baktık bizde yapabiliriz dedik ve kurduk, gayet güzel oldu. Çalışmalarımız devam ediyor daha da güzel yapacağız. Şimdiye kadar 4 konser verdik. 3 Aralık 2013 Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir konser daha verdik. Engelliler için en büyük sorun erişilebilirlik. Biz bunun aşılması için çalışma başlattık. Birçok yerde başarılı olduk ama eksiklikler çok. Zihinsel engellilerin tiyatrosu var. Tekerlekli basketbol takımı 1.ligde bu çok önemli. Engelli Meclisinin katkısı ile yüzme ve su altına dalma projelerimiz başladı. Engelliler pek evinden çıkmak istemiyor ama çıkmalılar. Derneklere bakınca hep aynı kişiler değişik insanlar yine yok. Katılım neden böyledir bende anlamadım. Herkes katılmalı, evinden çıkmalı. Maalesef çıkamıyor bu çözülmeli. Bunlar hep eğitimle olacak. Önce ailede eğitim verilmeli, anne baba eğitim almalı. Çocuğundan utanmamalı, korkmamalı. Çocuğunu birey, insan olarak görmeli. Bu çok önemli. Bunu böyle gördükten sonra sorun kalmaz bütün engelleri rahatlıkla aşarız.”
“Engelliler artık hayata daha çok katılıyor”
Zeki Tezel;
“Çanakkale tüm engelliler derneğini temsil ediyorum.
Sivil inisiyatifin örgütlenme çabası, derneklerin daha koordineli birlikte çalışması, birlikten kuvvet duyar ilkesi gereğince, Kent Konseyi Engelli Meclisi oluşumuna katıldık. Engelliler asosyal guruplar oluyor. Sosyalleşme zayıf olduğundan bir arada çalışma iş yapma sıkıntıları yaşanabiliyor. Ama bunlar aşılıyor. Engellilerin faaliyetlerini engelliler meclisi koordine ediyor. Meclisin önderliğinde yapılan faaliyetlere diğer dernekler de katkıda bulunuyor. Türk Halk Müziği Korosu çok önemliydi faaliyetine devam ediyor. Engellilerin tanınması becerilerini sergilenmesi engellilere güven gelmesi konusunda büyük önem taşıyor. Meclis Başkanımız İrfan Güz’ün çabaları, yasal mevzuat ve belediyenin bilinçlenmesi sonucunda engelliler için fiziksel yapılarda gerçekleştirilen düzenlemelerle erişilebilirlik artıyor. Avrupa’da bunlar daha önce yapılmış. Gidip görüyoruz. AB’yi hedefleyen ülkenin bunu çözmesi gerekiyor. Bazı bölgelerde yapılan çalışmaların eksikleri mutlaka var. Bunun nedeni de bu çalışmayı yapan arkadaşların engelli gözüyle orayı görmedikleri için yaptıkları yanlışlardan kaynaklanıyor. Ufak tefek aksaklıklar iyileştirilecektir. Engelli meclisinin faaliyetleri, engelliler için belediyenin katkıları ile ulaşımda yapılan indirimler çok önemli. Engelliler eğer isterse hatta ağır engelliler refakatçileri ile otobüslere ücretsiz biniyorlar. Bu gelişmeler sivil insiyatifin çalışmaları sonucu elde edilen kazanımlar. Engellilerin, çocukların, kadınların bu toplumda pozitif ayrımcılığa tutulması doğru bir yaklaşım. Kentteki düzenlemelerin engellilerin de var olduğu bilinerek düzenlenmesi gerekiyor. Engellilerin hem hizmet anlamında hem de bir kısım indirimlerle pozitif ayrımcılığa tabi tutulmaları doğru diye düşünüyorum. Engelli Meclisi çalışmalarında eksiklik elbette var. Koordineli olarak daha fazla işler yapmalıyız. Alt komisyonlarda eğitim, erişebilirlik, engelli kadınların sorunları ile ilgili çalışmalar olabilir. Branşlaşma mutlaka olmalı. Araç gereç ihtiyaçları olabilir. Engelli meclisinin alt çalışma gurupları kurarak, raporlar hazırlayarak gündeme getirmesi gerekir. Engellilerin hayata katılımı konusunda eskiye göre büyük gelişmeler oldu. 1989 yıldan bugüne süreci takip eden biri olarak yapılan düzenlemelerle yakın çevremde çok sayıda kişinin işe girdiğini biliyorum. Sokağa çıkamaz haldeyken işe girenler bulunuyor. Derneklerin faaliyetleri sırasında tanışarak evlenenler de var. Tüm bu gelişmeler çok olumlu. Meclis olarak alt çalışma grupları kurarak branşlaşma anlamında çalışma yapıp sorunun çözümü konusunda yerel yönetimlere baskı aracı olma konusunda misyonumuz da olmalı. Sosyal faaliyetlerde çeşitlilik olmalı, kaynaşmayı arttırmalıyız. Daha fazla günlük gezi ve ortak tatil olabilir. Bütün bunları engelli meclisi sağlayabilir diye düşünüyorum.”
“Engelliler sosyal hayata daha fazla katılmalılar”
Ayhan İnan;
“Çanakkale Bedensel Engelliler Derneği Başkan vekilliği görevinde bulunurken engelli meclisinde görev almaya başladım. Son genel kurulda bağımsız aday oldum. Seçimde kazandım. Bu görevi 7 yıldır sürdürmeye çalışıyorum. Engelliler meclisi bütün engelli derneklerinin ortak akılla kurmuş oldukları bir kurum. Sosyal aktiviteler yapıyoruz. Çanakkale’de Engelli Türk Halk Müziği korosu kurduk. Bursa’da buna benzer koro var ama bizim koromuz daha farklı. Daha ileriye gittik. Birbirimize güvendik. Kent Konseyi Yönetim Kurulu bize destek oldu. Koromuzda Şef İftihar Van’lı ile çalışıyoruz. Çanakkaleli dostlarımız tarafından takdir edildiğimizi düşünüyorum. Engelsiz kent çalışma gurubu çalışmaları sürüyor. Kamu kurumları ve özel sektör işletmelerine gidip bakıyoruz. Bir anlamda denetliyoruz. Engelli dostlarımızın hayata katılımına baktığımızda birçoğunun tereddütleri var. Engelli dostlarımızın evlerine gidiyoruz eksikliklerini, sağlıklarını soruyor bilgi alıyoruz. Engelli Meclis Başkanımız İrfan Güz olmak üzere hepimiz duyarlıyız. Engelli dostlarımızın sosyal hayata biraz daha fazla katılmalarını istiyoruz. Ben engelliyim bir şey yapamam olmaz. Eskiye nazaran ilerleme var.
Meclis olarak çalışmalarımız her geçen gün ilerliyor. Valilik, Sivil Toplum Kuruluşları, Kent Konseyi ile ortaklaşa çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız incelemelerde engelli geçiş yerlerine araçlar park ediyorlar. Daha duyarlı olmalıyız. Oralara park yapılmamalı. Yaşam alanları engellilere uygun hale getirilmeli.
Engelliler hayatın her alanında yer almalı. Parti gözetmeksizin siyasette yer almalılar. Her aday olanı desteklemeliyiz. Belediye meclisinde bir arkadaşımız var daha fazla da olmalı. Siyasette hayatın her alanında yer almalıyız.”
“Yüreğimizde kent konseyini hissetmeli ve çalışmalıyız”
Özen Topçugürler;
“Engelli Meclisine bireysel olarak katıldım ve 2 yıldır görev yapıyorum. Kent Konseyini ve Engelli Meclisini başarılı buluyorum. Spor ve müzik alanında engelliler olarak büyük başarılara imza atılıyor. Projeler üretiliyor hepsi hayata geçirilmese de yapılmak istenen çok şey var. Bunlarda zamanla tamamlanacaktır. Engellilerin sosyal yaşama katılım sürecini sıkıntılı buluyorum. Engellilerin engellerinin kaldırılması, kentte yaşamın kolaylaştırılması için birçok şey yapılıyor. Belediye başkanımızın da bize çok büyük yardımları oluyor. Üretilen projeleri destekleyerek sözünü yerine getirerek sonuçlandırdı. Konutlarla ilgili sorunlar var. Onunla ilgili yasa var. Süreç doldu. Ama hükümet tarafından üç yıl daha uzatıldı. Sıkıntılar var ama tamamlanması gerekiyor. Burada üretilen projelere engelli katılımına bakacak olursak, engellileri çok gönüllü bulmuyorum. Biraz yardım edince daha çok hoşlarına gidiyor. Siz onların daha çok sosyal yaşama hayata katılmalarını istiyorsunuz ama onlar bu kadar istekli değiller. İnsanların yaşamları kolay değil. Engellilerin %30-35’i zor yaşam şartları içerisindeler. Bu nedenle böyle bakıyor olabilirler. Buraya gelmelerini beklemeden, tek tek evlere gidecek kadar projeler üretmeye çalışıyoruz. Çeşitli engeli olan arkadaşlardan Türk halk müziği korosu oluşturuldu. Çok başarılı gidiyor. Şef İftihar Vanlı’nın başarısı büyük. Kendisine teşekkür ediyoruz. Yüzme projesi de başarılı sürüyor. Çanakkale Kent Konseyi engelli meclisi olarak farklı illeri ziyaret ediyoruz. Çalışmaları takip edip bilgi alış verişi yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde Tiyatro projesini de gerçekleştireceğiz. Bizler gönüllü olarak buradayız. Burada gönüllülük önemli, içinizden gelmeli. Gönüllüler ve Engelliler daha çok olmalı. Engelli derneklerinin Kent Konseyi ile direkt ilgisi yok. Onlar kendi işlerini biz de kendi işlerimizi yapıyoruz. Ama biz birlikte projeler üretip onların yapmasını istiyoruz. Tüm derneklerle bağlantılıyız. Onlarla olmak zorundayız. Hepsini davet ediyoruz. Onların katılım konularında sıkıntılar var. Bu sene engellileri daha çok ziyaret edeceğiz. Onları evinde ziyaret edip ikna etmeye çalışacağız. Çıkamayacak olanları belediyenin engelli aracı var ve çok iyi çalışıyor. Telefonla getirip götürebiliyor. Yaptığımız projeleri anlatarak onları heveslendirmeye çalışacağız. Son olarak, Çanakkale Kent Konseyi başkanı Saim Yavuz’a çok teşekkür ediyorum. Kent Konseyini onların sayesinde tanıdım, öğrendim. İnsanlar Kent Konseyini tanısın, yönetmeliklerini okusun, neler yapılıyor baksınlar. Tamamen gönüllülükle çalışılıyor, maddi gelir elde edilmiyor. Çevremizde tüm kesimleri ilgilendiren çalışmalar yapılıyor. Yat limanı yapılacak Kent Konseyi bunun için bilimsel araştırma yapıyor. Kaz dağları ile çevre meclisi ilgileniyor. Ne kadar zarar verecek ne olacak bunlar inceleniyor. Kadın meclisinde de inanılmaz çalışmalar oluyor. Bence vatandaşlar çok beklemesinler hemen gelsinler.”
Yorumlar...
Henüz yorum yok...