Çanakkale Kara Savaşları’nın 96. Yıldönümü
Çanakkale Kara Savaşları’nın 96. yıldönümü, Şehitler Abidesi’nde 11 ülke temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen törenle anıldı.
Törenler; sabah saat 09.00’da Çanakkale Savaşı’na katılan Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İngiltere, Kanada, Pakistan, Almanya, Fransa, İrlanda ve Hindistan adına Şehitler Abidesi’ne çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından 11 ülkenin milli marşları eşliğinde bayrakları göndere çekildi. Törende, Türkiye Cumhuriyeti adına konuşma yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Çanakkale Türk milletinin doktoru, mühendisi, çiftçisi, memuru ve hatta öğrencileriyle bir neslin en parlak temsilcilerini yitirdiği bir yer olmuştur. Ancak, geride kalanlar ve sonraki kuşaklar, şehitlerimizin kanlarıyla sulanan bu topraklar üzerinde onların fedakarlıklarına layık bir gelecek inşa etmek için canla başla çalışmışlar ve bugünün güçlü Türkiye’sini kurmuşlardır. Bugün burada 96 yıl önce vatanını korumak için her şeyi göze alan bir millet ile tanımadıkları toprakları işgal etmekle görevlendirilen uzak diyarların çocukları arasında yaşayan kanlı bir savaşı anmıyoruz. Bugün, savaşın karanlık ve acı verici yüzünü bize en açık şekilde gösteren bu mücadeleden çıkardığımız dersleri hatırlamak için buradayız. Yine bu sebepledir ki Türkiye, 88 yıldır dünyanın en istikrarsız bölgelerinin birinden bir istikrar adası olmuştur. Bugün Türkiye’nin bölgesinde ve ötesinde sorunları çözme, işbirliğini artırma ve istikrar üretmeye dayanan yapıcı çok boyutlu vizyoner ve barışçı dış politikasının temelinde de bu ilke ve anlayış yatmaktadır. Bugün ülkemiz, farklı kültürler arasında daha fazla diyalog ve işbirliği sağlanması, karşılıklı anlayışın geliştirilmesi, küreselleşme olgusunun bizi birbirimizden ayıran ve zayıflatan değil, daha fazla kaynaştıran ve güçlendiren bir karakter kazanması için uğraş veriyorsa, bu köklü tarihimizin bize sağladığı birikimin bir sonucudur. Bunlar arasında belki de en önemlisi Çanakkale’de bir yandan kıyasıya savaşırken, diğer yandan insanlığın temel değerlerini ve barışın anlam ve önemini bütün çıplaklığıyla görebilmemizdir” dedi.
“ATALARIMIZIN AÇTIĞI YOLDA SEVGİ VE SAYGI İÇERİSİNDE YÜRÜYORUZ”
Davutoğlu, Çanakkale Savaşı’nın önemine dikkat çekerek, “Bugün dedelerimizin Çanakkale’de tüm imkansızlıklara rağmen sergilediği cesaret, azim ve esaretten ilham alarak, bize bırakılan emaneti daha parlak ve barışçı bir geleceğe taşıma kararlığıyla çalışmaktayız. Zira Çanakkale’nin hikayesi aynı zamanda cumhuriyetin temelinde yatan insan faktörünün, geleceğe dönük umutların ve engin hoşgörünün mucizevi bir bütünleşmesini temsil etmektedir. Türkiye’nin geldiği bu noktanın Türkü ve Anzakı ile bu topraklarda şehit düşen tüm evlatlarımızın ruhuna huzur verdiğini ve kaybettikleri yaşamlarına anlam kazandırdığına samimiyetle inanıyorum. Bugün Çanakkale Savaşları’ndan aldığımız dersler sayesinde atalarımızın açtığı yolda karşılıklı saygı ve sevgi içerisinde yürüyoruz. Acı bir savaşı birlikte anabiliyor ve birbirimizin yüzüne samimiyetle ve dostça bakabiliyoruz. Bunun insanın ruhuna dokunan çok değerli bir tecrübe olduğuna inanıyorum” diye konuştu.
“1915’TEN BERİ İKİ ÜLKENİN DOSTLUK BAĞI GELİŞTİ”
Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon ise, Çanakkale Savaşı’nda Avustralyalıların çok büyük sıkıntılar altında savaştıklarını belirterek, “1915’ten bu yana Avustralya ve Türkiye güçlü bir dostluk bağı kurdular. Bu dostluk, Türk komutanı Yarbay Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının savaştığı Avustralyalılara duydukları saygıda temelini bulmuştur. Çanakkale’deki savaştaki tecrübeler ve burada savaşıp ölenlerin hikayeleri, her iki ülkenin de şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Biz Avustralyalılar için bunun milletimizin tarihinde belirleyici bir yeri vardır” şeklinde konuştu.
Törende ayrıca Tuğgeneral Serhat Özgen de günün anlam ve önemi ile ilgili bir konuşma yaptı. Anma programı, tören geçişinin ardından Mehteran Bölüğü ve Türk Yıldızları ekibi ile TSK birliklerinin tören geçişi gösterisi, Mehmetçik Abidesi defterinin imzalanması ve şehitlik ziyareti ile sona erdi. Katılımcılar, daha sonra sırasıyla Fransız ve İngiliz anıtlarındaki törenlere katıldı.
Törene katılan Anzak askerlerinin torunları ile Türk askerleri birlikte fotoğraf çektirdi. Törene Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Avustralya Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Mareşal Mark Binskin, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully, Avustralya Gazi İşleri Bakanı ve Anzak 100. yıldönümü törenlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Warren Snowdon, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Rhys Jones, Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Ian Biggs, Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçisi Tony Browne, Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşarı Ian Campbell, Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur ile civar belediye başkanları, askeri mülki erkan ve 11 ülkenin diğer temsilcileri katıldı.
KAMERUNLU VE PAKİSTANLI GENÇLER DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU’NU ŞAŞIRTTI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çanakkale Şehitler Abidesi’nin ön kesiminde yer alan şehitlik ziyaretinde karşılaştığı Kamerun ve Pakistanlı izci gençlerin ilginç sözleri karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.
Kayseri’den Çanakkale’ye izci grubu ile birlikte geldiklerini belirten ve çok iyi Türkçe konuşabilen Kamerunlu Muhammed ve Pakistanlı Necip isimli gençler, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na şehitlikte gezerken duygusal anlar yaşadıklarını belirterek, “Çanakkale’deki bu topraklar zamanında bizimdi, şimdi de bizim ve gelecekte de bizim kalacak. Gençlerimiz de bunu koruyacak” dedi.
Kamerunlu gencin bir Türk gibi konuşması karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Bakan Davutoğlu, “Ne güzel duydunuz değil mi? Kamerunlu olarak sen de bizdensin. Maşallah Muhammed” şeklinde konuştu. Pakistanlı Necip isimli gençle de bir süre konuşan Bakan Davutoğlu, “Bu gençler Türkiyeli artık. Kayserili Muhammed ve Necip” dedi.
Kamerun ve Pakistanlı gençler, Bakan Davutoğlu’na karanfil verdi.
FRANSIZ VE İNGİLİZ ANITLARINDA TÖREN DÜZENLENDİ
anakkale Savaşları’nın 96. yıldönümünü kapsamında Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törenin ardından Fransız ve İngiliz anıtlarında da ayrı tören düzenlendi.
İlk tören Fransız Anıtı’nda gerçekleştirildi. Savaşa katılan ülkelere ait çelenklerin anıta konulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, Türk ve Fransız milli marşları çalındı. Törenin ardından mezarlara karanfil bırakıldı. Daha sonra Seddülbahir köyündeki İngilizlere ait Helles Anıtı’nda da tören düzenlendi. Anıta çelenklerin konulup dua okunmasından sonra tören saygı duruşu ile sona erdi.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...