Çanakkale Dayanışması’ndan Soma’ya… “Unutturma”
13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’ye ait Eynez maden ocağında meydana gelen faciada hayatını kaybeden 301 maden işçisi ve aileleri unutulmadı.
Soma faciasının ardından, babasını kaybeden çocuklara oyuncak, kitap, bisiklet aracılığıyla dokunarak psiko ? sosyal destek vermek amacıyla Çanakkale Tabip Odası tarafından başlatılan kampanya kısa sürede şehre ve sivil toplum kuruluşlarına yayıldı, ortaya “Çanakkale Dayanışması” çıktı.
Kampanyayla toplanan yardımları Savaştepe ve Sarıbeyler köylerine ulaştıran, ziyaret esnasında anneler ve maden işçileriyle de temas kuran Çanakkale Dayanışması, her ayın 13’ünde adalet ve vicdan nöbeti tutarak, maden ocaklarında yaşananları unutturmama kararı aldı.
Üzerinde Soma, Şırnak yazan baretlerle ilk nöbet, Praksis müzik grubun da katılımıyla geçen ay gerçekleşti.
Çanakkale Dayanışması, facianın ikinci ayında, Dr. Mümtaz Pirinçciler Meydanı’nda nöbetteydi.
Yaş ortalaması 17 ? 87 arasında değişen grubun eylemi, sessiz gerçekleşti.
Üzerinde maden işçilerine yazılan dizelerin, sosyal medyada paylaşılanların; fotoğraflarla yer aldığı görsellerle, “Maden ocaklarında yaşananları unutma, unutturma” mesajı verildi.
Dr. Mümtaz Pirinçciler Meydanı’nda tutulan nöbetin ardından İskele Meydanı’na, oradan Saat Kulesi’ne yürüyen Çanakkale Dayanışması’na, çevredeki mekanlarda oturanlardan da destek geldi.
Eylemde taşınan görsellerle taşeron sistemine de dikkat çekildi.
Yaklaşık yarım saat süren eylemin sonunda basın açıklaması yapan Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş; “Taşeron yasaklanmalıdır” dedi.
“Soma faciasının üzerinden iki ay geçti. Ne yazık ki biz, sayılarla ifade ediyoruz ölümleri… Soma’ya gelinceye kadar yüzlerce madencimizi kaybettik. Soma’nın ve diğer tüm maden facialarının unutulmaması gerekiyor. Soma’da 301 madencimizin ihmaller yüzünden hayatını kaybettiği vahşet; tamamen kadere bağlanarak unutturulmaya çalışılıyor. Deniliyor ki; bu ölümler olabilir, bu işin fıtratında var. Ancak gerekli önlemler alındığında, ölümün bu işin fıtratında olmadığını görüyoruz. Taşeron sistemi yayıldıkça, bu ölümler de arttı. Taşeronun ölümle eşdeğer demek olduğunu biliyoruz. Taşeronun yasaklanmasını, ortadan kaldırılmasını istiyoruz.”
Çanakkale Dayanışması’nın her ayın 13’nde, şehrin farklı bölgelerinde adalet ve vicdan nöbeti tutmaya devam edeceği; ağustos ayından sonra konferans ve paneller düzenleyerek; taşeron sistemine ve maden ocaklarında yaşananlara karşı duyarlılık ve tutum geliştirmeyi hedeflediği öğrenildi.
‘ÇANAKKALE İÇİNDE’ Notu: Bu haber Güneş Dermenci’nin izniyle, gunesinenerjisi.wordpress.com/ adresli blogundan alınmıştır.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...