Çanakkale Boğazı’nda İnceleme
TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, Çanakkale Boğazı’nda evsel kirliliğin deniz tabanı canlılarının popülasyon yapısı üzerindeki etkileri araştırılıyor. Mevsimsel olarak alınan numuneler sayesinde, evsel kirliliğin deniz tabanı canlılarının popülasyonu üzerindeki etkilerinin araştırılması hedefleniyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden doktora öğrencisi Cüneyt Bircan’ın dalgıç olarak katıldığı çalışmada, Eceabat sahilinde denizden su ve deniz tabanı örnekleri alındı. Eceabat’ın dışında kent merkezi, Kepez Limanı, ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi, Kilitbahir ve Kilye koyları ile Gelibolu ve Lapseki ilçeleri sahillerinden de denizden su ve dip örnekleri alınacağı bildirildi.
Çalışmayı yürüten ekibin başındaki Yrd. Doç. Dr. Suat Ateş, evsel atıkların denizin dibinde yaşayan canlılara olumlu veya olumsuz etkilerinin olup olmadığını araştırdıklarını belirtti.
Evsel atıkların canlıların yaşamlarında yol açtığı değişikliklerin de inceleneceğini kaydeden Ateş, çalışma tamamlandıktan sonra ortaya çıkacak sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.
[Haber ve Fotoğraf Kaynağı: cumhuriyet]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...