Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün İhalesi 2015 Yılında!

06 Aralık 2013

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Lapseki-Gelibolu arasında yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsünün avam projesinin hazırlandığını belirterek, “YİD (Yap-İşlet-Devret) modeliyle yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ihalesine 2015 yılında çıkılmasını öngörüyoruz” dedi.

Çanakkale Boğaz Köprüsü’nü de içine alan Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun yapımının orta vadede düşünüldüğünü ifade eden Turhan, 2023 yılına yetişecek YİD projelerinin ihalelerinin en geç 2015 yılına kadar yapılması gerektiğini dile getirdi.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Lapseki-Gelibolu arasında yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsünün avam projesinin hazırlandığını dile getiren Turhan, YİD modeliyle yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ihalesine 2015 yılında çıkılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Taşıt işletim maliyetlerini ve yolculuk süresini azaltacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2023 hedefleri arasında yer alan Tekirdağ-Kınalı-Çanakkale-Balıkesir Otoyol Projesi kapsamında yapılacak asma köprü, İstanbul’a yapılacak 3. köprüden sonraki en önemli proje. Avrupa ve Trakya üzerinden Ege ve İç Anadolu’nun batısına, Adana-Konya aksı ve Batı Akdeniz bölgelerine yönelecek karayolu trafiği için İstanbul Boğazı geçişine yeni bir alternatif oluşturacak proje, ağırlıklı olarak yerleşim alanları ve sahilden devam eden İstanbul-Tekirdağ-Çanakkale yolunun, yapılacak köprünün hizmete girmesiyle taşıt işletim maliyetlerini ve yolculuk süresini azaltacak.

İstanbul trafiğinin yükünü azaltacak
Orta açıklığı 2 bin 23 metre civarında olacak Çanakkale Köprüsü, ayaklara her iki taraftan 800 metre yaklaşım yoluyla birlikte toplam 3 bin 623 metre uzunluğunda planlanıyor. 3 gidiş ve 3 geliş (2×3) şeritten oluşacak Çanakkale Köprüsü, depreme dayanıklı ve fay hatlarından etkilenmeyen teknik donanımlarla yapılacak.

Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’dan gelen ve Ege Bölgesi ile Anadolu’ya dönük Trakya trafiği, İstanbul’a girmeden Çanakkale Köprüsü üzerinden, İzmir ve Ege Bölgesine aktarılmasını sağlayacak. Trakya’dan Anadolu’ya transit trafiğin yükünü önemli ölçüde azaltacak Çanakkale Köprüsü, İstanbul’un trafik sorunun çözümüne de katkıda bulunacak. Çanakkale Köprüsü’nün de içende yer alacağı Tekirdağ-Kınalı-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu, Gebze-İzmir Otoyoluna da Balıkesir’in batısından bağlanacak. Köprü ulaşımın feribotla sağlandığı Eceabat-Çanakkale arasında, lodos nedeniyle özellikle kış aylarında ulaşımda yaşanan aksaklıkları da ortadan kaldıracak.

[haberler.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir