Çanakkale, 5 Yıl Sonra Raylı Sisteme Geçebilir!
Çanakkale Belediyesi araç filosuna katılan 17 halk otobüsünün tanıtım töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Başkan Gökhan, 2017 yılı ikinci çeyreğinde tüm halk otobüslerinin engelli vatandaşlara özel olarak yenileneceğini duyurdu. Ayrıca bölgedeki ulaşım sistemleri hakkında belediyenin yeni arayışlar içerisinde olduğunu söyleyen Başkan Gökhan, Çanakkale’de beş yıl sonra nüfusun yeterli gelmesi halinde raylı ulaşım sistemlerine geçilebileceğini ifade etti.
Tüm Araçlar Engelli Vatandaşlar İçin Yenilenecek!
Çanakkale Belediyesi’nin araç filosu büyüyor. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törende, ulaşımda hizmet almaya hazırlanan 12 metre uzunluğundaki 17 adet halk otobüsü vatandaşa tanıtıldı. Böylelikle Çanakkale’de hizmet veren engelli vatandaşlara özel araç sayısı 70’e çıkmış oldu. Törende, 7 metre uzunluğunda 45 tane aracın bulunduğunu belirten Ülgür Gökhan, bu araçların 2017 yılı ikinci çeyreğinde tamamen yenileneceğini ve Çanakkale’deki tüm ulaşım araçlarının engelli vatandaşlara uygun hale getirileceğini vurguladı. Tanıtım töreninde, Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bali Günay, Çanakkale Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir,Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül,Kepez Belde Başkanı Ömer Faruk Mutan hazır bulundu.
“Umut Taşıyoruz, İnsan Taşıyoruz”
Törende ilk olarak konuşan Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bali Günay, alınan 17 halk otobüsü ile ilgili olarak;” Biz bir yerden bir yere sadece araçları götürmüyoruz. Biz umut taşıyoruz, sevgi taşıyoruz,acıları taşıyoruz, nice yüzler ve hikayeler taşıyoruz, özetle insan taşıyoruz. Halka hizmet hakka hizmettir.17 otobüsümüz vatandaşa hayırlı uğurlu olsun” dedi.
“Bedavacılardan, Öğrencileri Taşıyamıyoruz!”
Törende konuşan diğer bir isim Çanakkale Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir ise, 65 yaş üstü yolcularla ilgili sıkıntılara dikkat çekti. Yeni alınan araçların aynı zamanda ek giderleri olduğunu söyleyen Demir; esnafın, belediyelere ödenen harçlar, akaryakıt, vergi, sigorta, aracın bakım ve onarım, lastik gideri, durmadan artan akaryakıt fiyatları gibi pek çok ödemeleri kendi sermayesinden karşılamak zorunda kaldığını ve araç başına alınacak 600 liranın kendilerine çok geç verildiğini belirtti. Çanakkale’dede bu sıkıntının sürdüğünü söyleyen Demir, “Bu soruna bir çözüm getirilmeli. Yarı fiyatına binsinler ama ücretli binsinler. Bu bedavacılar yüzünden öğrencilerimizi okula yetiştiremiyoruz, işe gitmek isteyenleri işlerine yetiştiremiyoruz”dedi.
“10 Yılda 2 Kat Büyüklüğünde Araçlar”
Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül’de, Çanakkale’ye on yıl önce verilen araçların şimdi iki katı büyüklüğüne ulaştığını söyledi. Akgül, “10 yı önce küçük minibüsleri, otobüslere çevirmek için buradaydım. Bizi seçtiklei için teşekkür ediyorum, yıl şimdi 2016 oldu. 7 metre uzunluğundan başlayan araçlar, önce 9,5 metre oradan 12 metre uzunluğa çıkarıldı. Ve şimdi 12 metre uzunluğundaki araç sayısı 50’ye ulaştı. Çanakkale’de araç uzunluğu 2006’dan bu yana neredeyse iki katına çıkmış oldu” diye konuştu.
“Kent Büyüdü, Otobüslerde Büyüdü”
Törende son olarak konuşan Başkan Ülgür Gökhan ise, Çanakkale’de artan nüfusla birlikte ulaşıma ihtiyacın giderek arttığını söyledi. Başkan Gökhan artan ihtiyaç için yeni yöntemler arandığını belirterek; “Çanakkale, KEpez,Çınarlı, Kalabaklı derken nüfus giderek genişliyor. Kent büyüdükçe, otobüslerde büyüyor. Yasa gereği, araçlarımızı bu uygulamalara dahil ediyoruz. Engelli sistemine birçok aracımız geçmiş bulunuyor. Çanakkale’de günlük 63 bin kişi yolcu taşıma kapasitemiz var. Ve bu rakam giderek artacak. 2015 yılında 19 engelli aracımız bulunuyordu. Sonra 21 ‘e çıktı. Şuan kooperatifin 57 aracı bulunuyor. Belediyenin ise 13 tane, yani toplamda 70’e yakında engelli sistemine uygun aramız var. 45 tane 7 metre uzunluğunda, eski sistem otobüslerimiz bulunuyor. Bunlarda 2017 yılı ikinci çeyreğinde değişecek. Ya 8 metre yada 10 metre arasında araçları düşünüyoruz. Çanakkale’de ulaşımı engelli vatandaşlara özel yapacağız. Ayrıca farklı ulaşım sistemlerini de düşünüyoruz. Raylı sistem için çalışmalarımız var. Eğer nüfus 200 binin üstüne çıkarsa raylı sistemi planlamamız gerekiyor. Bunun için gerekli fizibilite çalışmalarını yapıyoruz. 60 metrelik bir yolun, yani Cevatpaşa ortaokulundan, yeni köprüye kadar olan yolu raylı sistem için düşünüyoruz. Belki ileride raylı sistem üniversiteye, Esenler’den Kepez,Güzelyalı ve Dardanos’a geçebilir. Sürekli olarak nüfusumuz artıyor, raylı sistem hazırlıklarını yapıyoruz. Bu sistem 5 yıl sonra hizmete girebilir “dedi. Konuşmasında 65 yaş üstü yolcularla ilgili esnafın yaşadığı sorunlara da değinen Ülgür Gökhan, ilgili kurumların bu konuya derhal müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.
Tanıtım töreninin sonunda katılımcılara ödül takdiminde bulunuldu. Ülgür Gökhan ve beraberindeki ekip yeni araçları gezerek bilgiler aldı.
Yorumlar...
Leyla giritli
28/12/2016 11:10Ne demek bedavacılar emekli yaşlı insanlar bırakında şu yaşlarında rahat etsinler emekli maaşlariyla nereye gidebilecekler.üstelik sabahın köründemi bu bedavacılar yola düşüyorda ögrencileri taşıyamıyorsunuz yazık yazık uslubunuzu biraz düzeltin