Çanak Kule’nin Yapımına 2 Yıldır Başlanamadı

02 Temmuz 2012

Türkiye’de ilk kez Çanakkale’de kurulması planlanan 130 metre yüksekliğindeki “Çanak Kule” adı verilmesi düşünülen radyo televizyon ortak anten kulesinin yapımı aradan geçen 2 yıla rağmen halen gerçekleştirilemiyor.

15 Ağustos 2010 tarihinde zamanın Valisi Abdülkadir Atalık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım ve Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Dursun Güleryüz ile birlikte Çanakkale’de Ticaret Borsası toplantı salonunda protokol imzalayarak il merkezinde Radar tepesine 130 metre yüksekliğinde radyo televizyon ortak anten kulesinin yapımı konusunda anlaşma sağlamışlardı. Ancak aradan geçen yaklaşık 2 yıla rağmen bu konu ile ilgili halen bir çalışmanın yapılmaması bu protokolün de geleceğini düşündürmeye başladı.

Bakan Yıldırım projenin öneminden bahsetmişti
2 yıl önce gerçekleştirilen protokol imza töreninde bir konuşma yapan Bakan Binali Yıldırım, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek projede pilot il olarak Çanakkale’de karar kılındığını belirtmiş ve bu projenin öneminden bahsetmişti. Bakan Yıldırım, konuşmasında, “Sayısal yayına geçme projesi Avrupa Birliği’nin gündeminde olan bir projedir. 2015 yılına kadar da bütün Avrupa Birliği üyelerinin sayısal yayına geçmesi mecburi hale getirilmiştir. Ülkemizde de birçok ilimizde binden fazla yayıncıdan bahsediliyor. Maalesef herkes kendi başına direkleri rastgele sağa sola dizerek yayın yapmaya çalışıyor. Buda fevkalade sağlıksız, görüntü kirliliği oluşturan ve frekans kesişmelerine, çatışmalarına sebep olan, daha da ötesi kaynak israfına sebep olan sağlıksız bir yapı oluşturuyor. Bunu sona erdirmek, bütün vericileri bir kulede toplamak ve buradan yayın yapmak hem yayın kalitesini arttıracak, hem de sağlıkla ilgili muhtemel sorunları ortadan kaldıracak. Çanakkale için de özel olan husus, başka ülkelerin yayınlarının etkisinden de bu sayede kurtulmuş olacak. Televizyon, radyo anten kuleleri bir şehrin alameti farikasıdır. Bu gibi yerlere gittiğinizde bir şehir bu görüntülerle anlam kazanır. Bu kule de Çanakkale’ye böyle bir anlam kazandıracak. Kulede iki kısım olacak. Kulenin alt kesiminde sosyal aktivite ve yaşam alanları olacak. En üst kısmında da bir anten verici kısmı yer alacak. Bu sayede vatandaşlarımızda daha kaliteli güzel bir yayın izleme imkanına kavuşacaklar. Sayısal yayınla 1 birim frekanstan 6 yayıncı iş yapabilecek hale gelecek. Şimdi 50 tane ulusal yayın yapan televizyon varsa bu 300’ün üzerine çıkacak. Böylece “Sen yer buldun. Ben bulamadım” sorunu da ortadan kalkmış olacak” şeklinde konuşmuştu.

Kolin Hotel’de Tanıtım Toplantısı da Yapılmıştı
Protokol imza töreninin dışında 26 Şubat 2011 tarihinde Kolin Hotel’de projenin tanıtımı ile ilgili düzenlenen geniş katılımlı toplantıda Bakan Binali Yıldırım, Çanakkale’ye kurulacak kulenin isminin “Çanak Kule” olmasını istemişti. Bakan Yıldırım bu kulelerin bütün Türkiye genelinde kurulacağını da belirterek, “Çanakkale’nin ardından başka vilayetlerde de bunları kuracağız. Hepsinde bunları gerçekleştireceğiz. 2015 yılına kadar bütün vilayetlerimizde salkım saçak, çelik konstrüksiyon anten direkleri ortadan kalkacak ve yerlerine hem şehrin görsel güzelliği haline gelen, hem de daha güvenli bir hizmet verebilen bu kulelerden bütün şehirlerimizde yapacağız” şeklinde konuşmuştu. Ancak aradan geçen 2 yıla rağmen Çanakkale’de kule inşaatı ile ilgili bir tek çivinin dahi çakılmaması projenin akıbetini de düşündürmeye başladı.

2012 Yılı Sonunda Hizmete Girmesi Planlanıyordu
Radar tepesine yapılması planlanan 130 metre yükseklikteki radyo televizyon ortak anten kulesinin maliyet yüksekliği sebebiyle bir süre durdurulduğu iddia edilirken, bu ertelemenin daha kaç yıl süreceği merakla bekleniyor. İl merkezinde çatılarda yer alan çanak antenlerin tarihe karışmasına sebep olacak projeye göre 130 metre tepe yüksekliğine sahip olacak bu yerin betonarme kulesi ise 70 metre olacaktı. Üst bölümü 60 metrelik çelik konstrüksiyon olarak yapılacak kulenin çapı 15 metre olacak ve burada kapalı seyir terasının yanı sıra asansör dışında analog ve dijital yayınların şehre verileceği bir sistem, radyo TV ve GSM antenleri, valilik, belediye ve diğer sosyal toplum kuruluşlarına ait telsiz antenleri yer alacaktı. Ayrıca bu kule orman gözetleme sistemi olarak kullanılacağı gibi, meteorolojik durum ışıklandırılması da yapılarak havanın ertesi gün nasıl olacağı buradaki renklerle öğrenilebilecekti. Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) yetkililerinin de destek verdiği radyo televizyon ortak anten kulesinin 2012 yılı sonunda hizmete girmesi planlanıyordu.

[Kaynak: Medya Hedef]

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir