Bozcaada Forumu: “Gelecekte Nasıl Bir Adada Yaşamayı Düşünüyorsunuz?”
Bozcaada Forumu’nun 6’ncı ve 7’nci toplantılarının yeni katılımlarla, 29 Temmuz Pazartesi ve 01 Ağustos Perşembe günleri Zübeyde Hanım Parkı’nda gerçekleştiği bildirildi. Katılımcılara “Gelecekte nasıl bir adada yaşamayı düşünüyorsunuz?” diye sorulan toplantıda bu sorunun yerel yöneticiler tarafından hiç kimseye sorulmadığı, sözü olanların da dinlenmediği belirtildi.
Bozcaada Forumu tarafından paylaşılan forum notları ve alınan kararlar şöyle;
– Açık Radyo’dan gelen konuklar radyonun çevre konuları ve kentsel alanlarla ilgili mücadeleyi doğru yansıtmaya çalıştığını belirttiler.
– İmar çalışma grubu foruma yaptıkları görüşmelerle ve çalışmalarıyla ilgili bilgi verdiler. Çalışmaların teknik grup ve tanıtım grubu olarak yürütüleceği anlatıldı ve bu gruplara herkesin kendi bilgi ve becerisi dahilinde katılması çağrısında bulunuldu.
– İmar çalışma grubu, imar planı haritalarını ozalit ve ayrıca çok sayıda büyük boy renkli fotokopi çektirdiğini belirterek, önümüzdeki toplantılarda masada herkesin önüne koyup planı anlatacağını açıkladı.
– Çanakkale Çevre Platformu’yla iletişim kurulduğu ve platformun her türlü desteği vereceği anlatıldı.
– Katılımcılara “Gelecekte nasıl bir adada yaşamayı düşünüyorsunuz” diye soruldu. Bu sorunun yerel yöneticiler tarafından hiç kimseye sorulmadığı sözü olanların da dinlenmediği belirtildi.
– İnsanların adaya temiz doğası bağları ve şarapları için geldiği vurgulandı. Yanlış planlama ve yanlış yapılaşma ile kıyılarımızın işgal edileceği ve geçmişte Kuşadası Akçay Avşa’nın başına gelenlerin bizi bekleyen en büyük tehlike olduğu söylendi.
– Bir katılımcı imar planı hazırlanırken orada yaşayanlarının görüşlerinin her aşamada alınması gerektiğini Bozcaada’da halkın istek ve ihtiyaçlarının hiç sorulmadığını ve plana hiç yansımadığını söyledi.
– Plan hazırlandıktan sonra yapılması gereken halka açık 3. toplantının yapılmadığı bu anlamda da sürecin yanlış ve eksik işlediği buna yapılan itirazlara cevap verilmediği belirtildi.
– Katılımcılardan biri bu imar planının hedeflerini sordu. Buna dair verileri yeterince bilmediğimizi ve bilmediğimiz şeyi paylaşamayacağımızı söyledi.
– Adanın taşıma kapasitesinin çok sınırlı olduğu çarpık yapılaşma sonucu nüfusun plansız artacağı buna bağlı olarak küçük işletmelerin gelirlerinin azalacağı giderek yok olacakları söylendi.
– Bir katılımcı binlerce yıllık kültürel hafızanın korunmasının önemini anlattı.
– Hazırlanan anket formları katılımcılara dağıtıldı. Elden ele bütün ada halkına gidecek anket formlarında insanlar daha iyi bir ada için neler istediklerini yazacaklar.
– Daha sonra katılımcılar yeraltı sularının hoyrat kullanılmasıyla ilgili görüşlerini anlattılar. Adadaki özel havaalanının çim pistinin sulanması için her hafta tonlarca su harcandığı söylendi. Bu suların milyonlarca yıl önce oluştuğu bir gün tükeneceği ve bir daha yerine gelmeyeceği belirtildi.
– Kamusal alanların kötü kullanımı konuşuldu. Bu alanların hepimizin hakkı olduğu ve gereksiz aydınlatma gürültü gibi faktörlerle bozmaya kimsenin hakkı olmadığı söylendi.
– Çevre çalışma grubu adaya anakaradan gelen temiz suyun kale arkasındaki denize önemli miktarda kaçağı olduğunu ve bu durumun görsel olarak tesbit edildiğini açıkladı. Yerel yönetimin hem temiz suyumuzun hem de hepimizin ödediği paraların denize boşuboşuna akmasına neden olan bu durumu çözmek ve tedbir almak yerine beton altına gizlediği belirtildi.
– Bu toplantıda kişisel isteklerimizin ortak hayallerimiz olduğunu bir kez daha gördük. Ve bu hayallerimizi gerçekleştirebileceğimizi hissettik.
– Anket çalışma grubu hazırladığı taslak anket formunu sundu ve kabul edildi.
– Bir katılımcı “Anlamadıklarımızı anlamalı anladıklarımızı nakledebilmeliyiz. Gezi bunu yapabildiği için başarılı oldu” dedi.
– Bir katılımcı bizi neyin beklediğini herkese anlatmak ve bunun için bir yöntem geliştirmek gerektiğini söyledi.
– Bir katılımcı “Hatıralarımızı ve hafızamızı yıktırmayalım” dedi.
– Bir katılımcı “Bizim gibi hissedenlere ulaşmalıyız” dedi.
– İmar planı ile ilgili konuşmalara geçildi.
– Bir katılımcı imar planının iyi ve kötü yanları olduğunu iyilerin önünün açılıp kötülerin önünün kapanması gerektiğini söyledi.
– Bir katılımcı adada yaşayan insanların adanın yarını konusunda planları olması gerektiğini söyledi.
– Bir katılımcı “Her grubun bir lideri vardır. Bir hedefiniz vardır. Bu sizin liderinizdir.” dedi.
– Bir katılımcı “Bu forumun bir lideri yok. Bizim çalışma gruplarımız var.”dedi.
– Bir katılımcı kamuoyu oluşturmak gerektiğini söyledi.
– Bir katılımcı tepki grubu oluşturmak gerektiğini söyledi.
– Bir katılımcı yeni imar planı ile Bozcaada’nın Avşa adasına dönüşebileceğini söyledi.
– Bir katılımcı yeni imar planının bu adayı elden çıkartmak için bir araç olduğunu herkese anlatmak gerektiğini söyledi.
– Bir katılımcı “Kuvvetli olursak bizi kaale alırlar. Bunun şimdi tam zamanı.” dedi.
– Bir katılımcı “Yasaları insanlar yapıyor. Geri dönülmeyecek hiçbir şey yoktur. Herşey değiştirilebilir.” dedi.
– Bir katılımcı “Gerekirse dilekçelerle Ankara’ya gidelim.” dedi.
– Bir katılımcı “Dünyanın en güzel 4. adasının sondan 4. olacağını anlatırsak herkes anlayacaktır.” dedi.
– Bir katılımcı “Önce makro hedefler belirlenmeli sonra o vizyona doğru sosyolojik ve felsefi bir altyapı ile yola çıkılmalı” dedi.
– Bir katılımcı “Önümüzdeki yerel seçim bir şans. Doğru bilginin insanlara aktarılması çok önemli. Rant üzerine kurulu bu sistem bir gün tükenecek.” dedi.
– Bir katılımcı 2. kuşakta bağcılıkla uğraşan çocuk olmadığını söyledi.
– Bir katılımcı “Oteller bölgesi var. 25 metrelik plaj otellerin hangisine yetecek?” dedi.
– Bir katılımcı “Satılan bağlarla çocuklarını evlendirebilecekler ama torunlarına para bulamayacaklar” dedi.
– Bir katılımcı belediyenin çevre düzeni planını ilanında yasa ve kurallara uymadığını ve çevre müdürlüğünün de görevini yapmadığını söyledi.
– Br katılımcı “Çevreyi kirletmeden bozmadan bir yapılaşma istiyoruz. Forumda bütün itirazları ele alalım. Ortak paydayı genel itirazları bulalım” dedi.
– Bir katılımcı “Bozcaada sahillerini kişisel tasarrufa bırakmamalı ormanlarımızı korumalıyız” dedi.
– Bir katılımcı pazaryerinin ıslahı konusunda öneri olup olmadığını sordu.
– Bir katılımcı “Biz eski sokak pazarımızı istiyoruz” dedi.
– Bir katılımcı yeni imar planı uygulandığında Ayazma-Sulubahçe arasında hemen 11 tane 300m2 tesis kurulabileceğini söyledi. “Bu felaketi önlemek için acele etmeliyiz” dedi.
– Bir katılımcı “İmar planına itiraz süresi ve askı biçimine ilişkin idare mahkemesin e dava açmak hakkımız var.” dedi.
– Bir katılımcı “Yangın var.” dedi. Acil olarak dilekçe hazırlanmasını ve imza toplanarak çevre ve şehircilik bakanlığına gönderilmesini istedi.
– Toplantının sonunda gelecek toplantı için gündem maddeleri önerildi:
1) Yeraltı sularının hoyratça kullanımının engellenmesinin konuşulması.
2) Kamusal alanların kötü kullanımının (ör. herkesin evinin önüne 8-10 aydınlatma lambası koyması) konuşulması.
3) Doğal bitkilerin ticari amaçla kullanılmasının tehlikelerinin konuşulması
[Fotoğraf: Fırat Tunabay]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...