BM Kalkınma Programı İnsani Gelişme Raporu ÇOMÜ’de Tanıtıldı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Shahid Najam’ı ağırladı. Najam, UNDP’nin hazırladığı “Sürdürülebilirlik ve Eşitlik: Herkes İçin Daha İyi Bir Gelecek” başlıklı 2011 İnsani Gelişme Raporu’nu Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen lansmanla tanıttı.
Prof. Dr. İbrahim Kaya’nın moderatörlüğünde yapılan seminerde, Shahid Najam tarafından sunulan “UNDP 2011 İnsani Gelişme Raporu”nun ardından, Yrd. Doç Dr. Yavuz Yıldırım ve Yrd. Doç. Dr. Sabri Sami Tan da raporun içerik ve yöntemiyle ilgili değerlendirmelerini aktardı.
Najam, yaptığı konuşmada, 2011 İnsani Gelişme Raporu çerçevesinde insani gelişme, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, küresel ısınma ve enerji politikalarını geniş bir yelpazede anlattı ve önümüzdeki yıllarda ülkeleri bekleyen küresel sorunlara ışık tuttu. İnsani gelişimin kişilerin özgürce, uzun ve kaliteli bir hayat yaşama imkanlarının genişletilmesiyle mümkün olduğunu, Afrika’da yaşanan çocukların hayatlarını seçme şansına sahip olamadan doğduğunu söyleyen Najam, “Eşitlik ve sürdürülebilirlik çok önemli. Dünyayı yaşanabilir kılmak için eşitliği, gelecek nesilleri düşünerek de sürdürülebilirliği gözetmek durumundayız” dedi.
Najam, dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyara ulaşmasının beklendiğini belirterek, ABD ve İngiltere’nin takip ettiği üretim ve tüketim modellerinin gözden geçirilmesi, ekonomi politikalarının çevresel faktörleri de göze alarak yeniden yapılandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin 92’nci sırada yer aldığı insani gelişme endeksi (İGE) değerlerine göre Norveç birinci, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ise son sırada yer alıyor. Az gelişmişten gelişmişe doğru 0 ile 1 arasında belirlenen İGE değeri, 2011 yılında Türkiye için 0.699 olarak hesaplandı. 1980 yılında 0.463 olarak hesaplanan Türkiye’nin İGE değeri, 1980’den bu yana yüzde 51’lik bir artış göstermiş bulunuyor. Her yıl hazırlanan raporla 187 BM ülkesi ‘insani gelişme endeksi’ çerçevesinde değerlendiriliyor. İGE; insani gelişmenin üç temel boyutu olan sağlıklı ve uzun bir yaşam, eğitim seviyesi/bilgiye erişim ve iyi bir yaşam standardı bileşenlerinden oluşuyor. Rapor, sadece ekonomik verilerle değil; bu verilerin dağılımı, topluma yansıması ve toplumsal refaha katkısı da gözetilerek oluşturulduğu için önem taşıyor.
Sunum ve değerlendirmelerin ardından geçilen soru cevap bölümünde, Shahid Najam, Yrd. Doç. Dr. Yavuz Yıldırım ve Yrd. Doç. Dr. Sabri Sami Tan katılımcı akademisyen ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Tanıtım toplantısına; Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Acer, İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr Lütfi Atay, YADYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hikmet Yavaş ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...