Biga Kaymakamı Fatih Genel’den Öğrencilere Okçuluk Dersi

07 Haziran 2014

ÇOMÜ Biga İİBF’de Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencilerinin dersine konuk olan Biga Kaymakamı Fatih Genel, Türk Okçuluğu üzerine konuştu. Türklerin okçuluk alanındaki ana özelliklerini anlatan Genel, uluslararası ilişkiler bölümü hocası Kürşat Tuna ile birlikte sınıfta ok attılar.

Osmanlı Diplomasi Tarihi dersi veren Kürşat Tuna’nın dersine konuk olan Biga Kaymakamı Fatih Genel, Türk Okçuluğu üzerine konferans verdi. Türklerin göçebe bir kavim olması dolayısıyla kullanışlı ve çok etkili savaş aletlerine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Genel, gerek Osmanlı kılıcının gerekse de Türk yayı ve okunun kendi tarihsel döneminin en üstün silahları olduğunu anlattı. Okçuluğun fiziksel olduğu kadar manevi bir disiplin gerektirdiğinin altını çizen Fatih Genel, Osmanlı’da yüzyıllarca okçuluk eğitiminin çok büyük bir ciddiyetle sürdürüldüğünü söyledi. Osmanlı kılıcının sanılanın aksine oldukça hafif olduğunu belirten Fatih Genel, gerek ağırlık, gerekse de uzunluk olarak Osmanlı kılıcının tamamen optimizasyonu temsil ettiğini söyledi. Fatih Sultan Mehmed’in kılıcının dünya tarihinin en iyi kılıcı olduğuna değinen Genel, kendi tarihimizi öğrenmemizin ve değerlerimize sahip çıkmamızın önemini vurguladı. Türk yayının kompozit bir yay olduğunu anlatan Genel, yayı oluşturan parçaları tek tek özellikleri ile birlikte öğrencilere anlattı. Osmanlı İmparatorluğu’nda kullanılan savaş oklarının Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi, Çavuşköyü Üçler Tepesi’ndeki çam ağaçlarından üretildiğini anlatan Genel, Biga Sancak Beyi Osman Bey’in okçuluk başarılarından ve Gelibolu’daki ok meydanının öneminden de bahsetti. Ok atışının her safhasını öğrencilere gösteren Fatih Genel uluslararası ilişkiler bölümü hocası Kürşat Tuna’ya da konferans salonunda başarılı bir deneme atışı yaptırdı.

Konferansa ev sahipliği yapan Osmanlı Diplomasi Tarihi hocası Kürşat Tuna ise, Genel’i özel yapıda bir idareci olarak tarihi ve toplumsal değerlerimize sahip çıkmasından ve bunu gençlere çok samimi bir biçimde aktarmasından duydukları memnuniyeti belirtti. Verilen konferansın öğrenciler için çok faydalı olduğunu belirten Tuna, gerek geleneksel Türk ve Osmanlı okçuluğunun, gerekse de at biniciliğinin kendi öz değerlerimiz olduğunu söyledi. Tuna, özellikle Biga ilçemizde bu sporları öğrenmek için çok güzel imkanların olduğuna ve öğrencilerimizin bu fırsatları değerlendirmeleri gerektiğine değindi. Genel’in gerek atlı ve yaya okçuluk, gerekse de kaybolan değerlerimizden birisi olan Osmanlı kılıcı üzerindeki çalışmalarının çok değerli olduğunu söyleyen Tuna, gelecek nesillere bu değerlerin aktarılmasının çok büyük önem taşıdığını belirtti.

Biga İİBF dekanı Prof. Dr. Hamit Palabıyık, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yusuf Yiğit ve Uluslararası İlişkiler Bölümü araştırma görevlisi Murat Çağrı Tuna’nın katkılarıyla oldukça samimi ve keyifli bir ortamda geçen konferanstan sonra öğrenciler kaymakam beyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir