BIFED Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu

26 Ekim 2015

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesi’nde gerçekleştirilen 2’nci Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nde (BIFED), “Fethi Kayaalp” ve “Gaia Öğrenci” ödülleri 24 Ekim 2015 Cumartesi akşamı yapılan törende açıklandı.

Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz başkanlığında ve Petra Holzer’in yönetmenliğinde gerçekleştirilen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali, #BIFED ödül töreninde dünyanın bir çok ülkesinden ekoloji ile ilgili belgesel film yönetmen, yapimcı ve izleyicileri bir araya geldi. Akşam yapılan kapanış töreni ile ödüller sahiplerini buldu. Bozcaada Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz Festivalin “Küçük gösterim salonları, küçük ama yürekli organizasyon ekibiyle, küçük bütçesine rağmen büyük beğeni ve ilgi topladığını” söyledi ve geçen yıl olduğu gibi Bozcaada halkına festivale kattıkları değer için teşekkür etti, “En önemli ve değerli kısmının ülkemizdeki kültür ve sanat etkinliklerinin önündeki baskı ve sansür tehdidine rağmen BIFED’in tamamen bağımsız ve özgür bir etkinlik” olduğunun da altını çizdi…

Daimi teması “Çevre” olan festivale bu yıl 45 ülkeden 180 film başvurdu. 65 filmden oluşan seçkisinde Güney Kore, Myanmar, Japonya, Şili ve Meksika gibi dünyanın uzak coğrafyalarından da filmler yer aldı. Festival filmleri İklim değişimi, nükleer felaketler ve nükleer atıklardan dijital kirliliğe, küçük ve yöresel tarımdan küresel gıda üretimine, göçten yoksulluğa ve su kaynaklarının tükenmesine, kırsaldan şehre yaşam mücadelesi ve direnişlere uzanıyor. “Gıda: Yediğimiz nedir?”, “Enerjinin Bedeli”, “Turizmin Bedeli”, “Yerel Yaşam – Yaşam Hakkı”, “Yerleşimler”, “Geriye Bakmak”, “İş”, “Çatlamalar”, “Yaşamın Gölgeli Alanları”, “Duyuların Sınırları” başlıkları bu senenin alt temalarını oluşturdu.

Festivalin yarışma bölümünde 13 ülkeden 16 film yarıştı. Fethi Kayaalp anısına hitap edilen birincilik ödülünü sıradışı sinematografi ve şiirsel referansları ile izleyicileri değişen manzaralarda derin bir meditasyona davet eden Bettina Perut ve Iván Osnovikoff’ın yönetmenliğini yaptığı Şili yapımı “Surire” filmi aldı. Film, mikrodan makroya, arka plandan ön plana, film izleyecilerden kültür, çevre ve bu sıra dışı mekandaki yaşam gücü üstündeki yavaş şiddet biçimleri üzerine düşünmelerini söylüyor. Festivalin ikincilik ödülü için “Yüzyıllar önce Ibn Haldun coğrafyanın kader olup olmadığını sordu.” diyerek konuşmaya başlayan jüri, “Bu soru, tutkulu, güçlü ve kendine dönüşlü bu filmin çerçevesini oluşturuyor” diye sözlerine devam etti. Kahire’den kilometrelerce ötede, Luksor çevresinde yerleşmiş film bizi, Tahrir Meydanının ötesinde bir adamın, ailesinin ve demokrasi umudunun duygusal manzaralarına taşıyor. Yönetmenliğini Anna Roussillion’ın yaptığı Fransa yapımı “Ben Halkım” filmi bu tutku dolu macera ve yalın anlatım ile BIFED ikincilik ödülünün kazananı oldu. Üçüncülük ödülü, Paolo Pisanelli’nin yönetmenliğini yaptığı İtalya yapımı “Günaydın Taranto” filminin oldu. Jüri aynı zamanda duygusal ve çağrışımlarla dolu ve çok potansiyeli olan “Cibik” filmi yönetmeninden daha fazla işler görmeyi umutla beklediklerini belirterek yönetmeni sahneye davet etti. Bu yıl ilk kez verilen BIFED Gaia öğrenci ödülü Benjamin Huguet’in yönettiği İngiltere ve Fransa yapımı “Takımada” filmine verildi. Ayrıca Murat Haksever’in yönetmenliğini yaptığı “Çoban” filmi de Mansiyon ödülüne layık görüldü.

Gecede ödüllerin sahiplerini bulmasının ardından büyük ödülü alan “Surire” belgeselinin gösterimi gerçekleştirildi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir