Biçerdöverlere Sıkı Denetim

19 Haziran 2009

Çanakkale?de Tarım İl Müdürlüğü?ne bağlı ekipler il genelinde Biçerdöver tarla kontrollerini yapmak üzere 30 teknik elemandan kurulu 11 adet kontrolör ekip kurdu.

Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri çiftçilerin büyük emek ve masrafla ürettikleri hububat ile diğer ürünlerin zamanında ve tekniğine uygun olarak ayarlanmış biçerdöverlerle hasat edilmelerinin büyük önem taşıdığını belirterek, ?Bu nedenle biçerdöverle ürün hasadı sırasında meydana gelen dane ve sap kayıpları ile dane hasarlarını önlemek amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı?mızın talimatları gereğince 2009 yılında İlimizde biçerdöver kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili Valilik Tebliği yayınlandı. Valilik Tebliğinde belirtilen hususları kontrol etmek üzere Tarım İl Müdürlüğümüzce İl genelinde biçerdöver tarla kontrollerini yapmak üzere 30 teknik elemandan oluşan, 11 adet kontrolör ekibi kuruldu.

Valilik tebliğine göre biçerdöver operatör belgesi bulunmayan, biçerdöver kullanıcısı çalıştıran biçerdöver sahipleri ve belgesiz biçerdöver kullanan biçerdöver operatörlerine, Valiliğimizce tespit edilen kayıp oranı olan yüzde 2 den fazla dane kayıplarına sebep olan biçerdöver sahipleri ve operatörlerine ve hasat olgunluğuna gelmemiş ve çiğili ürünleri hasat eden biçerdöver sahipleri ve operatörlerine yasal işlem yapılacak? dedi.

Yetkililer bunların dışında herhangi bir yangın olayında ilk müdahalenin yapılabilmesi için biçerdöverlerde yangın tüpü bulundurmanın zorunlu olduğunu da belirterek, ?Biçerdöver operatörleri en az 6 kilogramlık 2 adet olmak üzere faal yangın söndürücü tüpü bulundurmadan biçerdöverlerini çalıştırmayacaklar. Teknik özellikleri yetersiz, tamir, bakım ve ayarları tekniğine uygun olarak yapılmamış biçerdöverlerle hasat yapan sahipleri de bu şekilde biçim yaptıkları tespit edilirse haklarında yasal işlem yapılacak? dedi.

Biçim yapılan arazide tarla sahibi başında olduğu halde biçilmemiş tarla bırakarak o bölgeyi terk eden biçerdöver sahiplerine ve operatörlerine gerekli cezai işlem yapılacağını da belirten yetkililer, ?Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas, karşılıklı anlaşma olacak. Ancak aşırı ücret taleplerini önlemek amacı ile biçerdöver kira ücretleri Valiliğimizce istişari mahiyette ve ürünün durumuna göre sulu, yatık ürün, kuru , meyilli ve taşlı arazi koşulları dikkate alınarak en az 8.5 TL/Da. en çok 15 TL/Da. olarak belirlendi. Valiliğimizce tespit edilen bu biçim ücretinden fazla ücret talep eden biçerdöver sahipleri hakkında, saplar mümkün olduğu kadar dipten biçilecek. Normal tohum yatağı hazırlanmış sahalarda sap boyu en çok 15 cm.yi, taşlı, ağaçlı ve engebeli sahalarda ise en çok 25 santimetreyi geçmeyecek şekilde biçim yapılacak. Bu sınırlar dışında biçim yapan operatörlere ve biçerdöver sahiplerine ve kurallara uymayan biçerdöver operatörü ve sahiplerine Kabahatler Kanunu? nun 32.inci maddesine göre, Kimliğini bildirmeyen biçerdöver sahibi ve biçerdöver kullanıcılarına Kabahatler Kanunu? nun 40?ıncı maddesine göre işlem yapılacak? dedi.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir