Belçika Başkonsolosu Henri Vantieghem ÇTSO’yu Ziyaret Etti

04 Haziran 2015

Belçika İstanbul Başkonsolosu Henri Vantieghem ve Belçika İstanbul Başkonsolosluğu ve Brüksel Bölgesi Ekonomi ve Ticaret Ateşesi Sabih Akay, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Çanakkale’de çeşitli ziyaretlerde bulanan Başkonsolos Vantieghem ve Ekonomi Ataşesi Akay’a ÇTSO Yönetim Kurulu adına Mert Mildon, Ahmet Selçuk Erdoğan, Hikmet Sezen, Mustafa Kansu, Selçuk Semizoğlu, Fatih İş, İbrahim Gürbüz ve Genel Sekreter Sema Sandal ev sahipliği yaptı.

Başkonsolos Vantieghem, ekonomik amaçlı bir ziyaret yaptıklarını belirterek, “Belçika ile Türkiye arasında ne gibi ticari işbirlikleri yapabiliriz, bunu araştırıyoruz. Bunun tarım ağırlıklı olacağının farkındayız. Belçika’da da tarım sektörü oldukça ağırlıkta ayrıca Çanakkale’nin limanının olması önemli bir avantaj. Belçika’nın Anvers limanı da Avrupa’nın sayılı limanlarından biri ve Türkiye’nin deniz ticaretinde önemli bir yer tutuyor” dedi.

Belçika ile Türkiye arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilere de değinen Başkonsolos Vantieghem, 2012 yılında iki ülke arasında karşılıklı ekonomik ilişkilerin ve ticaretin geliştirilmesi konusunda önemli bir anlaşma imzalandığını ve bu anlaşmanın maddeleri arasında yer alan Türk ve Belçikalı şirketlerin işbirliği içinde Asya ve Afrika pazarlarına ihracat yapmasını teşvik eden maddeden yararlanılabileceğini ifade etti.Anlaşmanın önemli sonuçlarının olduğunu ifade eden Başkonsolos Vantieghem, her iki tarafın şirketlerinin çeşitli alanlarda işbirliği anlaşmaları ve ortak çalışmalar yaptığını belirtti.

Çanakkale, ekonomisi ve potansiyeli hakkında bilgi veren ÇTSO Başkan Yardımcısı Mert Mildon da yatırımcılar için çok çekici bir potansiyele sahip olan ve içinden deniz geçen dünyanın sayılı kentleri arasında yer alan Çanakkale’nin tarıma dayalı sanayi, turizm ve eğitim ağırlıklı büyüdüğünü belirtti.

Demir-çelik, seramik, çimento ve mobilya sektörlerinde Türkiye’nin en büyük şirketlerinin Çanakkale’de üretim yaptığını ifade eden Mert Mildon, şöyle konuştu:

“Türkiye 80 milyon nüfusu ile büyük bir pazar ve ihracatının büyük bölümünü Avrupa ülkeleri ile yapıyor. Ancak ikili ticaretin gelişmesi konusunda en önemli engellerin başında vize konusu geliyor. Belçika hükümeti de, bu ülke ile iş yapan Türk işadamlarına, daha önce İtalyan hükümetinin sağladığı kolaylığa benzer bir hak sağlaması halinde ikili ticaret daha da gelişecektir. Çanakkale’nin Avrupa’ya ihracatı meyve ve sebze ağırlıklıdır, Yunanistan ve İtalya gibi yakın ülkelere de balık ve deniz ürünleri ihracatı yapılıyor. Belçika’ya Çanakkale’nin marka değeri olan ürünleri domates, kiraz ve şeftali ihracatı yapabiliriz. Ayrıca zeytin ve zeytinyağı ihracatı da yapılabilir. En büyük sıkıntımız, AB ülkelerine süt ürünleri ihracatının yapılamamasıdır. Bunun siyasi olduğunu ve özellikle Çanakkale’nin ünlü Ezine peynirinde bir sıkıntı olmadığını düşünüyoruz. Son teknoloji donatılmış tesislerde üretilen ve AB standartlarında denetlenen peynirimizin, Yunanistan’ın feta peynirinden bir farkı yoktur. Odamızın projeleri arasında yer alan, kurmayı planladığı Ezine Gıda ihtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde de peynir üretimini belli standartlarda gerçekleştirerek, ürünlerin kalitesini, katma değerini ve çeşitliliğini artırarak dış pazar yelpazesini daha ileri boyutlara taşımayı hedefliyoruz.”

Çanakkale’nin bölgesel ve coğrafi konumu nedeniyle Belçika gibi Avrupa ülkeleri için dünyaya açılan bir pencere olabileceğini söyleyen Mert Mildon, “Özellikle Afrika pazarında partner olabiliriz. Limanımız da var, bu nedenle Belçikalı şirketler ile Afrika pazarında ciddi işbirlikleri yapabiliriz” dedi.

ÇTSO’nun Çanakkale ve Lapseki yat limanı projeleri ve yapılması planlanan Kruvaziyer İskelesi projesi hakkında Başkonsolos Henri Vantieghem’e bilgi veren Mert Mildon, bu yıl proje ihalesi yapılması beklenen Çanakkale Boğaz Köprüsü ve otoyollar ile kentin hızlı bir gelişim sürecine gireceğini vurguladı.

Belçika Başkonsolosu Henri Vantieghem ise, ülkesinin Türkiye’nin AB’ye üyeliğini her zaman desteklediğini, vize konusunda Belçika ile projesi olan şirketlerin temsilcilerine çok kısa zaman içinde, çok uzun süreli vize verebileceklerini ifade ederek, süt ürünlerinin ise AB’nin normlarına uyması gerektiğini, her ülkeye göre farklı bir uygulamanın söz konusu olmadığını söyledi.

Toplantı, Ekonomi ve Ticaret Ateşesi Sabih Akay’ın, “Brüksel’e yatırım yapmak için nedenleri” içeren bir sunumu ve ardından karşılıklı plaket ve takdimi ile devam etti. Daha sonra, Başkonsolos Vantieghem ve Ekonomi Ataşesi Akay, ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde yer alan Piri Reis Müzesi’ni gezdi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir