Bayramiç’te 2. Tohum Takas ve Yerel Ürün Şenliği Düzenlendi
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde belediyenin 2.’sini düzenlediği “Tohum Takas ve Yerel Ürünler Şenliği” etkinlikleri kapsamında düzenlenen tohum takasına yöre ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen üreticiler katıldı.
Etkinlikte üreticiler kendi yörelerinden getirdikleri çeşitli hububat, baklagil ve sebze tohumlarının değişimini gerçekleştirdi. Yanlarında getirdikleri tohumları takas ederek değiştiren üreticiler bu etkinliğini gelecek yıllarda da sürmesini istediler. Öte yandan etkinlikte “Yerel Tohumlar ve Yerel Tatlar” üzerine panel de düzenlendi. Av. Özlem Güneri yönettiği panele Slow Food, Fikir Damaklar hareketinin lideri Defne Koryürek, Boğetepe Çevre Derneği Başkanı İlhan Koçulu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Türker Savaş, Dr. Seçkin Kaya, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tayfun Özkaya ve Bayramiç Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği kurucusu Mustafa Ülgen konuşmacı olarak katıldı. Panelde yerel tohumların önemine değinildi.
BAYRAMİÇ’TE TOHUM ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde belediye tarafından düzenlenen “Tohum Takas Şenliği” etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Tohum Çalıştayı”nda “Tohum ve Tohumculuk, Katılımcı Sertifikasyon Sistemleri” tartışıldı.
Bayramiç Belediyesi Düğün salonunda gerçekleşen etkinlikte tohum ve tohumculuk konusunda katılımcılara bilgi veren Prof. Dr. Tayfun Özkaya, yerel tohumların korunması ve sürekliğin sağlanmasından bahsederek, “Köy çeşitliliği, yerel tohumlar, hayata zenginlik, hastalıklara karşı dirençli olmayı sağlar. Bugün dünyanın önde gelen on firması dünya ticari tohum satışlarının yarısından çoğunu gerçekleştirmektedir. Aynı şekilde önde gelen 10 firma tarım kimyasalları satışını gerçekleştirmektedir. Tohumun kontrolü ve araştırmanın az sayıda elde toplanması ile dünya gıda arzı giderek tehditlerle karşılaşmaktadır. Bu eğilimin bir sonucu olarak, binlerce çeşit yok olmuş, tarımsal üretim giderek suya, makinelere, tarım kimyasallarına bağımlı hale gelmiş, çiftçiler dünyada yok olmaya başlamış, açlık büyümeye devam etmiş, yediğimiz besinler lezzetini ve çeşitliliğini kaybetmeye başlamıştır. Bitki ıslahı giderek özel firmalar tarafından finanse edilmekte ve giderek az sayıda firmanın çıkar ve amaçlarına hizmet etmektedir” dedi.
Katılımcı sertifika sistemleri ile ilgili bilgi veren Tohum İzi Derneği Moderatör Olcay Bingöl ise Organik Tarım sertifikası ile Katılımcı Sertifikasyon Sistemleri arasındaki farklılığı anlattı. Katılımcı Sertifikasyon Sistemi’nin güvene dayalı, kadın ve erkeğin eşit katılımı, sosyal dayanışma sistemi olduğunu ve bu sistemin dünyada hangi ülkelerde ki çiftçilerin benimsediği konusuna dikkat çeken Bingöl bu konunun önemine değindi.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...