Başrolde Mültecilerin Yer Aldığı Festival, Çanakkale’ye Geliyor…
Documentarist tarafından düzenlenecek 7. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, 5-9 Aralık’ta İstanbul’da, ardından Diyarbakır, Ankara ve Çanakkale’de perdesini mültecilere açıyor. Her sene belli temalara odaklanan festival programının bu seneki ana teması, ‘göçmenlik’ (yerinden edilmiş insanlar) olarak belirlendi. Festival, 15-17 Ocak 2016’da ise Çanakkale’ye uğrayacak.
Günümüzün en yakıcı sorunlarından biri olan “mültecilik” olgusunu yılın teması olarak belirleyen festivalin programında Direniş Öyküleri, Kadın Hakları, İklim İçin, Yüzleşme, Hayvan Hakları gibi başlıklar altında 40’tan fazla belgesel sunuluyor.Ayrıca, farklı hak ihlallerine dair videoların toplandığı ve festival boyunca ekranlarda dönen Tanıklıklar başlıklı seçki de festivalin geleneksel bölümlerinden biri olacak.Programın öne çıkan filmleri arasında Suriye’den iki ödüllü belgesel var: “Ev” (Home), savaş altında bir evde toplanıp tiyatro çalışan gençleri anlatırken, “Suriyeli Kadınlar”da (Queens of Syria) Amman’da yaşayan bir grup sığınmacı Suriyeli kadın, Euripides’in “Troyalı Kadınlar” oyununu sahnelemeye çalışıyor.
Festival’in Son Bölümünde Yüzleşeceksiniz
Direniş Öyküleri bölümünde Mısır’dan İran’a, Şengal’den Kobane’ye, Cizre’den Silopi’ye dünyanın her köşesinden egemenlerin ve işgalcilerin baskısına direnen insanların öyküleri buluşuyor.
Bu filmler arasında “Dalgalar” (Waves), Mısır devrimine Süveyş kentinden bakarken, “Hayır Diyenler” (Those Who Said No) İran’da insanlığa karşı işlenmiş suçları teşhir edenlerin mücadelesine odaklanıyor.
Aralık başında Paris’te gerçekleşen İklim Konferansı vesilesiyle festival de, iklim için başlığı altında iki önemli belgeselle küresel ısınmanın sonuçlarını tartışmaya açıyor:
“Dünyanın Sonuna Yolculuk” (Expedition to the End of the World) Grönland’da hızla eriyen buz dağlarını keşfe çıkan bilim adamlarının ve onlara eşlik eden sanatçı, filozof, şair gibi mesleklerden yolcuların gözlemlerini yansıtıyor.
“Bir Zamanlar Bir Ada Vardı” (There Once Was An Island: Te Henua e Nnoho) ise Papua Yeni Gine’de okyanusun yükselmesi ile su altında kalmaya başlayan bir adanın sakinlerini ve buna karşı verdikleri mücadeleyi anlatıyor.
Festivalin bu seneki bölümlerinden biri olan Yüzleşme’de ise Ruanda’daki soykırımın sonuçlarına odaklanan “Tanrı Pazar Günleri Çalışmıyor” (God is Not Working on Sunday) yönetmenin katılımıyla sunulacak. Aynı bölümdeki “Koloni” ise Kıbrıs’taki kayıplar sorununa odaklanıyor.
Hayvan Haklarına da Yer Verildi
Programında hayvan haklarına da yer ayıran festivalde, insanoğlunun hayvanlara yaşattığı eziyeti konu alan “Çarkımızın İçindeki Hayaletler” (The Ghosts In Our Machine) adlı filmin gösterimine ek olarak “Hayvan Hakları ve Veganlık” başlıklı bir de panel düzenlenecek.
İstanbul’da yaşayan Kongolu müzisyen Enzo Ikah ve grubunun konseriyle açılacak olan festivalde, panel, söyleşi, konser, göçmen dayanışma forumu, atölye gibi bir dizi yan etkinlik yer alıyor. İstanbul’un ardından festival bu sene, 11-13 Aralık’ta Diyarbakır’a, 22-24 Aralık’ta Ankara’ya, 15-17 Ocak 2016’da ise Çanakkale’ye uğrayacak.
7. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nin gösterim ve etkinlikleri, SALT Beyoğlu, SALT Galata ve Aynalıgeçit Etkinlik Mekanı’nda ücretsiz olarak izlenebilir.
Ayrıntılı bilgi için: www.hihff.org
Yorumlar...
Henüz yorum yok...