Başkan Üzen: “UMAT Bizim İçin Batı’nın Ülkemize Adım Attığı İlk Kapı”

19 Ekim 2015

Türkiye’de son 90’lı yıllarda gümrüklerde yaşanan sorunlar ve dış ticaret işlemlerinin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde kurulan UMAT A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığına geçtiğimiz Ağustos ayında Borsa Başkanı Kaya Üzen seçildi. Gümrük kapılarının işlemlerini hızlandırmak, otomasyon sağlamak, yaşanan tıkanma ve yoğunluklara çözüm üretmek amacıyla kurulan UMAT A.Ş.’nin en bilinen faaliyeti İpsala Gümrüğünün işletme ve yönetimini gerçekleştirmek. Dış ticarette yaşanan artışla birlikte gümrüklerin otomasyonu önem kazandı.

Türkiye’nin en hareketli ve en yoğun gümrüğü olan İpsala Gümrüğünün işletmesini Ekim 2003 yılında devralan UMAT A.Ş., devrinden itibaren büyük yatırımlara ve otomasyon çalışmalarına öncülük etti.

UMAT’ın Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilmesinin ardından ilk toplantıyı Çanakkale’de organize eden Kaya Üzen “İhracatımızın yaklaşık % 45’i AB ülkelerine yapılıyor. Burada da en yoğun gümrük kapısı İpsala. Karayoluyla yapılan çıkışların en önemli kapısı İpsala.
Buna ek olarak ülkemize kara yoluyla gelen gurbetçilerimizin, Balkan Ülkelerinden gelen turistlerin de çok yoğun kullandıkları bir sınır kapısı İpsala. Bu açıdan ülkemizin bir aynası, karşılama kapısı. Odalar Birliğimiz bu kapıda işadamlarımızın yaşadığı sorunları ve tıkanıklıkları yakından bildiği için sorunlara çözüm üretmek amacıyla kurduğu UMAT A.Ş. aracılığıyla İpsala’nın işletmesini devraldı.
TOBB Öncülüğünde ülkemizden 28 oda ve borsanın ortak olduğu bu şirkette Çanakkale Ticaret Borsasının da hissesi var. İpsala Gümrüğünde TIR Hangarları, VIP Salonu, Duty Free İşletmeleri, gümrük işlemleri binaları, soğuk hava depoları bulunmakta.
Borsa olarak bizim UMAT’ta olmamızın en önemli nedeni İpsala’dan Avrupa’ya bölgemizden yapılan gıda ihracatının kolaylaştırılmasında ve tarım ürünlerinin ihracında destek sağlamak. Bu nedenle hem UMAT yönetiminde olmak hem de Yönetim Kurulu Başkanı seçilmek ilimiz ve Borsamız için önemli bir kazanç.
Ülkemizde son yıllarda çok başarılı ve dünya ölçeğinde işler çıkaran, çok büyük organizasyonlara ve yatırımlara imza atan tesis işletme firmaları var. Özellikle havaalanı işletmeciliğinde ülkemiz yeni bir model geliştirdi ve bunu çevresindeki bir çok ülkenin havaalanına taşıdı. Bugün yaklaşık günde 1300 uçağın iniş yaptığı Atatürk havalimanında mal, insan, araç, uçak trafiğini yönetmek büyük bir mühendislik ve işletme başarısıdır.
İşte UMAT A.Ş. de İpsala Gümrüğünde çok büyük başarılara imza attı. Yatırımlar yaptı. Elektronik altyapıyı kurdu. İşlem hızını artırdı. TIR hangarları oluşturdu. Yeni iş alanları oluşturdu. Özellikle gıda ihracımızda önemli kolaylıklar getirdi. Mal trafiğini, araç trafiğini, depolamayı, gümrük işlemlerini, altyapıyı, turist girişini oldukça başarılı bir biçimde yönetti.
UMAT’ın geçen Ağustos ayında yeni oluşan yönetiminin ilk toplantısını bu vesileyle Çanakkale’de yapma kararı aldık. Burada amacımız hem ülkemizde bulunan oda ve borsalara ilimizi ve değerlerimizi anlatmak hem de ilimizin son dönemde oldukça gelişen kongre turizmine az da olsa bir katkı sunmak.
Geçtiğimiz Cuma ve Cumartesi günleri ilimizde ağırladığımız UMAT Yönetim Kurulu üyelerine, profesyonel yöneticilerine Borsamızı ve ilimizi geniş anlamda tanıttık. Gündemimiz oldukça yoğundu. Yatırımlarımızı, sorunlarımızı ve kapasitemizdeki artışı konuştuk.
Son dönemde mülteciler önemli bir sorun haline gelmeye başladı. AB Ülkeleri geçtiğimiz hafta yaptıkları toplantıda Türkiye’ye vize serbestisi ve mülteciler konusunda çalışma yapma kararı aldılar. UMAT olarak bu gelişmelere hazırlıklı olmalı ve tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Çünkü UMAT bizim için Batı’nın ülkemize adım attığı ilk kapı.”
dedi.

Kaya Üzen “Benden önce bu görevi Bandırma Ticaret Odasının eski Başkanı Osman Kocaman yürütmekteydi. Osman Bey bölgemizin önemli bir gıda ihracatçısı ve işadamı. Bu görevi benden önce başarı ile yürüten Osman Beye vermiş olduğu değerli hizmetlerden dolayı odalarımız ve borsalarımız adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu kurumların ihracat yapan, özel sektör yöneticilerinin elinde olması ülkemiz için önemli bir dönüşüm ve kazanım.
Şimdi bir çok havaalanı ve sınır kapısında bizlerin gerçekleştirdiği model ve yatırımlar örnek olmaya başladı. Bir model haline gelmeye başladı. Ben de devralmış olduğum bu bayrağı daha yüksek noktaya taşıyacağım.
Bu onurlu göreve beni layık görerek seçen başta TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin değerli yönetimi olmak üzere bölgemizde bulunan Oda ve Borsaların değerli başkanları ve yönetimlerine, teşekkürlerimi sunuyorum. Seçildiğim bu onurlu görevin ilimiz ve ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. UMAT Yönetiminde görev alan değerli yönetim kurulu üyelerimize ve personelimize, ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.
Bu yeni görevimizin ilimize, ülkemize ve bölgemize katkı sunmasını temenni ediyorum. Bu tür görevlerin her geçen gün önemi ve tanınırlığı artan ilimizin önemli bir kazanımı olduğunu düşünüyorum.”
dedi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir