Bakanlar Kurulu’ndan Çan’a Dört Yıllık Yüksekokul

07 Ağustos 2012

Çan’a bir yüksekokul daha geliyor. Biga’dan sonra 4 yıllık uygulamalı bilimler yüksekokuluna kavuşan Çan’da yüksekokul sayısı 2’ye ulaştı.

Bakanlar Kurulu 2012/3363 karar sayısı ile Millî Eğitim Bakanlığının teklif yazıları üzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesine göre 25/6/2012 tarihli toplantısında Çan’a Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne bağlı 4 yıllık Çan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun kurulmasını kararlaştırdı. Karar geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karar ile ilgili bir açıklama yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner şunları söyledi:
“Bu müjdeli haber Çan’a ve Üniversitemize hayırlı olsun. Böylece Çan ilçemizdeki okul sayımız 2’ye çıktı. Ayrıca meslek yüksekokuluna ilaveten 4 yıllık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun da açılması pratikte Çan’a çok sayıda bölüm açılması anlamına gelecek. Şu anda Çan’daki öğrenci sayışımız 1.000 civarında ve önümüzdeki dönemde bu sayı 1.000’i aşacak. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tam kapasiteye ulaştığında minimum 2.500 öğrenci sayısına ulaşılacak. Hatta Çan’dan yeterli desteği alabilir isek 5.000 öğrenci ve üzeri sayılar dahi hayal olmayacaktır. Elbette bizim esas hedefimiz nicel olmaktan çok nitel, yani kalite. Bu doğrultuda Çan’daki okulumuzda ciddi kadro iyileştirmeleri de yapıyoruz”.

Çan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu kararının uzun çabalar ve lobi çalışmaları sayesinde bu kadar hızlı çıktığını ifade eden Laçiner sözlerini şöyle sürdürdü:
“ÇOMÜ olarak son 1 yılda 3 yeni fakülte ve 2 yeni uygulamalı bilimler yüksekokulu açmış oluyoruz. Yeni bölümlerin sayısı onlarca. Tüm bu kararlar elbette yoğun bir iş takibi ile kısa sürede sonuçlanabiliyor. Bu bağlamda Sayın Valimiz Güngör Azim Tuna’ya, milletvekillerimiz Sayın Mehmet Daniş ve Sayın İsmail Kaşdemir’e sağladıkları işbirliği ve Üniversitemize gösterdikleri yakınlık nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Çan’a yüksekokul kararının çıkmasında sağladığı işbirliği nedeniyle belediye başkanımız Sayın Abdurrahman Kuzu’ya da teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Biga’daki gelişmede de belediye başkanımız Sayın Mehmet Özkan’a da teşekkür ederim. Biga ve Çan örnekleri bizlere açıkça gösteriyor ki Çanakkale halkı, sivil ve resmi kurumları elbirliği yaparsa her türlü engeli kolayca aşabilir. Elbette bunu söylerken Ankara’da, YÖK’te, Milli Eğitim Bakanlığı’nda, Maliye Bakanlığı’nda ve Kalkınma Bakanlığı’nda gördüğümüz yardımları ve anlayışı da ifade etmem gerekir. Hükümet Çanakkale’nin eğitim alanındaki haklı ve makul taleplerine şu ana kadar hep anlayışla yaklaştı ve yardımcı olmaya çalıştı. Çan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Biga Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu kararları bunun açık göstergesidir.”

ÇOMÜ olarak ilçelerin her birinde en az 2.500 öğrenci kapasitesini hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Laçiner bu amacı ise şöyle gerekçelendirdi:
“İlçelerimizde öğrencilerin Üniversiteyi hissedebilmeleri için ölçek sorununu aşmamız gerekiyor. 200 öğrenci ile mevcut altyapılar hem atıl kalıyor, hem de öğrenci sayısındaki azlık nedeniyle üniversite ortamını oluşturmada yapısal sorunlar ile karşılaşıyoruz. Bu bağlamda altyapısı olan ve yerel desteği kolayca bulan ilçelerimizde kapasite artırımına kolayca gidebiliyoruz. Öğrenci sayısının 1.000’i bulduğu yerlerde ise ikinci okulu, mümkünse 4 yıllık olarak açmayı istiyoruz. Biga ve Çan bunun açık örneği. Şimdi sırada Yenice var. Çünkü bu ilçemizde de öğrenci sayımız 1.400 civarına ulaşıyor. 4 yıllık bir okul ile Yenice’de üniversite ortamını zenginleştirmemiz daha kolay olacak. Ancak tüm bunlar sadece ÇOMÜ Rektörlüğü’nün çabasıyla olmaz. Sadece bize kalır ise süreç uzar ve birkaç yılda başarılacak rakamlara 10 yılda belki çok daha uzun bir sürede ulaşılabilir. Beklentilerimiz bina yapımı, arazi tahsisi, sınıf yapımı gibi aslında konunun en kolay kısımları. Öğretim elemanı bulmak, öğrenci çekmek, eğitim kalitesini yükseltmek, işletme giderleri gibi aslında çok daha zor kısımları ÇOMÜ zaten hallediyor.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir