Bağımlılıkta Etkili Tedavi Yöntemleriyle Bağımsız Yaşam…

31 Mart 2018

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet Güleç Öyekçin ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Taş eşliğinde Aralık 2017 tarihinden itibaren bağımlılıkta karın için implant uygulaması yapılıyor.

Öyekçin “Halk arasında “Bağımlılıkta Çip Tedavisi” olarak da bilinen yöntem ile ayaktan AMATEM biriminde alkol bağımlılığı tanısı olan hastalara bu yöntem uygulanmakta ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir” dedi. Alkol ve madde bağımlılığı günümüzde en önemli sağlık sorunları arasında olduğunu söyleyen Öyekçin, Kişinin sosyal ve mesleki yaşamını olumsuz etkileyen bu hastalıkların tedavisinde ilaçlar ve psikososyal (psikoeğitim, rehabilitasyon, psikoterapiler) tedavi yöntemleri uygulandığına dikkat çekti. Ayrıca son yıllarda ülkemizde de uygulanmaya başlayan implant tedavisi ile hastaların madde içme isteğinin uygulanan bu yöntem ile ortadan kalktığını söyledi.

“İmplant Tedavisi Eroin Ve Alkol Bağımlılığında Uygulanan Bir Yöntemdir”

Uygulanan yöntem ile açıklamalarda bulunan Öyekçin “Naltrekson (naltrexone) çip veya pelletleri, cilt altına takıldığında 3 ay gibi bir süre etki gösterir. Bu sayede kişinin her gün ağızdan tablet içmesine gerek kalmaz. Lokal anestezi ile küçük cerrahi müdahale ile alt karın ya da üst kolun arkasındaki bir inç insizyon yoluyla implant yerleştirilir. Naltrexonimplant cildin veya kasın altına yerleştirildikten sonra yavaş yavaş kana karışır. Aktif olarak 3 ila 12 ay arasında Relaps’ı önler. Cerrahi müdahaleden sonra yara bakımı ve temizliğine dikkat edilmelidir. İşlem hastane ortamında ve doktor tarafından uygulanması gereklidir. Sadece implant tedavisi tek başına yeterli değildir mutlaka bireysel terapilere kişi devam etmelidir. Yaşam değişikliği ve psikososyal müdahaleler uygulanmalıdır.”

“Özellikle İlaç Kullanmayı İstemeyen Kişilerde Etkin Bir Yöntemdir”

Ağızdan ilaç almayı unutan kişilerin, tekrar madde(eroin) veya alkole başlama olasılıklarının yüksek olduğunu söyleyen Öyekçin, İmplant takıldığında kişinin bedeninde sürekli Naltrekson (naltrexone) isimli ilaç bulunmaya devam ettiğini ve içme isteğini azalttığını söyledi. Naltreksonalkole karşı içme arzusunu belirgin derecede azaltarak; kontrolsüzce içki içme ataklarının sayısını tamamen veya kısmen ortadan kaldırdığına değindi.

“Bu Yöntem Alkolsüz Temiz Bir Hayata Dönüş Sağlar”

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bu yöntemin 2017 Aralık ayından beri uygulamaya devam ettiklerini, yine bu yöntem ile hastaların alkol kullanımını tamamen bıraktığı ve bazı hastaların da belirgin düzeyde alkol kullanımını azalttıklarını gözlemlediklerini söyledi.

Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanan bu yöntemin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılandığına değinene Öyekçin, ayrıca Ruh Sağlığı Anabilim dalına bağlı hizmet vermekte olan AMATEM tedavi biriminden 220-02-02-02/2113 Dahili numarayı arayarak randevu alabileceklerini söyledi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir