Avdagiç, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’ndaki Deneyimlerini Aktardı

25 Temmuz 2014

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Meclis toplantısı ve iftar yemeğinin konuğu İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu eski Başkanı Şekib Avdagiç’ti.

Avdagiç, dinleyiciler arasında Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın da yer aldığı konuşmasında, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın eski Yürütme Kurulu Başkanı olarak deneyimlerini paylaştı ve Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılı olan 2015 için yapılan çalışmalar ve projeler için önerilerde bulundu.

ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay da konuşmasında, çeşitli örnekler vererek tarihin kentlerin kaderini değiştiren önemli dönüm noktaları ile dolu olduğunu vurgulayarak, 2015’in de Çanakkale’nin geleceği için belirleyici olacağını, Çanakkale’nin İstanbul-İzmir aksının yeni çekim merkezi olmasını istediklerini ifade etti.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ise, toplantının kapanış konuşmasını yaparak, “100. Yıl vesilesiyle çok önemli projeler başlatılacak. 2015’te bitmez de 2018’de, 2019 da biter. Bu şekilde şehrimizde önemli projeler yola çıkmış, başlatılmış olacak” dedi.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Biga Kaymakamı Fatih Genel, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Meclis Başkanı Osman Okyay, Başkan Yardımcıları Sadık Aydoğan ve Mert Mildon, Yönetim Kurulu üyeleri, Meclis ve komite üyeleri ile Genel Sekreter Sema Sandal’ın katıldığı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İçdaş Konferans Salonu’ndaki toplantı sonrasında hep birlikte Assos Salonu’nda verilen iftar yemeğine geçildi.

Toplantının açılış konuşmasını ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay yaptı. Tarihin kentlerin kaderini değiştiren önemli dönüm noktaları ile dolu olduğunu belirten Okyay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Paris Eyfel’iyle, Detroit otomotiviyle, Dubai serbest bölgesiyle, Rio karnavalıyla, Venedik festivali ve gondoluyla, Roma Kolosyum ve Vatikan’ıyla çekim merkezi olan kentler. İstanbul, Kudüs, Havana, Cape Town? Örnekleri çoğaltmak mümkün. Kendi kaldıracını bulup bunu başarıyla hayata geçiren kentler, rekabet yarışında öne çıkıyorlar. Girdiği iki EXPO yarışında da ipi göğüsleyemeyen İzmir gibi kentler ise motivasyonlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Malumunuz olduğu üzere 2015 yılı Çanakkalemiz için çok önemli bir yıl. Bu coğrafyanın kader akışını değiştiren Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılını hep birlikte kutlayacağız. Bu ülke için kanını ve canını veren o kahramanları bu güzel Ramazan gününde bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.
Şüphesiz ki bu tarihi sene çerçevesinde yapacağımız çalışmalar, kentimizin yakın geleceği için belirleyici olacak. Mevcut statümüzün pek parlak olmadığını hepimiz biliyoruz. Çanakkale, rekabetçilik açısından Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu’nun son raporuna göre 81 il arasında 33’üncü sırada. Beşeri sermaye ve yaşam kalitesinde 27’nci, markalaşma becerisi ve yenilikçilikte 35’inci, ticaret becerisi ve üretim potansiyelinde 25’nci sıradayız.
Rekabet yarışında en geride olduğumuz konu, ulaşılabilirlik. Kentimiz erişilebilirlik sıralamasında 39’ncu durumda. Yani Çanakkale 100 yıl sonra bile neredeyse geçilmez durumda.Oysa biz, İstanbul-İzmir aksının yeni çekim merkezi olmak istiyoruz. Milyonlarca ziyaretçi coşkuyla kentimize gelsin, eşsiz tarımsal potansiyelimiz dünyaya açılsın, Çanakkale, üretim gücü ve lojistik gelişimiyle bir iyi yaşam merkezi olsun istiyoruz. Bu çerçevede Çanakkale Savaşı’nın 100. Yıldönümü çalışmalarının gerçekten kaldıraç etkisi yaratacak çok önemli bir fonksiyonu var.”

AVDAGİÇ: “BÜTÇEYİ KALICI PROJELER İÇİN HARCAYIN”
Daha sonra kürsüye gelen İTO Meclis Başkanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu eski Başkanı ŞekibAvdagiç, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olması serüvenini anlattı ve ajansa toplam 3.4 milyar liralık proje sunulduğunu ancak 600’e yakın 593 milyon liralık projenin kabul edildiğini söyledi. Bütçenin üçte ikisinin restorasyon ve renovasyon gibi kalıcı çalışmalarda kullanıldığını söyleyen Avdagiç, bütçenin büyük bölümünün kalıcı projeler için harcanmasını Çanakkale için de önerdi.

Şekip Avdagiç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu tip organizasyonlarda kapsamlı bir yönetim ve proje çalışması gerekiyor. Şehrin top yekün tüm kurumlarının hazırlanması ve kurumlararası koordinasyonun sağlanması çok kritik bir noktadır. Çanakkale’deki gelişmeleri izliyorum. Bir ara ajans kurulacaktı. Ancak, bunun yerine Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kuruldu. Neticede bir kamu kuruluşu. Bu hem iyi hem de sorunlu bir nokta. En önemli farkımız, İstanbul’daki ajansın yürütme kurulunda sadece 3 kamu temsilcisi vardı., 4’ü sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriydi. Biz büyük bir mücadele vererek yeni bir yönetişim modeli inşa ettik. Sivil yapının ağırlığının kaybolmaması büyük bir avantajdı.”

Yerel yönetimlerin, İstanbul’un kültür hayatına koordineli bir şekilde katılmasını sağladıklarını ve şehrin en uç noktasındaki insanların bile kültürel çalışmaları takip edeceği bir yapı oluşturduklarını belirten Avdagiç, kurumlar arasında dengeli çalışmanın da önemli olduğunu, bir kurumun baskın olması halinde diğerlerinin çalışmalardan çekilebileceğini ifade etti.

İş dünyasının desteğinin çok önemli olduğunu söyleyen Avdagiç, “Sadece mali katkılarıyla değil, proje üreterek de katkıda bulunmaları lazım. Ayrıca proje sayısı da mutlaka sınırlı tutulmalı” dedi.

VALİ ÇINAR: “BENDEN DAHA İYİ ŞEYLER YAPMAK İSTEYENİ DESTEKLERİM AMA KISKANIRIM”
Toplantının kapanış konuşmasını yapmak ve çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen Çanakkale Valisi Ahmet Çınar da, Şekip Avgadiç’e teşekkür ederek, “Bu süreçte yola çıktığımızda bize gönüllü olarak danışmanlık yapacağınızı temenni ediyorum” dedi.

Osman Okyay’ın davetlisi olarak yakın zamanda Çanakkale hakkında incelemelerde bulunan bir uzmanın ‘Çanakkale kadar bir planı hak eden bir kent görmedim’ dediğini ifade eden Vali Çınar, “Gerçekten doğru, Çanakkale adeta saklı bir cennet. İstanbul’un ikiz kardeşi gibi, içinden nehir akıyor, iki büyük kıtayı birleştiriyor. Dünyanın en güzel coğrafyalarından biri. Hem yakın hem uzak tarih açısından önemli değerlere sahip. Bu şehrin tarih içindeki dönüm noktalarından bir tanesi tüm ili kapsayan bir planını yapmamızdan geçiyor” diye konuştu.

Çanakkale için çok kafa yorduğunu söyleyen Vali Çınar, “Çanakkale için benden daha iyi şeyler yapmak isteyeni desteklerim ama kıskanırım, Çanakkale’yi benden daha çok seveni de kıskanırım. Artık bu bir ahlaki mesele oldu. Elimizden ne geliyorsa, yapmalıyız. Bu zaman diliminde bizden başka kimse, bir şey yapmayacak. Dolayısıyla elimizden ne geliyorsa yapmamız lazım” dedi.

Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın içinde sivil yapının olmamasının ciddi bir eksiklik olduğunu da kaydeden Vali Ahmet Çınar, bunu İstanbul ve Eskişehir’in benzer çalışmalarında sivil yapının tecrübelerini, mevcut dokunun içine yerleştirerek telafi edebileceğimizi de ifade etti. Yapılan çalışmalardan söz eden Vali Çınar, şehrin ortasında bir mekan olarak 2015 Koordinasyon Merkezi’nin kurulduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

“Çalışmaların içinde ben de aktif olarak bulundum. Çok proje geldi. Ancak yetkimiz yoktu ve ikincisi de bütçemiz yoktu. Gelen projeleri üniversitelerden hocalarımız puanlama sistemi ile değerlendiriyor, bu şekilde süreç devam ediyor. Yeni kurum oluşturulduğunda gelen projeler gönderilecek, uygulanabilirliği olanları tasnif etmiş olduk ve onlar daha az emek, zaman harcayarak üzerinde çalışabilecekler.”

2015 çalışmalarından umutlu olduğunu söyleyen Vali Ahmet Çınar, “100. yıl kutlamalarla, etkinliklerle, tanıtımlarla geçer. Bunu başarabiliriz. Ancak 100. Yıl’da ne yaparsak, her şey onunla bitmeyecek. 100. Yıl vesilesiyle çok önemli projeler başlatılacak. 2015’te bitmez de 2018’de, 2019 da biter. Bu şekilde şehrimizde önemli projeler yola çıkmış, başlatılmış olacak. 100. Yıl’ı kullanarak, ne yapabilirsek onu yapalım, Şekip Bey’in dediği gibi kalıcı eserlerde yoğunlaşmamız gerekir.” dedi.

Vali Çınar, sözlerini, “Biz bunu yaparsak Türkiye’de örnek oluruz, bu millete büyük bir fayda sağlayacak güzel bir iş yapmış oluruz. Büyük fırsat var elimizde, Çanakkale’yi dünyanın en güzel şehri haline getirebiliriz” diyerek tamamladı.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir