‘Aşklar, Savaşlar Kahramanlar ve Çanakkale’ Kitabının Tanıtımı Yapıldı

25 Ağustos 2013

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) tarafından düzenlenen ‘Aşklar, Savaşlar Kahramanlar ve Çanakkale’ kitabının tanıtım toplantısı ve kitapta yer alan fotoğraflardan oluşan serginin açılışı ÇTSO Çanakkale Evi’nde yapıldı.

“Bu kadar şehir kitabı yaptım, ilk kez Çanakkale’de kendimi mutlu hissettim”

Çanakkale hakkında en kapsamlı kitap olarak kabul edilen Yapı Kredi Yayınları’nın yayımladığı ‘Aşklar, Savaşlar Kahramanlar ve Çanakkale’nin kitabının editörü Filiz Özdem tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, “Bu kadar şehir kitabı yaptım, ilk kez Çanakkale’de kendimi mutlu hissettim” dedi. Kitapta yer alan 40 fotoğrafından oluşan Çanakkale Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı nedeniyle konuşan Tahsin Aydoğmuş da, “Dünyanın ve ülkenin geleceğini belirleyen bu kenti bir fotoğraf sanatçısı olarak çok sevdim” dedi.

‘Aşklar, Savaşlar Kahramanlar ve Çanakkale’ kitabının tanıtım toplantısı ÇTSO Yönetim Kurulu üyesi Hasan İlhan Yürükçü‘nün açılış konuşması ile başladı. Yürükçü, kitabın tanıtımına Çanakkale Evi’nde ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, “Bu kitapta kalemini konuşturan yazarlara ve editörlüğünü yapan Filiz Özdem’e, fotoğrafları ile katkı sağlayan Tahsin Aydoğmuş’a teşekkürlerimiz sunuyoruz. ÇTSO olarak bu toplantıda ev sahibi olmaktan gurur duyuyoruz. Oda olarak Çanakkale’yi hak ettiği konuma taşımak için katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Daha sonra söz alan Filiz Özdem, ‘Aşklar, Savaşlar Kahramanlar ve Çanakkale’nin bir tarih kitabı olmadığını, kültür tarihi kitabı olarak tanımlanabileceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çanakkale için diyebileceğim en çarpıcı söz; Burası insanın içinde değil, üzerinde yürüdüğü bir şehir? Çanakkale’nin doğası ve tarihi var. Öyle mesela büyük bir mutfak kültürü yok. Daha çok doğa turizmi ve arkeolojisi öne çıkıyor. Çanakkale tuhaf bir şehir, ben bu kadar şehir kitabı yaptım, ilk kez kendimi burada mutlu hissettim. Gerçekten olumlu bir enerji veriyor insana.”

Her yıl bir şehrin monografisini yazdığını ve Türkiye’yi adım adım gezdiğini de ifade eden Filiz Özdem, “Artık ‘modern Evliya Çelebi’ diyorlar bana. Şehir kitapları benim için ilginç bir yolculuk oluyor. Çok hızlı ancak köylere kadar çok ayrıntılı bir şekilde geziyoruz. İnsanımız ne yazık ki meraksız, nerede yaşadığını bilmiyor, araştırmıyor. Biz barışı koruyalım ve yaşadığımız yerleri de sevelim ve koruyalım” diye konuştu.

Çanakkale Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 116’ncı Jandarma Eğitim Alay Komutanı Jandarma Kurmay Albay Timuçin Alper, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Gülendam, Baro Başkanı Bülent Şarlan, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, bürokratlar, akademisyenler, kitaba katkıda bulunan yazarlar, ÇTSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinin katıldığı, Tahsin Aydoğmuş’un Çanakkale Fotoğrafları Sergisinin açılışı Çanakkale Evi’nin bahçesinde yapılan kokteyl ile sona erdi.

“Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale”
Filiz Özdem’in hazırladığı, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale” kitabı Yapı Kredi Yayınları’nın Yirminci Şehir Monografisi olma özelliğini taşıyor.

İlk baskısı 2013 yılı Ocak Ayı tarihli olan ve “City of Legends and Epics Çanakkale” ismiyle İngilizce olarak da basılan 464 sayfalık kitabın arka kapak yazısı şöyle;

“Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale de, Yapı Kredi Yayınları’nın diğer şehir monografileri gibi, Cumhuriyet’in devraldığı ve yüzyıllara yayılan büyük kültür mirası üzerine odaklanıyor.”

Çanakkale dendiğinde, insanın aklına hemen efsanelerin gelmesi boşuna değil. Bir şehri “işte o şehir” yapan özelliğin, şehrin binlerce yıl öncesine giden tarihine, kültürüne dayandığının en çarpıcı örneklerinden biri bu. Homeros’un İlyada destanı sayesinde Çanakkale Boğazı, Troya ve Troya Savaşı yüzyıllarca dilden dile dolaşmış.

Bütün bu efsanelerin koynunda şekillenen Çanakkale için “geçiş-geçit” kelimeleri, aslında tarih boyunca şehrin kaderini de belirleyen anahtar kelimeler olarak çıkar karşımıza. Bir geçiş-geçit şehri olması, Boğazlar’ı nedeniyle askerî öneme sahip olmuş şehrin merkezi de, Fatih Sultan Mehmed döneminde kale yapılmasıyla kurulmuş. Şehrin bir su ve geçiş yolu olması, bir yanıyla şehre bir uçuşkanlık, bir elle tutulmazlık özelliği vererek, başat ve baskın bir kültür-gelenek ağının kurulmasına engel olmuş. Diğer yandan bu özellik, Çanakkale’deki yerleşim kültürünü irdeleyen İsmail Erten’in yazısında belirttiği gibi bir zenginlik de sayılır.

Yapı Kredi Yayınları’nın şehir monografisi serisinin yirminci kitabı Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale’de Veysel Tolun baştan başa bir şehir turu yaptırarak bütün ilçeleri gezdirdi, Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nin bebekleri üzerine de bir yazı yazdı. Rüstem Aslan “Çanakkale’de Adalı Olmak” ve “Mitolojiden Arkeolojiye Bir Şehrin Öyküsü: Troya” yazısını kaleme aldı. Göksel Sazcı, Troya hazineleri ve Maydos Kilisetepe Höyüğü’nü yazdı. Nurettin Arslan Assos’u, Cevat Başaran Parion’u, Coşkun Özgünel Smintheus Kutsal Alanı’nı, Turan Takaoğlu Smintheion prehistorik yerleşimini, Davut Kaplan, Smintheion Roma Hamamı’nı anlatan yazılarıyla kitapta yer aldı. Musa Tombul Çanakkale bölgesindeki anıtsal tümülüsleri kaleme aldı.

Melih Duygulu, “Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı” türküsünün hikayesini yazdı. Halide Okumuş seramiklerin diliyle Çanakkale’yi yazdı. Eşref Bülent Ayvacık halılarını, Ekrem Işın Gelibolu Mevlevihanesi’ni, Ali İşmen Çanakkale’deki balıkçılık kültürünü, Turan Takaoğlu yel değirmenlerini, Vedat Çalışkan deve güreşlerini, Mithat Atabay şehir nüfusunun niteliğini ve göçleri, Kenan Mortan – Osman Saffet Arolat ekonomisini ve Serhan Oksay ise doğasını anlattığı yazılarıyla kitaba farklı katmanlar kazandırdılar.

Filiz Özdem’in hazırladığı, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale kitabında Çanakkale şehri, Tahsin Aydoğmuş’un objektifinden hayat buldu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir