Arıtma Tesisi’nden Botanik Bahçesi’ne…

06 Temmuz 2018

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yapımı devam eden Güzelyalı Dardanos Atık Su Arıtma Tesisi’nde teknik inceleme gezisinde bulundu.

Yatırımları yerinde incelemek, yetkililerden bilgi almak üzere gerçekleştirilen teknik inceleme gezisi ilk olarak Güzelyalı Dardanos Atık Su Arıtma Tesisinden başladı. Bölgenin arıtma ihtiyacını karşılayacak tesise ilişkin Çevre Mühendisi İrem Bengisu Erol ile İnşaat Mühendisi Doruk Özdemir hem tesisin teknik özellikleri hem de inşaat faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi. İnşaat çalışmaları devam eden tesisin pek çok avantajı olduğu belirtildi.Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, proses seçimi için Çanakkale Belediyesinin yapmış olduğu araştırmalarda Türkiye’de ve dünyada en çok kullanılan 7 tip atık su arıtma tesisi incelenerek en avantajlı tasarımın IFAS Sistemi olduğuna karar verilirken, bu sistemle çalışacak olan tesisin Türkiye’de de ilklerden biri olacağı kaydedildi. Konuya ilişkin bilgi veren Çevre Mühendisi İrem Bengisu Erol, kullanılacak sistemin maliyeti azaltacağını, kokusuz bir sistem olduğunu belirterek aynı zamanda tesiste yapılacak düzenlemelerle birlikte dışarıdan bakıldığında bir botanik bahçesini andıracağını söyledi. Erol, “Tesisin en önemli güzelliği de havalandırma havuzunun üzerini camla sera şeklinde kapatıyoruz. Aynı zamanda havuzun üstünde bitkiler yetiştiriyoruz. Yani siz buraya geldiğinizde bakterileri, atık suları değil, sera içindeki bir botanik bahçesini görmüş gibi olacaksınız. Dolayısıyla bölgenin turistik ve orman özelliklerine de çok uygun bir sistem” diye konuştu. Erol ayrıca, tesisin birinci kademede 2031 yılına kadar 3750 m3/ gün (21.544 kişilik nüfusa denk geliyor), ikinci kademede ise 2051 yılına kadar 5000 m3/gün (31.400 kişilik nüfusa denk geliyor) kapasiteye sahip olacağını da sözlerine ekledi. Tesisin inşaat faaliyetlerine ilişkin bilgi veren İnşaat Mühendisi Doruk Özdemir ise, inşaatı devam eden tesisin idari bina, ön arıtma binası, dengeleme havuzu ve biyolojik arıtım havuzları olmak üzere toplamda 4 ana bölümden oluştuğunu kaydetti. Tesis binalarının 2 bin metrekarelik bir alanı kapladığını kaydeden Özdemir, çevre yolları ve çevre düzenlemesiyle birlikte toplam alanının 4 bin metrekare olacağını söyledi.

Projenin 2018 Temmuz ayındaki halini gösteren bir fotoğraf
Ocak Ayında Hizmete Girmesi Hedefleniyor

Güzelyalı Dardanos Atık Su Arıtma Tesisine ilişkin değerlendirmede bulunan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “Bu tesis Türkiye’de ilklerden olacak. Özelliği şu; yine bakterilerle arıtılıyor. Burada bakterilerin tutunabileceği alanlar yaratılıyor. Böylelikle bakteriler daha çok ve daha hızlı ürüyor. Dolayısıyla da bakteriler daha hızlı bir şekilde atık suyu temizleyebiliyor. İller Bankasından da 16 milyon lira kredi aldık. İller Bankası destekli olarak projemizi sürdürüyoruz. Yaklaşık 8 ay içerisinde yani Ocak ayı gibi faaliyete geçmesini planlanıyoruz. En büyük özelliklerinden biri de çıkış suyunun son derece temiz olması. Merkezdeki tesisimizde çıkış suyu her 5 dakikada bir kontrol ediliyor. Yani risk sıfıra yakın. Umuyorum burası da güzel bir tesis olacak. Öte yandan burasını nüfus artışını da hesaba katarak projelendirdik” diye konuştu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir