Çanakkale’de Eski Çöplük Alanından Enerji Üretilecek

26 Ağustos 2009

Çanakkale?de Kuruçeşme mevkiinde bulunan eski çöplük alanında gerçekleştirilen rehabilitasyon çalışmaları sırasında kurulan gaz yakma ünitesi devreye girerken, yüksek metan gazı oranı sebebiyle buradan 30 yıl boyunca enerji üretiminin yapılabileceği açıklandı.

Rehabilitasyon çalışmalarının devam ettiği bölgede basın toplantısı düzenleyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, merkeze bağlı Musaköy Doğantepe mevkiindeki yeni çöp deponi alanının hizmete girmesinin ardından Kuruçeşme mevkiindeki eski çöp deponi alanında düzenleme yapıldığını belirterek, ?Katı atık projesi Çanakkale ölçeğinde çok büyük bir proje. Burası gelişmekte olan bir yöre. Burada yaptığımız çalışmayla bir havzayı kurtarmaya çalışıyoruz. Kumkale?den Çardak?a kadar olan bölgedeki 90 tane köyü yaptığımız bu çalışmayla kurtarıyoruz. Avrupa Birliği hibe fonlarından yararlanılarak yapılan yeni çöp deponi alanında katı atık toplama çalışmalarına başlandı. Eski çöp deponi alanında da rehabilitasyon çalışmaları sürüyor. Bu bölgede ilk etapta gaz testi çalışmaları yapıldı. Bu testler sonunda da yüzde 62 oranında metan gazı oranı tespit edildi. Bunun üzerine de gerekli girişimlerde bulunarak buraya gaz yakma ünitesi kuruldu. Yapımı tamamlanan ünite bugünden itibaren hizmete girdi. Metan gazının yakımı devam ediyor. Bizim amacımız bin dereceye kadar ulaşan ısının oluştuğu bu gazın boşuna yanmasının önüne geçerek buradan enerji üretimi sağlamak. Bunun için de metan gazını enerjiye dönüştürüp kazanç sağlayabilecek yatırımcıları Çanakkale?ye davet ediyoruz? dedi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eski çöplük alanının imara açılacağı şeklindeki söylentiler hakkında da açıklamalarda bulunarak, ?Böyle bir şey mümkün değil. Zaten kanunen de böyle bir şey olamaz. Çöplük alanları imara açılamaz. Bu bölge tarım alanı olarak kullanılabilir. Üniversitemizin bölge ile ilgili bir proje çalışması olursa bu konuyu değerlendiririz? dedi.

Öte yandan yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Katı Atık Birliği Proje Koordinatörü Yekta Erdem ise, Çanakkalelilerin bir hazinenin üzerinde oturduğunu belirterek, ?Yaptığımız ilk tespitlerde eski çöplük alanında yüzde 60 oranında bir metan gazının olacağını tahmin etmiştik. Ancak gaz yakma ünitesini devreye soktuğumuzda metan gazı oranının yüzde 62?lere ulaştığını gördük. Bu çok güzel bir oran. Şuan bu ünite devreye girdi. Metan gazı yakılarak karbondioksit olarak doğaya veriliyor. Yapılan ölçümlerde baca ucunda bin derecelik bir ısının olduğunu görüyoruz. Bu çok önemli bir oran. Bunun enerji olarak kullanılıp ekonomiye kazandırılması lazım. Buradan elde edilecek enerji elektrik üretiminin yanı sıra seralarda ve üniversitenin çeşitli çalışmalarında kullanılabilir. Burada 30 yıl boyunca enerji üretiminin yapılabileceği metan gazı var. Bunun çok iyi değerlendirmek lazım. Bu konuda üniversitemizden projeler bekliyoruz? dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir