Büyükhüsun Köyü’nde Sanat Rüzgarı

18 Ağustos 2009

Farklı kültürlerden ve ülkelerden katılımcıları kırsal ortamda kültür, sanatın ana zemininde bir araya getirmeyi hedefleyen “Buluşma Noktası” adlı uluslararası etkinlik, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Büyükhusun köyünde gerçekleştirildi.

Bir hafta süren etkinlikte sinema, müzik, konser, dans, sağlık ve yöreye ait mutfak kültürüne ait konular da atölyelerde işlenip köylülerle paylaşıldı.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Büyükhusun köyünde hayata geçirilen proje ile köy gündüzleri uygulamalı atölyelerle bir üs haline çevrilirken; geceleri de performanslar, konserler ve film gösterimleri ile bir festival alanı haline geldi. Esra Aysun, Ece Pazarbaşı ve Özlem Ergun’un önderliğinde geçen yıl başlatılan projenin bu yılki konsepti “geri dönüşüm” olarak ele alındı. Proje kapsamında Türkiye’den ve yurt dışından katılımcılarla birlikte sanat, tasarım, performans ve yerel mutfak üzerine dört uygulamalı atölye çalışması düzenlendi. Yapılan çalışmalarla köy çocuklarına çöpe atılan nesnelerin nasıl takrar geri dönüşüm projesi kapsamında değerlendirileceği anlatılırken, bu çalışma uygulamalı olarak tatbik edildi.

Ekolojik ve geri dönüşümlü ürün tasarımının önde gelen isimlerinden Atelier Bom Design’ın kurucuları Michael Bom (Hollanda) ve Antoinet Deurloo (Avustralya) tasarım atölyesinde köylülerin günlük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çevrelerinde bulunan nesneleri yeniden değerlendirme-dönüştürme’ konusu üzerinde uygulamalı çalışmalar yaparken; Avustralyalı sanatçı Anita Bacic “Window Obscura” isimli sanat atölyesinde, köylülerle beraber atölye katılımcıları dışarıdaki dünyanın görüntülerini yakalayacakları iğne deliği ile açılmış küçük karton ve daha sonraları büyük tahta kutular üretip siyanotip tekniğiyle fotoğraf baskıları yapmayı denedi.

YABANCILAR HALK OYUNLARI İLE YEREL YEMEKLERİ YAPMAYI ÖĞRENDİ

Özlem Alkış, Çiğdem Ergun ve Özlem Ergun’un düzenlediği performans atölyesinde Büyükhusunlu kadınların rehberliğinde çağdaş dans perspektifinden “Folklorik Harmandalı” ve “Karşılamalar” oyunları hakkında bilgi alınarak uygulamalı olarak tatbik edildi. Etkinliğe katılan 12 yabancıdan biri olan İspanyol Francina Vidal Llado, çalışma sonunda “Harmandalı” oyununu köylüler gibi oynayarak büyük alkış topladı.

Bu arada “Yerel Mutfak Atölyesi” ile ise katılımcılar Büyükhusunlu kadınların rehberliğinde ve Akdeniz Mutfakları Konservatuvarı Türkiye Kolu Başkanı Prof. Hasan Açanal’ın koordinasyonunda saklama metotlarını araştırıp geri dönüşüm konseptini yemek üzerinden yeniden düşünerek yerel yemek tarifleri hazırladı. Büyük ilgi çeken bu çalışmaya katılan yabancı konukların yöresel yemekleri başarı ile yapmaları dikkat çekti.

Atölye çalışmalarına ek olarak Savaş Arslan tarafından düzenlenen film gösterimleri, Kuzey ve Doğu Anadolu müziğinin ritim ve melodilerini jazz, blues, rock ve funk gibi batı sesleriyle harmanlayarak modernize eden Hoppa Essentials müzik grubunun DJ Murat Meriç’in eşliğindeki müzik performansları köyü bir festival alanına dönüştürdü. Müzik gösterisi sırasında köylülerin de etkinliğe coşku içinde katılması neşeli anların yaşanmasına sebep oldu.

Atölye çalışmalarının dışında, köy ile etkileşimi desteklemek için, her katılımcının sebze toplama, bitkileri sulama, otları biçme, duvarları boyama gibi köyün gündelik iş yükünü hafifletecek basit işleri kapsayan sosyal çalışma gruba da katılması dikkat çekerken, hafta boyunca serbest zamanlarda yörenin algılanmasına yardımcı olmak üzere Assos ve Kozlu köylerine çevre keşif gezileri düzenlendi.

Etkinlikte ayrıca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arzu Başaran Uysal tarafından “Büyükhusun köyünün sosyo-ekonomik gelişimi ve Alternatif Turizme Bakışı” adlı bir söyleşi de düzenlendi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir