Kent Müzesi’nde Geç Osmanlı Dönemi Konuşuldu
Çanakkale Kent Müzesi’nde her ayın ilk Çarşamba günü gerçekleştirilen Arkeoloji Sohbetleri kapsamında “Çanakkale’de Geç Osmanlı Devri Kültür Mirasında Üretim ve Ticaret Yapıları” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi.
Arkeoloji Müzesi koordinasyonu ile Çanakkale Kent Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı etkinlikte Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden konuk Yrd. Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit’in hazırladığı sunum ile Çanakkale ve civarındaki Geç Osmanlı Dönemi Ticari yapıları ile ilgili bilgiler paylaşıldı. Ege ve Akdeniz’e açılacak gemiler için önemli bir liman ve gümrük noktası olan Çanakkale’nin ticari anlamda konumunun önemli olduğuna vurgu yapan Oğuz Koçyiğit 18. ve 19. Yüzyıllarda kentte üretime dayalı yapılaşmanın artışa geçtiğini belirtti. Şehrin önemli ihraç noktaları olan seramik dükkanları ve meşe palamudu depolarının yanı sıra Çanakkaleli Musevi tüccar İlyo Halio tarafından yaptırılan Aynalı Çarşı’nın da kentin önemli ticaret yapılarından biri olduğunun altını çizen Oğuz Koçyiğit, kente gelen tüccarların kaldığı han ve otellerin de yine Osmanlı Geç Dönemi’nde çoğaldığını belirtti. Yapıların örneklendirilmesi, kent içindeki konumları ve mimari özelliklerinin Sanat tarihi açısından değerlendirilmesinin ardından etkinlik sona erdi.
Öte yandan 14 Şubat 2018 Çarşamba akşamı saat 18.30’da Çanakkale Kent Müzesi’nde Ahmet Kolkoparan kolaylaştıcılığında “Eski Kent Fotoğrafları Okuma V” etkinliği gerçekleştirilecek.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...