Son Troya Atı, Atikhisar / Çanakkale Kapısında!

Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi, Alamos Gold Inc. Kuzey/Doğu Biga Madencilik, Türkiye yatırım kararı alması ve projelerin Kanada firması Teck’den satın alınması(2010) ile başlar.
-Fizibilite Çalışmaları 2011-2012.
-ÇED Toplantısı 28 Ağustos 2012. ÇED Olumlu Belgesi (Pilot Proje) Temini, GSM Ruhsatı ve Orman İzni Başvuruları ve Orman İzni Temini (Pilot Proje) 2012.
-ÇED Olumlu Belgesi (Ana Proje) Temini, GSM Ruhsatı ve Orman İzni Başvuruları 2013. ÇED Duyurusu: 11.01.2013 ve Kirazlı Köyü ÇED Toplantısı.
-İdari Mahkeme ÇED İptal kararları- 2014
-Danıştay bozma (şirket lehine) 2015
-İzin Süreci (Orman ve GSM) 2016.
Ve/de 2017’den itibaren 6(altı) yıl: İnşaat/İşletme…

– Projenin Yeri: Çanakkale Merkez İlçe Kirazlı Köyü
– İşletme Ömrü: 6 (altı) yıl
– Planlanan Altın Üretimi: 500 bin ons
– Planlanan Gümüş Üretimi: 3 milyon ons
– ÇED Alanı: 613 hektar
– Proje Alanı: 220 hektar
– Arazi Durumu: %97 Orman %2 Tarla %1 Yol

Şimdi artık bu noktaya nasıl gelindiği üzerine bir hafıza tazelemesine girişebiliriz…
“Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Tesisi” ÇED Duyurusuyla (11.01.2013) gündeme geldiği varsayılarak ve ÇED toplantısıyla da kamuoyuna tamamen mal oldu/olmuş denebilir.
Çanakkale İdari Mahkeme ÇED İptal kararları (2014)
Danıştay bozma kararı (şirket lehine) 2015.

2012-2017 ortalama 5 yıl eder. Bu zaman zarfında, Çevre mücadelesi ÇED süreçlerinde sürdürüldü; Çanakkale Çevre Platformu bileşenlerince.
Ki mücadele, ÇED süreçlerinden hemen sonra bir saman alevi misali yanıp sönmüşse eğer; söylenecek ne çok şey var. Yâda söz yitik!
2013-2014 yıllarında üretime geçeceği açıklanan Projeye karşı mücadele hukuk yoluyla ancak bu güne dek ertelenebildi.
Hatırlanacağı üzere, Balaban’da(02 Nisan 2017) Çevrecilerin basın açıklaması yapıldı ve Kirazlı Tepede bulunan Yangın Kulesinin üzerine dev bir bayrak çekildi
-“ALTINcı FİLO KİRAZLI’dan DEFOL!!!”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve CHP’li Belediye Meclis üyeleri Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası’nda incelemelerde bulunup Kirazlı Dağı Orman Gözetleme Kulesi’nde konuyla ilgili bir basın açıklaması yapıldı. (27 Mayıs 2017)
2017 Sonbaharında ise İDA Dayanışma Derneğince Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü önündeki basın açıklamasının(01 Aralık 2017) ardından, Cumhuriyet Meydanı geniş katılımlı basın açıklaması (09 Aralık 2017).
Ve 17 Aralık 2017 Balaban Çeşmesi önünde Gezi Gruplarının basın açıklaması ve Bayramiç Cazgırlar köyüne kadar yürüyüş…

Şimdi zurnanın zırt dediği yerdeyiz. Şimdiye değin çevre için bir türlü elinden geldiğince mücadele etti konuya duyarlı insanlar.
Bu mücadeleler genellikle dağların ardında oldu hep gittik, gördük, tepki gösterdik ve döndük şehirdeki evimize.
Çanakkale güzel bir şehir, çok seviyoruz.
“Tek Dünya, Tek Kazdağları, Tek Şans!” Ve “Çanakkale Geçilmez!”

Artık tehlike Kaz Dağlarının beri yüzünde Çanakkaleli! Söz konusu proje, koca koca dağları/tepeleri yerle bir edeceği gibi Çanakkale merkezinin içme/kullanma suyunun Atik Hisar Barajının tam üzerinde/içinde.
Pek çok tarım havzasının geleceğinin kömürle karartıldığı bu günlerde, Kirazlı yöresinde Yörüklerden/obalardan, meralardan, çam kokulu ve sair ormanlardan ve/de Kaz Dağları’ndaki yaban hayatından/hayvanlarından, endemik ve nadir bitki türlerinden, yani kekiklerden/kekliklerden vaz geçtik diyelim; Bayramiç’teki derelerden/çaylardan ve göletlerden de…
İçme/kullanma suların daha da kirlenecek “Eyy” Çanakkale.
Bilinir ki, güzel şehrin Çanakkale rüzgârlarıyla ünlüdür. Siyanür, ağır metaller vesaire rüzgâr ve yağmurla birlikte derelerden, yer altı su kaynaklarından Atikhisar Barajına ulaşacak…
Baraj şimdilerde bile çevresindeki, metal-ametal madenlerden etkileniyor. Ve tehlike büyüyor gitgide; devasa boyutlarda ve doğrudan suyumuzla, havamızla ilgilidir ve/de doğaya ve sağlığımıza zarar vereceğinin farkındayız hepimiz.
Felaket eşiğimizde… ve bilinir ki, I. Derece Deprem Bölgesindedir Çanakkale.

Şehrin nüfusu git gide çığ gibi büyümekte, Çanakkaleli! Boğaz Köprüsü ve Otoyol Projesi, inşaatları tetikliyor ha bire. Nüfus çığ gibi büyümekte… Sarı çay boyunca meyve bahçeleri/tarım alanları, ta ‘ÇANAKKALE 15 TEMMUZ DEMOKRASİ OTOGARI’na kadar. Ve Esenlerden Karaca Örene kadar inşaat şirketlerinin istilası altında.

İstanbullaşıyor artık “Barışın Kenti Çanakkale”
Çanakkale yerel gündeminde, İnşaat Şirketlerinin İmar Yasasına aykırı olarak Rant Kavgaları sürmekte… Sümerbank, Turutaş ve Küçük Sanayi Sitesi arazileri vesaire…

-“İnşaat ya Resülallah!”
Şimdi zurnanın zırt dediği yerdeyiz. Basın açıklamalarıyla, facebookta paylaşarak, twit atarak savuşturulamayacak bir ahvâlde…
Ya şimdi Çanakkale merkezi kıpırdayıp, havasına, toprağına, suyuna sahip çıkacak, yâda susacak sonsuza dek. Ve lanetlenecek gelecek kuşaklarca.
Bu saatten sonra susma lüksümüz yok. Tehlike yaşamımızın merkezinde ve konu basın açıklamalarıyla geçiştirilemez.

Şehrin dinamikleri, en başta yerel iktidar Belediye ve siyasi partisi C.H.P ve STK’lar ve de diğer tüm partiler…
Özelliklede yerel iktidar yani Belediye ve Partisi C.H.P. açıkça bir tercihte bulunmalı ve tercihini de cesurca savunmalı. Şimdi yapacağı tercih, ya onu yok edecek, yâda var/iktidar edecek yerelde sonsuza kadar.
-Ya şimdi mücadele… Yâ da hiç!
Yırca’ya ve Artvin’e bakınız… Yerel örneklerden Gökçeada’nın belediye başkanı ile beraber kararlılığına ve sonucuna bak!
Gülpınar kadınlarının kararlılığına… 2014’de Diren Karadağ ve Ocak 2015’de Dondurma’lıların mücadelesini hatırla…
Son söz: Farkında mısınız, kaybedecek zaman yok. Alamos Gold Inc. ve yerli ortakları Kuzey/Doğu Biga Madencilik şimdilerde altın-gümüş madeni işletme sürecine girdi

Ve sırada (sonrasında veya aynı zamanlarda) Çamyurt Projesi ve Çan ilçe merkezi olmak üzere 24 köyün suyunu etkileyecek olan Ağı Dağı Projesi…
Son Troya Atı (Alamos Gold), Atikhisar/Çanakkale Kapısında!
Farkında mısınız?
Karar senin Çanakkale!

Mustafa Önder Son Yazıları...

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir