Biyoçeşitlilik Proje Yarışması’nda Çanakkale Rüzgarı

21 Aralık 2017

HeidelbergCement tarafından Dünya’da 25 Ülkenin katılımıyla 4’cüsü gerçekleştirilen Quarry Life Award “Biyoçeşitlilik Proje Yarışması”, Türkiye’de Akçansa tarafından 3’ncü kez düzenleniyor. Çanakkale’den finale kalan iki proje Türkiye finalinde ilimizi en iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyor.

Akçansa tarafından maden sahalarının biyolojik değerlerini artırmayı amaçlayan ‘Biyoçeşitlilik Proje Yarışması’ üçüncü kez gerçekleştiriliyor. Akçansa’nın, maden sahalarının biyolojik değerini artırmayı amaçlayan projeler üretilmesi ve bu yöndeki farkındalıkların artırılması amacıyla düzenlediği Biyoçeşitlilik Proje Yarışması’na başvurular sona erdi. Ulusal Jüri tarafından her iki kategoriden seçilerek finale kalan 3’er proje teklifi 1 Aralık 2017 tarihinde belirlendi. Ulusal ve uluslararası yarışmaları kazananların isimleri ise 2018 yılı sonbaharında açıklanacak. Ülkenin dört bir yanından gelen 16 proje teklifi ise, Akçansa Genel Müdürü Sahap Sarıer’in, Yeşilçam’ın Usta Emektarı ve son yıllarda Ekolog kimliğiyle de tanınan Ediz Hun’un ve ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezginer Tunçer’in de yer aldığı 8 kişiden oluşan Türkiye Ulusal Jürisi tarafından değerlendirildi. Bu değerlendirme sonucunda iki ana kategoride 3’er adet proje“Biyoçeşitlilik Proje Yarışması 2018” finaline kaldı ve maddi olarak desteklenerek hayat geçirilmesi kararlaştırıldı. Finale kalan projeler arasında, “Biyoçeşitlilik Proje Yarışması 2016” finaline kalan ve Çanakkale’den yarışmaya katılan tek proje ile Türkiye 3’cüsü olan ÇOMÜ Biyoloji ABD Doktora Mezunu Dr. Mustafa Eray Bozyel’in yer aldığı iki proje bulunuyor.
1
Bilimsel Araştırma ana kategorisinde “Ladik Kalker Ocağının Biyoçeşitliliğinin Belirlenmesi ve Korunmasına Yönelik Öneriler” adlı projede Dr. Mustafa Eray Bozyel yürütücü, ÇOMÜ Biyoloji ABD Yüksek Lisans Öğrencisi Elif Merdamert araştırmacı olarak yer alıyor. Sosyal Fayda ana kategorisinde “Doğa ve Doğa Okulları El Ele Geleceğe” adlı projede ise ÇOMÜ Biyoloji ABD Yüksek Lisans Mezunu ve Çanakkale Doğa Okulları Ekoloji Öğretmeni Emine İnci Balkan yürütücü, Dr. Mustafa Eray Bozyel araştırmacı ve ÇOMÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gönüz danışman olarak görevli. Finale kalan her iki proje ile ilgili ekip arkadaşları adına duygularını dile getiren Dr. Mustafa Eray Bozyel; “Hem Kurtuluş Savaşı’ndaki tarihi önemi ve ticaret hacmi bakımından Karadeniz Bölgesi’nin öne çıkan şehri olan Samsun’da yer alan Ladik Kalker Ocağının biyoçeşitliliğinin ortaya çıkarılması ve korunmasına yönelik bir projeyi hayata geçirmek, hem de Dünya’nın geleceği olan çocuklarımıza ‘doğayı sevdirmek, birebir dokunarak ve gözlemleyerek doğayı öğretmek geleceğe yapılan en büyük yatırımdır’ düşüncesiyle Çanakkale Doğa Okulları öğrenci ve öğretmenleri ile Ezine Bozalan Kil Ocağında gerçekleştireceğimiz projede çocukların doğayla birebir temas kurmasını sağlayıp, doğaya ve çevreye olan ilgilerini arttırarak sürdürülebilir çevre bilincini aşılamak için çabalamak esas hedefimiz olacaktır ve bu projeleri gerçekleştirmek bize mutluluk verecektir. Ayrıca Çanakkale Doğa Okulları Genel Müdürü Hıdır Kılıç, Çanakkale Doğa Okulları İlkokul Müdürü Emine Öztürk ve Çomü Biyoloji ABD Yüksek Lisans Öğrencisi Sümeyye Özdemir’e verecekleri katkılardan dolayı şimdiden teşekkür ederim” dedi.
2016 yılında Türkiye 3’cüsü olan ÇOMÜ Biyoloji ABD Doktora Mezunu Dr. Mustafa Eray Bozyel
Büyük ödül 30.000 Euro
Öte yandan ulusal düzeyde, bilimsel araştırma ve sosyal fayda kategorilerinde ilk iki sırayı alan projelere 2.500 ve 5.000 Euro ödül verilecek. Uluslararası düzeyde, bilimsel araştırma ve sosyal fayda kategorileri altında yer alan 6 alt kategoriden her birinde yabancı ortaklardan biri olan HeidelbergCement tarafından seçilen en iyi projeler 10.000 Euro ile ödüllendirilecek. Bütün projeler arasında seçilecek en iyi proje ise büyük ödül olan 30.000 Euro’yu almaya hak kazanacak.

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir