Bir maden yapılmayan Gökçeada kalmıştı!
Çanakkale’nin Gökçeada(Imroz) adasında, Yuvacık köyü mevkiinde Merih Madencilik San. Ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Altın Ve Gümüş Maden Arama” projesi için ÇED süreci başladı.
Çanakkale’nin parlayan yıldızı Gökçeada’da maden çalışmaları için ÇED süreci başlatıldı. Konuyla ilgili duyuruyu yapan Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yaptığı açıklamada; “AR:201201447 ALTIN VE GÜMÜŞ MADEN ARAMA projesi ile ilgili olarak ÇANAKKALE Valiliğimize sunulan dosyayı P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ifadelerine yer verdi.
44 adet sondaj yapılacak
Toplamda 229 bin TL’ye mal olması beklenen proje kapsamında, Arama Ruhsatı alanında 44 adet sondaj yapılması planlanıyor. Arama Ruhsatı alanında yapılacak sondajların derinliğinin ise ortalama 25 metre olacağı öngörülmektedir. Ayrıca proje kapsamında yapılması planlanan 44 adet sondaj için yaklaşık 1100 m karotlu sondaj yapılması planlanıyor. Yapılması planlanan sondajların HQ olarak nitelendirilen 96 mm dış çapa sahip elmas kullanılarak yapılacağı belirtiliyor. Ancak, gerekli görülmesi durumunda 122,4 mm çapında (PQ olarak nitelendirilen) da karotlu sondaj yapılacak.
Hazine ve orman arazisinde sondaj çalışmaları
Hazine ve orman arazisi vasfında olan proje alanı için, orman niteliğindeki araziler ve üretim faaliyetlerine başlamadan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınması için çalışmalara başlanacak. ÇED alanı için üretim faaliyetlerine başlamadan önce mer’i mevzuat çerçevesinde gerekli izinlerin alınacağı taahhüt ediliyor.
264 metreküp suya ihtiyaç var
Sondaj yapılması planlanan alanlarda, her bir sondaj kuyusu için yaklaşık 5-6 m3 suya ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. Yapılması planlanan toplam 44 adet sondaj kuyusu için yaklaşık 264 m3 suya ihtiyaç duyulacak. Raporda sondaj sirkülasyonu için gerekli olan suyun tanker ile satın alma yolu ile temin edileceği iddia ediliyor.
Sondaj çalışmalarında bentonit ve polimer kullanımı
Sondaj yapılması planlanan yerlerin hemen yakınında kuyu hacminin iki katı hacme sahip havuzlar yapılacak. Sondaj deliği ise, 96 mm çapında (HQ olarak nitelendirilen) olacak. Ancak, gerekli görülürse 122,4 mm çapında (PQ olarak nitelendirilen) da delme işlemi yapılabilecek. Havuzun hacim hesabında delik çapı 122,4 mm, ortalama kuyu derinliği 25 metre olarak alındı. Sondaj yöntemi sırasında sirkülasyon sıvısı olarak su ve bentonit kullanılacak olup gerekirse sondaj katkı malzemesi olarak sondaj polimeri de kullanılacak. Bentonit kullanımını sonrasında özellikle işçilerde solunum sistemi,göz,cilt ve kulak hastalıkları görüldüğü önceden çokça tespit edilmiştir.
“Dere yataklarını kullanmayacağız” iddiası
Gökçeada’ya yapılacak Altın, Gümüş Maden Arama projesi ile ilgili raporda faaliyet alanı hakkında önemli bilgilerde yer aldı. Çevrede bulunun dere yataklarının kullanılmayacağı belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi; “Altın, Gümüş Maden Arama Projesi’nin gerçekleştirileceği alana en yakın yerleşim yeri 1 Nolu Sondajın Kuzeybatı yönünde 2875 m mesafe de bulunan Şahinkaya Mahallesi ve 3274 m mesafede bulunan Dereköy Köyü’dür. Proje alanına en yakın, Güneybatı yönünde 190 m mesafede Keklik Tepesi, Kuzey yönünde 393 m mesafede Yelkesen Tepesi, Batı yönünde 420 m mesafede Otluca Tepesi, Güneydoğu yönünde 455 m mesafede Kaba Tepesi, Kuzeydoğu yönünde 565 m mesafede Demirkava Tepesi bulunmaktadır. Ruhsat alanı sınırlarında mevsimsel dereler olup faaliyet kaynaklı derelere herhangi bir katı ve sıvı atık atılmayacaktır. İnceleme alanı civarında önemli bir yeraltı suyu akiferi bulunmamaktadır. İnceleme alanı, yeraltısuyu havzası dışında bulunmaktadır. Dolayısıyla ne yeraltısuyu işletme rezervi ve ne de yeraltısuyu potansiyeli bulunmaktadır. Proje alanının Kuzey Doğu yönünde Sualtı Milli Parkı bulunmaktadır. Ruhsat alanından 14 km uzaklıktadır. Dolayısıyla söz konusu Milli Park’ın faaliyet alanından etkilenmesi söz konusu değildir. Proje alanının Doğu yönünde 11 km uzaklıkta Gökçeada Tuz Gölü bulunmaktadır. Tuz Gölü’nün faaliyet alanına uzaklığı sebebiyle projeden etkilenmesi beklenmemektedir. 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili Yönetmelikler ile diğer mevzuat kapsamında gerekli izinler alınmadıkça arama faaliyetlerine başlanılmayacaktır. Arama faaliyeti sonrasında üretime geçilmesinin planlanması durumunda ÇED Yönetmeliği hükümlerine göre gerekli başvurular ve araziler ile ilgili gerekli izin başvuruları yapılacaktır. Proje alanına en yakın mesafede bulunan Dereler, Güney yönünde Damlar Deresi, Kuzey yönünde Çamiçi Deresi, Güneybatı yönünde 2505 m mesafede Şahinkaya Göleti , Kuzeybatı yönünde 1549 m mesafede İncesu Deresi yer almaktadır. Söz konusu derelere katı veya sıvı atık atılmayacağı taahhüt edilmektedir. Dere yatakları içerisinde sondaj çalışması yapılmayacak ve sondaj noktalarına ulaşım için dere yatakları kullanılmayacaktır. Başbakanlığın 2006/27 sayılı “Dere Yatakları ve Taşkınlar” konulu genelgesinde yer alan hususlara uyulacağı taahhüt edilmektedir. Çalışma sahası yakınındaki şahıs ve devlet arazisi ile tesislerine zarar vermeyecek şekilde sondaj yapılacağı ve zarar verildiği taktirde zararın faaliyet sahibi tarafından karşılanacağı taahhüt edilmektedir” ifadelerine yer verildi.”
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)
Yorumlar...
Henüz yorum yok...