Kale Grubu’nda 10 önemli proje belirlendi
Kale Grubu kurucusu İbrahim Bodur’un anısını ve mirasını yaşatmak amacıyla başlatılan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nün, ön değerlendirme süreci sonucunda seçici kurul değerlendirmesine kalan 10 proje belirlendi. 13 Aralık 2017 tarihinde bu on projeden birisi en iyi sosyal girişimcilik ödülünü kazanmış olacak.
İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü ön değerlendirme süreci tamamlandı. Seçici Kurul Değerlendirme Süreci sonrasında birinci olan sosyal girişimciye 30.000 TL’lik para ödülü ile verilerek projesinin geliştirilmesine katkı sağlanacak. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kale Grubu Başkanı ve aynı zamanda seçici kurulu üyesi olan Zeynep Bodur Okyay; “Rahmetli babam İbrahim Bodur’un anısını ve mirasını yaşatmak amacıyla hayata geçirdiğimiz İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nün ön değerlendirme süreci sonucunda seçici kurul değerlendirmesine kalan 10 proje belirlendi” dedi.
İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü Açıklaması
İbrahim Bodur, Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinden ve değişim öncülerinden biri. Bundan 60 yıl önce, Çanakkale’nin 900 nüfuslu Çan ilçesinde sanayinin tohumlarını atarak Anadolu’da kalkınmanın önünü açan bir vizyoner. Yerel değerleri küresel vizyonuyla harmanlayan cesur girişimci. Önce “insan” diyerek; toplumsal dokuyu zedelemeden, hayatları iyileştirmeyi her şeyden önde tutmuş bir hayırsever. Türkiye’nin önde gelen girişimci ve hayırseverlerinden İbrahim Bodur’un anısını ve mirasını yaşatmak amacıyla, Kale Grubu tarafından hayata geçirilen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü, girişimcilik ekosistemini desteklemeyi ve yeni nesil sosyal girişimcileri teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu sene ilki düzenlenen ve geleneksel hale gelmesi hedeflenen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü ile Kale Grubu, Türkiye’nin gelecek vadeden sosyal girişimcilerini ödüllendiriyor. Bu ödül ile Kale Grubu, yaratıcı bir fikir ve sürdürülebilir bir uygulamayla yola çıkmış, başarılı pilot projelerin yaygınlaştırılmasına katkı sağlamayı hedefliyor. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü kapsamında birinci olan sosyal girişimci 30.000 TL’lik para ödülü ile desteklenerek projenin geliştirilmesine katkı sağlanacaktır.
İbrahim Bodur kimdir?
1928 yılında, Çanakkale’nin Nevruz köyünde doğan İbrahim Bodur, Türkiye’nin sanayileşerek kalkınacağına ve kalkınmanın Anadolu’dan başlaması gerektiğine inanan bir girişimciydi. Henüz 27 yaşındayken önce “insan” diyerek, kimseyi toprağından koparmadan, sanayi mayasını Anadolu’da tutturarak Türkiye’nin ilk halka açık şirketi Çanakkale Seramik’in temellerini atan İbrahim Bodur, Anadolu’ya sanayinin götürülmesine öncülük etti. Zorluklara aldırış etmeden, Türkiye’nin dört bir yanına yatırım yaptı. Hayatı boyunca, binlerce insanla beraber toprağı yoğurarak ürettiği zenginliği toplumla paylaştı. Üçüncü sektöre ve sivil toplumun dönüştürücü gücüne inandı. 65 yılı aşan meslek hayatı boyunca, pek çok sivil toplum örgütünün kuruluşunda kilit rol oynayan İbrahim Bodur, kendi kurduğu Kaleseramik Vakfı ile de eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda önemli yatırımlar yaptı. Sanayinin belli büyük şehirler dışında milli kaynaklara ve iş gücüne yakın bölgelerde kurulmasına 1950’li yıllardan itibaren öncülük eden İbrahim Bodur, Türkiye sanayisine yaptığı yatırımlar ve yurtdışı işbirliklerine katkılarından dolayı Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen üstün hizmet nişanlarının yanı sıra Çek Cumhuriyeti ve İtalyan Devlet Nişanları ile taltif edildi. “Sizi siz yapan öz değerlerinize sahip çıkın; çünkü onlar sizi bir ağacın kökleri gibi ayakta tutacaktır” diyen İbrahim Bodur’un vefatının birinci yılında hayata geçirilen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü ile Kale Grubu onun değerlerini ve mirasını yaşatmaya devam ediyor…
Yarışmada Değerlendirme Kriterleri
Özgünlük: Sosyal değişimin yeni fikir ve yaklaşımlarla mümkün olduğu gerçeğinden hareketle projelerin Türkiye için yenilikçi fikirler, yaklaşımlar ve iş yapış biçimleri içermesi büyük önem taşıyor.
İş Modeli: Projelerin sürdürülebilirlik, büyüme ve etki ihtiyaçlarını karşılayabilecek iş modelleri geliştirmiş olmaları tercih sebebi olacaktır. Bu doğrultuda, adayların faaliyetlerine ilişkin mevcut ve gelecek finansman planları değerlendirmeye alınacaktır.
Sosyal Etki: Sosyal etki kriteri hem bugüne dek yapılmış çalışmaları hem de gelecek faaliyetlerin değerlendirme kapsamına alınmasını sağlayacaktır. Günümüze dek yapılmış çalışmaların etkilerinin somut örnekler ve veriler üzerinden anlatılabiliyor olması, gelecek çalışmaların ise sosyal etki yaratma potansiyelinin yüksek olması özellikleri başvuruları kuvvetlendirecek özellikler arasındadır.
Yeterlilik ve Güvenilirlik: Ödül başvurusunda bulunan adayların/ekip üyelerinin yeterlilikleri ve güvenilirlikleri ayrıca değerlendirmeye tabidir. Adayların kişisel ve ticari faydadan daha öncelikli olarak toplumsal faydayı gözetmeleri; çalışma ve söylemlerinde ayrımcılık veya şiddet içeren yaklaşımlar benimsememeleri gerekiyor.
İşte ön elemeyi geçen o isimler:
(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)
Yorumlar...
Henüz yorum yok...