Üretim ve Ticaretin Değişen Yüzü Konuşuldu

02 Kasım 2017

İktisadi Kalkınma Vakfı, Çanakkale Ticaret Borsası ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde iş dünyasını bilgilendirme ve görüş alma çalışmaları kapsamında 01 Kasım 2017 Çarşamba günü saat 14:00’de Çanakkale Ticaret Borsası Konferans salonunda Türkiye – AB ilişkilerindeki gelişmeler ve iş dünyası üzerindeki etkilerinin ele alındığı “Türkiye’nin AB Gündemi: Üretim Ve Ticaretin Değişen Yüzü” paneli gerçekleştirildi.

Panele Çanakkale Defterdarı Alpay Ekici, Çanakkale Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Bekir Tuncer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Ticaret İl Müdürü Hüseyin Aşkı, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Gümrük Müdürü Ali Yiğit, Ziraat Fakültesi Dekanı Alper Dardaniz, Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Lütfi Atay, GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu, İl Kültür Turizm şube Müdürü M.Fehmi Seval, Müdür Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Birliği Başkanı İbrahim Ejder, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, MÜSİAD Başkanı Ali Osman Yıldız, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Talip Haner Göçmen, TKDK İl Koordinatörü Cem Akşit, Güney Marmara Kalkınma Ajansı İl Koordinatörü Recai Başaran, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, TOBB Çanakkale GGK Başkanı İ.Kürşat Tuna, TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Gülçin Semizoğlu, ÇTSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gün, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Genel Sekreter Sevcan Elver, ÇTSO ve ÇTB üyeleri ile basın mensupları katılım sağladı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Bugün burada İstanbul Sanayi ve İstanbul Ticaret Odalarımızın ortak girişimi ile kurulan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin ve diğer bazı iş dünyası kuruluşlarının destekleri ile çalışmalarını sürdüren, 1965 yılından bu yana Türkiye’nin dış ilişkileri ve özellikle Avrupa Birliği Sürecini yakından izleyen, ürettiği 300’e yakın yayın dergi bülten ve raporun yanında düzenlediği seminer ve projeler ile konuyu iş dünyamız adına araştırıp, düşünce üreten bir kuruluşu olan İktisadi Kalkınma Vakfımız ile beraberiz. Kendilerine ilimize teşriflerinden dolayı hoş geldiniz diyoruz. Nitekim mevcudiyetleri bizler için çok kıymetli.
Çanakkale Ticaret Borsası olarak İktisadi kalkınma Vakfımızı yakinen takip ediyoruz. Geçmiş dönem yöneticileri ve şimdiki yöneticileri ile güzel diyaloglarımız var. Genel Kurul delegesi olarak Olağan genel kurullarına Ticaret Borsamızı temsilen katılmaktayım.

İktisadi Kalkınma Vakfımız;
– Türkiye’nin AB katılım müzakereleri süreci ve bu süreçte tıkanıklıkların aşılmasına yönelik çalışmaları,
– Türkiye-AB Gümrük birliğinin güncellenmesi ve gümrük birliğinde yaşanan AB’nin serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye’nin taraf olamamasından kaynaklanan sorunlar gibi bazı sorunların giderilmesine yönelik çalışmaları,
– Türkiye-AB geri kabul anlaşmasının uygulanması ve vize liberalizasyonu sürecine yönelik çalışmaları,
– Türkiye’de AB üyelik hedefi ve bu hedefin getireceklerine yönelik kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik çalışmaları,
– AB ve üye devletlerde Türkiye’nin AB üyelik süreci ve AB’ye getirecekleri konusunda farkındalık yaratmaya yönelik çalışmaları ile İş dünyamıza ışık tutmaktadır. Kuruluşundan bu yana, hiçbir konjonktürel dalgalanmadan etkilenmeden AB üyeliği hedefi doğrultusundaki faaliyetlerini kararlılıkla ve aralıksız sürdüren İKV’ye yapmış oldukları bu başarılı ve iş dünyamızın önünü açıcı çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum..
Türkiye’nin AB üyeliği toplumsal bir projedir. Bu projenin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde kamu kurum ve kuruluşlarından özel sektör temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarından üniversiteler ve medya temsilcilerine kadar toplumun tüm kesimlerine büyük görev düştüğü inancındayım.”

Konuşmasında Çanakkale’nin tarihi, kültürel değerlerinden, tarım ve hayvancılığından da bahseden Başkan Üzen, ayrıca Ticaret Borsası olarak üyelerinin sektörlerinde gelişmelerini sağlamak adına yapılan çalışmalara değinerek, “İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi sektöründe üretim yapan firmalarımızın, markalarımızın pazarlama faaliyetlerini geliştirmek, üreticilerimizi yeni teknolojiler ile buluşturarak verimliliklerini arttırmak, ilimiz ve ülkemiz ihracatının artmasına katkılar sağlamak amacı ile Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizler tarım paydaşlarımız ile sürekli işbirliği içerisinde ilimizi Marka kent yapmak gayreti ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

Üzen konuşmasının sonunda, Avrupa Birliği Sürecini yakından izleyen İktisadi Kalkınma Vakfımızın değerli uzmanlarına teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Başkan Kaya Üzen’in açılış konuşmasının ardından İKV Genel Sekreteri Doç.Dr.Çiğdem Nas, İKV Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Gökhan Kilit, İKV Brüksel Temsilcisi Haluk Nuray, İKV Araştırma Müdürü Çisel İleri’den oluşan konuşmacılarla panele geçildi.

İKV Genel Sekreteri Doç.Dr.Çiğdem Nas; Türkiye’nin AB Perspektifi: AB Pazarı ve Türkiye’nin Konumu ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

İKV Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Gökhan Kilit sunumunda, Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi ve İş Dünyasına Etkileri konularını ele aldı. Ayrıca Kilit, Türkiye ve AB arasında yürürlükte olan Gümrük Birliği’nin modernize edilerek taraflar arasındaki ticari ilişkilerin daha da güçlendirilmesi amaçlandığı belirterek, bu hedef doğrultusunda, GB’nin kapsamının tarım, hizmetler ve kamu alımlarına genişletilmesi öngörüldüğünü belirtti. Bu da Ticaret Borsası üyelerini yakınen ilgilendirdiğinin altını çizdi.

İKV Brüksel Temsilcisi Haluk Nuray Küresel Ticarette Yeni Kurallar, Yeni Aktörler, İKV Araştırma Müdürü Çisel İleri ise AB Fon ve Programları: Türkiye –AB Mali İşbirliği konularında ayrıntılı sunum gerçekleştirdiler.

Sunumların ardından katılımcılar tek tek söz alarak konu ile ilgili aktarmak istedikleri konularda görüş belirttiler. Panel karşılıklı fikir alışverişleri ve önerilerin ardından son buldu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir