Kumkale’de Kanola Tarla Günü Etkinliği
Çanakkale?de merkeze bağlı Kumkale beldesinde ?Kanola Tarla Günü? etkinliği düzenlendi.
Kumkale beldesinde düzenlenen tarla günü ektinliğinde bir konuşma yapan Çanakkale Tarım İl Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım, Kumkale beldesinde Kanola Elvis çeşit demonstrasyonunu 2008 yılında kurduklarını belirterek, ?Bu bölgede dekara 450 gram tohum kullanarak baskılı mibzerle dikim yaptık. Toprak altına da dekar başı 30 gram gübre kullandık. Ürünün yetiştirilmesi sırasında bitki gelişimi çok iyi olduğu için geniş yapraklı otlara karşı ilaçlama yapılmasına da ihtiyaç duyulmadı. Daha sonra ise üst gübre olarak Şubat ayı sonunda dekara 15 gram Amonyum Sülfat gübresi kullandık. Çıkış döneminde bir kez yağmurlama, bir kez de salma sulama uygulandı. Hedef dekar başı 450 ile 500 kilogram ürün almak. Bu verim de Kanola için çok iyi bir oran. Normal şartlarda dekar başı Kanola?dan 350 kilogram ürün alınabiliyor? dedi.
Mustafa Nazlım, Türkiye?de rapiska, rapitsa ve kolza isimleriyle de bilinen Kanola?nın kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir yağ bitkisi olduğunu da belirterek, ?Kanola danesinde bulunan yüzde 38 ile 40 yağ ve yüzde 16 ile 24 protein oranına sahip önemli bir yağ olarak biliniyor. Kanola tohumlarından yağ çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspe değerli bir hayvan yemi olarak kullanıldığı gibi içeriğindeki yüzde 38 ile 40 oranında protein bulunması sebebiyle de soya küspesi ile karıştırılarak hayvanlarda yem olarak kullanılabiliyor. Kanola ayrıca arıları cezbeden sarı renkli çiçeklere bol miktarda sahip olduğundan arıcılar için de değerli bir bitki olma özelliğini taşıyor? dedi.
Tarla gününde konuşan Doç. Dr. M.Kemal Gül de Kanola bitsi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan konuşmaların ardından biçerdöver ile Kanola hasadı yapıldı.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...