Çanakkale’nin Artık Bir Enerji Kooperatifi Var!
Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı, Troya Çevre Derneği ve Yeşil Düşünce Derneği ortaklığında Çanakkale Parion Hotel’de başladı. Konferansta, Çanakkale’de yenilenebilir enerjinin hayata geçirilebilmesi için “Troya Enerji Kooperatifi” kurulum çalışmalarının tamamlandığı müjdesi verildi.
İşini Güneşe Dön Projesi Kapanış Toplantısı ve bu yıl ikincisi düzenlenecek olan yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı, Yeşil Düşünce Derneği ve Troya Çevre Derneği ortaklığında 2-3 Mayıs 2017 tarihlerinde Çanakkale Parion Hotel’de gerçekleştiriliyor. Dün Parion Otel’de etkinliğin ilk toplantısı gerçekleştirildi. Açılış konuşmaları ile başlayan toplantıya; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Seymenoğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya, İşini Güneşe Dön Proje Koordinatörü Sevil Turan katılım gösterdi.
“Gelecek kuşaklara borcumuzu ödemek istedik”
Toplantıda açılış konuşmasını İşini Güneşe Dön Proje Koordinatörü Sevil Turan gerçekleştirdi. 2016 Mart ayında başlayan “İşini Güneşe Dön” projesinin olumlu sonuçlar doğurduğunu söyleyen Turan; “İklim değişikliğinde mücadele adına böyle bir projeye başladık. Projenin ana faaliyet alanlarından biri sektörle, yönetim alanlarında gençlik istihdamını sağlayabilmekti. Uzun bir maraton oldu. Dünyada art arda gelen krizlerle başa çıkabilmek için insanların doğayla dost alternatif çözümler geliştirmesi gerekiyordu. Gelecek kuşaklara yaşanacak bir dünya bırakmamız gerekiyordu. İklimle dost bir sistemle bu işe başlamamız gerekiyordu. Günümüzde yaşadığımız iklim krizin en önemli sebebi ise fosil yakıtların kullanımına bağlı yüksek enerji tüketimiydi. Bizde gelecek kuşaklara bir borç olarak düşündük ve bu projeyi yaptık. Rüzgar ve güneş enerjisi üstüne dayanan bir enerji sistemini bizler oluşturabiliriz. Yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması için çalıştırmalar yaptık. Bir sene önce projemizi yürütmeye başladık. Hayal olarak başlayan çalışmalarda somut olarak baya yol aldık. Şu anda yavaş ama güvenli adımlarla ilerliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde ilgi alakanın daha da bu yönde artacağını düşünüyorum. Kooperatifçilik ile bu konunun ilerlemesi daha fazla mümkün. Çünkü Kooperatifçilik aslında yerelden ve bağımsız bir modeli ön görüyor. Şu an Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında mevcut 16 enerji kooperatifi bulunuyor. Sanırım hep mevzuatsal ve hukuki sorunlar çözülerek daha ilerici adımlar atılabilir. Bu konferansla bu sorunları çözebilmek ve Avrupa’da yer alan modellerle yerele çözüm armaya arayışındayız” dedi.
Çanakkale’nin artık bir enerji kooperatifi var!
Konferansın düzenleyicileri arasında yer alan Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya, konuşmasında Çanakkale’de kurulan yenilenebilir enerji kooperatifi hakkında açıklamada bulundu. Bu anlamda önemli bir yol kat ettiklerini söyleyen Kaya; “Geçen seneki toplantılarda Türkiye’deki kooperatifçilik konusunun üzerinde çeşitli toplantılar yaptık. Ne tür hareket etmemiz konusunda bir yol haritasını çizemiyorduk. Çünkü bu konuda belli başlı sıkıntılar vardı. Fakat Kooperatifler yerel kalkınmanın en önemli adımlarından birisidir. Kooperatifler aslında bir komşuluk hareketidir. Yenilenebilir enerji kooperatiflerinin bu anlamda Çanakkale’de de gelişmesi önemlidir. İklim değişikliğine karşı yenilenebilir enerjiyi savunmamız gerekiyor. Bununda toplumsal ayağı kooperatiflerdir. Buradan yeni bir enerji kooperatifini duyurusunu yapmak istiyorum. Türkiye’de toplam 16 tane var, ama bugün 17’ncisinin Çanakkale’de kurulduğunu açıklamalıyım. Artık Çanakkale’de Troia enerji Kooperatifi kurulmuştur. Ve yönetim kurulu tamamen kadın ortaklar üzerinden yürütüyorlar. Çanakkale’de kadınların gücünü bir kez daha görmüş olduk” dedi.
“Sadece işimizi değil, yüzümüzü de güneşe dönmeliyiz”
Yapılan bilgilendirmenin ardından konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’ye kurulan enerji kooperatifi için girişimcilere teşekkürlerini iletti. Çanakkale Belediyesi’nin yenilenebilir enerji konusunda son derece hassas davrandığını ifade eden Gökhan; “Bu etkinliği düzenleyen Yeşil Düşünce Derneği ve Troya Çevre Derneği’ne teşşekür etmek istiyorum. Ve İşini Güneşe Dön projesi için ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum. Projenin adı çok güzel “İşini Güneşe Dön” projesi. Aslında şimdi yüzümüzü de güneşe dönmemiz gerekiyor. Çanakkale belediyesi olarak biz yıllardan beri hassasiyetli bir şekilde bu konulara yaklaşıyoruz. Çok önemsiyoruz. Çünkü doğanın korunması gereken en önemli illerden biri Çanakkale’dir. Orman varlığımız yüzde 56 oranındadır. Yapılaşma anlamında bozulmamış bir ilde yaşıyoruz. Tarım alanlarımız olabildiğince korunmakta. Adalarıyla, deniziyle çok önemli bir ildeyiz. Dolayısıyla çevreyi korumak için mücadele ediyoruz. Biz açıkçası doğanın bizi bir lütuf olduğuna inanıyoruz. Belediye binamızı yapıyoruz biliyorsunuz, yeşil belediye binası yapıyoruz. Çevreye ve doğaya yaklaşan bir anlayışla çalışıyoruz. Yine belediye olarak 2011 yılında çatılarla ilgili bir öneri çıkardık. Vatandaşlar çatıda güneş sistemi kursun diye ücretlerden muaf kıldık. Ve teşvik ediyoruz. Bir ileri aşamaya daha gideceğiz. Çatıda güneş enerjileri panelleri kurulabilmesi için, mevcut yapılar yapılarken bu sistemi taşıyacak statik bir çözümün olmasını isteyeceğiz. Kooperatif ise diğer bir önemli konu, her iki derneği çalışmalarından ötürü kutluyorum. 17 numaralı kooperatifimiz Çanakkale’ye hayırlı olsun. Batıyı görüyoruz ama hala fosil yakıtlarla işler yapıyoruz. Doğanın tahrip edilmesi adına hala yeni yatırımlar yapılıyor. Kooperatifler başarılı oldukça yenilenebilir enerji adına yeni çalışmalar gelecektir” diye konuştu.
“Kooperatifçilik anlamında başarılı değiliz”
Konferansta konuşan diğer bir isim Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün ise yaptığı konuşmada, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Müdürlüğü kooperatifçilikle iç içe yaşamaktadır ve yenilenebilir enerji işine çok önem vermektedir. Ancak şu anda kendi kooperatiflerimiz açısında çokta başarılı olduğumuzu söyleyemem. Bunu bir itiraf olarak kabul edebilirsiniz. Umarız önümüzdeki yıllarda bu konuda önemli adımlar atacağız” dedi.
“Yenilenebilir enerji kooperatiflerine ciddi katkılar sağlayacağız”
Toplantıda son konuşmacı olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Seymenoğlu, “Türkiye’de şu an rüzgarla yüzde 6 civarında enerji sağlıyoruz, güneşte ise yüzde birlere ulaşamadık. Yenilenebilir enerji konusunda istediğimiz noktada değiliz. Maalesef fosil enerjide gösterdiğimiz gayreti, yenilenebilir enerjide gösteremiyoruz. İsteğimiz sevilere gelebilmiş değiliz. Ama yeni vizyonla 2023 yılı için, beklediğimiz seviyelere gelebiliriz. Ümit ediyorum bu konudaki çalışmalar çok daha ileriye gidecektir. Bu anlamda kooperatiflere ciddi katkılar sağlamayı düşünüyoruz. Organize olarak bir çatı altında bu girişim başlatıldı. Bu bakir alanda daha ileri adımlar atılacaktır” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından “İşini Güneşe dön” projesinin kapanışına özel film gösterimi gerçekleştirildi. Daha sonra projeye katılan gençler ve kurumlara sertifika dağıtımı yapıldı.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...