Çanakkale’de İlk Defa Kunduracı Göğsü Ameliyatı Yapıldı

08 Mart 2017

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahisi anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Kara Çanakkale’de ilk defa yapılan, halk arasında kunduracı göğsü olarak bilinen, 20 yaşındaki askeri hastaya yaptığı kapalı yöntem NUSS ameliyatı ile hastayı sağlığına kavuşturdu. Prof. Dr. Murat Kara Ameliyat sonrası ameliyat ve yöntem ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çanakkale’de ilk kez kunduracı göğsü ameliyatı yapıldı. Prof. Dr. Murat Kara ameliyatla ilgili yaptığı açıklamada; “Kunduracı göğsü kıkırdak kaburgalarının aşırı büyümesi de olsa, oluş sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Düzensiz büyüyen kaburganın kıkırdak kısmı iman tahtasını içeriye yani arkaya doğru çeker. Çocukluk çağında pektus ekskavatum (kunduracı göğsü) fazla sorun değildir. Yaş arttıkça egzersiz sonrası, bozulmuş kıkırdak kaburgada ve sol meme bölgesinde ağrıya yol açabilir. Fiziksel aktivite sonrasında, çarpıntı ve kalpte ritim bozuklukları ve üfürüm saptanabilir.Donald Nuss ilk defa 1987 yılında Nuss Ameliyatı tekniğini uygulamaya başlamıştır. Bu ameliyat tekniği klasik açık ameliyat tekniğine göre daha fazla avantajlıdır, işlem süresi daha kısadır, ameliyat kesisi daha kısadır, hastaya daha az işlem uygulanır ve Nuss işlemi sonrası iyileşme daha hızlıdır.
Nuss ameliyatının uzun dönem sonuçları çok yüz güldürücüdür. İman tahtası (sternum) hiç kesilmeden ve hiçbir kaburga çıkarılmadan arkasına metal bar endoskopik yöntemle geçirilerek desteklenir. Böylece iman tahtası normal anatomik pozisyonuna getirilmiş olur. Pektus Eksavatum ameliyatı için ideal yaş aralığı 7–13 yaştır. İmkân varsa ergenlik dönemine girmeden önce uygulanmalıdır. Böylece, göğüs kafesi hızlı büyüme dönemi sonunda normal şeklini alabilir” dedi.

Ayrıca ameliyat hakkında bilgi veren Prof. Dr. Murat Kara; “Nuss Ameliyatı genel anestezi altında uygulanır ve yaklaşık 1 saat sürer. Ameliyatta, pektus ekskavatuma müdahale için hastaya uygun uzunlukta ‘lorenz barı’ seçilmelidir.Pektus ekskavatum’un derinliğine ve simetrik veya asimetrik oluşuna bağlı olarak 2 veya nadiren 3 bar kullanılabilir. Pektus barı, göğüs duvarının kesi yapılan bölgesinde, her iki tarafta kas dokusuna erimeyen ipliklerle dikilerek sabitlenir, sabitlemenin yapılması için ayrıca metal sabitleyici de kullanılır.
Hastanede yatış süresi 3-5 gündür. Pansuman 3 gün yeterlidir. Sonrasında kesi yerleri açık bırakabilir. Bazı olgularda, pektus barının uçları cilt altında elle hissedilebilir. Ameliyat sonrası bu bölgelere her gün hafif masaj yapılması metal barın deriye yapışmasını engeller.Hafif fiziksel aktiviteler ameliyattan 3 ay sonra başlanması uygundur. Normal spor antrenmanlarına yüzme, tenis, hafif koşu, vb 6 aydan sonra başlanabilir. Hastanın yaşı ve göğüs duvarının durumuna göre kontrollerde edinilen izlenime ve gelişime göre 2 – 4 yıl içerisinde 30 dk.lık genel anestezi ile pektus barları çıkartılır” dedi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir