Güney Marmara Gıda Kümesi Projesinde Sona Gelindi

01 Şubat 2017

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Portekiz’in Castelo Branco bölgesinde faaliyet gösteren InovCluster Gıda Kümesi ile ortaklaşa yürütülen Güney Marmara Gıda Kümesi Projenin tamamlanmasına az kaldı. Portekiz’den gelen InovCluster heyeti, projenin sonuna gelinmesi itibari ile son kez temaslarda bulunmak üzere Balıkesir’e geldi. Projenin kapanış toplantısı ise 1 Şubat 2017 tarihinde Çanakkale’de gerçekleştirilecek.

Balıkesir’de kahvaltılı toplantıda yapılan görüşmelerde; projenin kazanımlarından, faaliyetlerinden, tecrübe paylaşımlarından ve dernek çalışmalarından bahsedildi. Proje kapsamında GMKA uzmanları ve Portekiz heyeti, Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği üyeleri ve ilgili paydaşlarla birlikte gerçekleştirilen toplantı sonrasında, BASAF binasındaki fotoğraf müzesinde Bahadır Aksan’ın “Ayak İzlerimiz 1 – Porto” isimli fotoğraf sergisini ziyaret etti.

Toplantıya Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, Dernek ve BSO Meclis Başkanı Hakan Özdamar, GMKA Genel Sekreter Vekili Dr. Kasım Özek ve Ajans uzmanları, InovCluster Gıda Kümesi Başkan Yardımcısı ve Agro-Gıda Teknoloji Merkezi Direktörü Mr. Luís Pinto de Andrade, Castelo Branco Belediye Meclis Üyesi Mr. Jorge Pio, Castelo Branco Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mr. Adelino Minhós, Taze Meyve ve Likör Üreticisi Mr. Rolando Matins ile akademisyenler ve sektör temsilcileri bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GMKA Genel Sekreter Vekili Dr. Kasım Özek, “Biz Kalkınma Ajansı olarak, kurulduğumuz günden bu yana mali destek programları ile gündeme geliyoruz ama yaptığımız iş sadece bu değil. Ayrı zamanda bölgemize yatırım yapmak isteyen yatırımcılara yönelik birçok çalışmayı da yapıyoruz. Onlara yol gösteriyoruz. Diğer taraftan da Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve diğer fonlardan bölgemize gelecek yabancı kaynakları da bölgemize getirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda son yıllarda yürüttüğümüz üç Avrupa projemiz var. Bunlardan da birisi Güney Marmara Gıda Kümesi projesidir. Bugün projemizin kapanış toplantısı için Portekizli misafirlerimizle burada bulunuyoruz. Nihai hedefimiz Balıkesir ve Çanakkale’de kurumsallaşmış bir Gıda Kümesi oluşturmaktı. Bunu başardık. İnşallah küme kendi ayakları üzerinde durarak, kümenin vermiş olduğu avantajları da kullanarak uluslararası fonlardan da yararlanma fırsatı bulabilir. Proje kapsamında çok katkısı olan ve toplantıya katılarak bizi onurlandıran Sayın Belediye Başkanımıza Yücel Bey’e, Balıkesir Ticaret Odası ve Sanayi Odası, Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlarımıza; ayrıca tecrübelerinden faydalandığımız Portekiz heyetimiz olan Inovcluster’a çok teşekkür ediyorum. Hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.

“5 Yıl Sürecek Bir Proje”
Kümenin gelişmesi ve bu zamana kadar edinilen tecrübelerden bahseden GMKA Gıda Kümesi Derneği Başkanı ve BSO Meclis Başkanı Hakan Özdamar ise “Dernek sayımız 60 kişiye ulaştı. Şu an için iki tane Ur-Ge projeleri yazılmakta. Şubat sonlarına doğru inşallah bakanlığımıza sunarak kümelenme oluşumunun ilk aşamasını tamamlamış olacağız. Bu 5 yıl sürecek bir proje olacak. Bundan sonra Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ayrıca Balıkesir Ticaret Odamız bünyesinde hem ticaret erbapları hem de odalarımız erbapları ile şehrimize, bölgemize ve ülkemize çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“Aslında Yeni Bir Başlangıç”
Proje hakkında konuşan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler de, “Balıkesir gerçekten de söylendiği gibi Türkiye’yi doyuran il. Gıda konusu Balıkesir için çok önem arz ediyor. Bu proje de gerçekten çok başarılı. Kalkınma Ajansı ile birlikte yapılan ve sonra dernek çatısı altında toplanan bu projede, emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Artık tamamlandığını söylediğimiz proje aslında yeni bir başlangıç. Portekiz heyetimizin desteği ile de bölge için gıda da daha da iyi yerlere gelmesi için elimizden ne gelirse yapmaya çalışacağız. Proje boyunca emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye görüş bildirdi.

“Çok Başarılı Bir Proje”
InovCluster Gıda Kümesi Başkan Yardımcısı ve Agro-Gıda Teknoloji Merkezi Direktörü Mr. Luís Pinto de Andrade ise, “Başkanlarımızla, Genel Sekreterimizle, projede emeği geçenler ve derneğe üye olan sektör temsilcileriyle birlikte burada tekrar bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Özellikle yatırımcılara söylemek istediğim; firmaların gelişmesi için etmen olan rekabet koşullarının yerel yönetimler olsun, üniversiteler olsun hep birlikte teknolojiyi kullanarak farklı desteklerle ile donanım kazanmamız gerekiyor. Tabiki de firmaların daha rekabetçi olmaları için dernekte dayanışma ortamı olacak. Bunu da Cluster’ın yönlendirmeleri ile hedefe daha hızlı gidilerek gerçekleştirilebilir. Dernek sayısı kısa sürede çok iyi bir rakama ulaştı. Bu rakamlar projenin başarısını gösteriyor. Sayının daha da artmasıyla sinerji daha fazla olacaktır. Biz de Castelo Branco’da bu şekilde başlamıştık. Şimdiye kadar da buradaki ziyaretlerden de yeni tecrübeler edindik. Yerel yönetimlerin destekleri de gerçekten bu konuda çok önem arz ediyor. Şimdiden başarılarınızın devamını diliyorum. Her zaman her konuda yardımcı olmaya hazırız. Herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Tecrübe Demek Aklın Üstüne Akıl Koymak Demektir”
Söz alan Karesi Belediyesi Başkanı Yücel Yılmaz da, “Başarılı bir şekilde sona gelinmiş bir projenin toplantısında bulunmak mutluluk verici. Çok güzel ilişkiler kuruldu. Tecrübe paylaşımı çok güzel bir şey. Farklı unsurlardan alınan tecrübe demek aklın üstüne akıl koymak demektir. Küme de bunun en somut örneği. Kümelenme ne kadar güçlü ise de oradaki ticaret ve böylelikle de bölge o kadar güçlü olacaktır. Uluslararası projelerin bölgemizden çıkması da bir yönetici olarak bana çok gurur verdi. Ajansımızdan ve idarecilerimizden beklediğimiz bu. Bu proje de emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

GMKA uzmanlarından Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Osman Erol İnce’nin proje sürecinden ve bundan sonra olabilecek gelişmelerden bahsetmesi, firmaların ürünlerinin tanıtımının yapılması sonrası toplantı sona erdi.

Ur-Ge Başvurusu İçin Proje Tamam
Proje kapsamında gıda sektörü değer zincirinde faaliyet gösteren 120 işletmeye birebir ziyaret gerçekleştirildi. Ayrıca Çanakkale ve Balıkesir illerinde gıda alt sektörlerine yönelik kahvaltılı toplantılar gerçekleştirilmiş ve bu saha çalışmaları neticesinde Güney Marmara Gıda Kümesi Derneğinin kurulumu tamamlandı. Kurulan dernekle birlikte Ulusal ve Uluslararası fon mekanizmalarına başvurular yapılabilecek, ortak lobi ve işbirliği faaliyetleri yürütülebilecek. Dernek olarak Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (Ur-Ge) Programına başvuru için proje yazılmış olup Şubat ayı içerisinde Bakanlığa teslim edilmesi planlanmakta. Ayrıca Ur-Ge kapsamında 5 yıl süreyle istihdam edilecek personelin Dernek faaliyetleri ile ilgili çalışmalar yürütmesi bekleniyor.

Portekiz heyeti daha sonra 1 Şubat 2017 tarihinde Çanakkale’de gerçekleştirilecek Kapanış Toplantısına katılım sağladıktan sonra 3 Şubat’ta Portekiz’e dönüş sağlayacak.

gmka.org.tr

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir