TARTIŞMALI HİLTON OTELİ’NDE AYRINTILAR BELLİ OLUYOR!

27 Aralık 2016

18 yılı içerisinde hizmete girmesi planlanan Double Tree By Hilton Çanakkale otelinin ayrıntıları belli olmaya başladı.

Çanakkale Belediye Meclisi, 14 Temmuz 2015 tarihinde olağanüstü toplanarak, şehre Hilton oteli yapılması konusunu görüşmüş, tek maddeli toplantıda, Barbaros Mahallesi Yeni Vali Konağı yanındaki İl Özel İdaresi arsasına yapılması planlanan oteller için bölgede 1 emsal, 7 kat görünümlü 21 metre yüksekliğinde binaya imar izni vermişti. Bu gelişmelerin ardından, Double Tree By Hilton Çanakkale`nin inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. C 35 Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kuzu, Hilton oteli ile ilgili yaptığı açıklamada; Türkiye’nin en yeni ve özel otelini Çanakkale’ye kazandıracaklarını belirtti. 2018 yılında faaliyete geçecek olan 5 yıldızlı Double Tree by Hilton Çanakkale otelinin, tüm odaları deniz gören konumuyla zincirin en önemli otellerinden biri olacağını vurgulayan Kuzu; “Modern tasarımlı ve konforlu odalarımızda misafirleri ağırlamak için sabırsızlanıyoruz. Otel, merkezi konumu sayesinde hem huzurlu bir yer arayanlar hem de Havalimanı, şehir merkezi ve alışveriş noktalarına yakın konaklamak isteyenler için ideal bir alternatif. Tüm odalar boğaz manzaralı ve çok ayrıcalıklı oldu. Konuklar, otelin sıcak ve huzurlu lobisinde manzaranın keyfini çıkarırken, dileyenler de fizyoterapi , aromaterapi , detox ve kriyoterapi gibi çok özel hizmetlerimizden yararlanabilecek” dedi.

Kuzu; Double Tree by Hilton Çanakkale’de 60 adet twin oda , 82 adet french, 10 adet Suit ve bir adet President Suite oda olmak üzere 153 boğaz manzaralı odası bulunacağını belirtti. Ayrıca otelde, kurumsal veya özel toplantılar için 8 adet toplantı salonu bulunacak. Otel inşaatının Mart 2018’de tamamlanarak otelin hizmete açılacağını söyleyen C35 Yatırım ve Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kuzu;“ Tarihi bilmek, kültürü yaşatmak, gelişen ve değişen dünyadaki isteklerin farkında olmak gerçekleştirdiğimiz projelerde bizi ayırt eden önemli özelliklerimiz arasındadır. Her köşesinde geçmişe dair izler bulacağınız bu şehirde, Double Tree by Hilton’u inşa etmenin gururunu yaşamaktayız” dedi.

KENT KONSEYİ, HİLTON OTELİNE “HAYIR” DEMİŞTİ!

Öte yandan Çanakkale Kent Konseyi Sahiller Çalışma Grubu, 14 Temmuz’da Çanakkale Belediye Meclisi’nin oy çokluğu ile aldığı Hilton Oteli İmar izni ile ilgili olarak bir rapor yayınlamıştı. Hilton Oteli Projesine izin verilmemesi gerektiği belirtilen raporda, projeye neden izin verilmemesi gerektiği ise şu gerekçelerle açıklanmıştı;
“Bu temel yaklaşım ve anlayışla; İl Özel İdaresi yerine yapılmak istenen “Hilton Oteli Projesi”nin, müştereklerimiz olan “Çanakkale KEP” içeriğine, “Çanakkale Kent Seçmen Beyannamesi” ilkelerine, “Anayasa”ya ve “Avrupa Kentsel Şartı”na uygun bir proje olmadığını belirtiyoruz. Bu gerekçelerle talebimizi ve yapılması gerekenleri açıklıyoruz:

ARAZİ BİR DEĞER OLABİLİR; ÖRNEK İSKELE MEYDANI

İl Özel İdaresi tarafından kamu malı olan arazi üzerine yaptırılmak istenen Hilton Oteli projesine izin verilmemelidir. Belediye Meclisi ve İl Özel İdaresi, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. (Bunun için İskele Meydanı’nın dönüşüm örneği çok yakın bir geçmişte yaşandı. Uygulama durdurulabildi. Sonuçları itibariyle de İskele Meydanı bu haliyle, kent için yeni bir değer oldu.)
Çanakkale “Turizm Kenti” olarak vizyonunu belirlemiştir demek eksik bir açıklamadır. “Turizm Kenti”nden önce vizyon metninde “Kentsel değerlerini sürdürülebilir gelişme anlayışıyla bütünleştiren ve plânlayan; evrensel değerlerden hareketle katılımcı yerel demokrasi anlayışını benimseyen” cümleleri gelmektedir ki, bu önemli 2 ilke, Hilton Kararı’nda dikkate alınmamıştır.

TRAFİK YOĞUNLUĞU ARTACAK

3.Çanakkale merkezden Sarıçay üzerindeki 3 köprüyü geçerek Kepez-İzmir yönüne giden bütün araçların yolu, Hilton yapılması düşünülen kavşakta birleşmektedir. Çevresiyle birlikte düşünüldüğünde, bir afet anında ve günlük yaşamın yoğunluğunda ortaya çıkacak trafik, çok yakın gelecekte ciddi problemler yaratacaktır.

İMAR PLANLARI ASKIYA ALINSIN

Söz konusu alan ve yakın çevresini kapsayan alanlarda imar uygulamaları askıya alınarak Kent Eylem Plânı’na(KEP) uygun düzenlemeler yapılmalıdır. Konu, kentte yaşayanların görüşleri alınarak bilimsel yaklaşımlarla geniş bir perspektifte tartışılmalıdır.
Temel kent ilkelerine bağlı kalarak Çanakkale kentinde, kıyılar başta olmak üzere bütün mücavir alanda yapılaşmalar durdurulmalıdır.
Halen yerleşmeye açık olan alanlar dışında kentsel gelişim alanları da yeniden, katılımcı ve mutlaka sağlıklı bir bilimsel altyapıdan hareketle yürütülecek süreçlerle ele alınmalıdır.

MÜCAVİR ALANLARDA YAPILAŞMA DURDURULSUN

Çanakkale’nin daha iyi yaşanabilir bir kente dönüştürülebilmesi için, yerel idareler başta olmak üzere, deneyimli uzmanlar ve bilim insanlarıyla birlikte dikkatli bir analiz, çalışma, bilgi ve sorumlulukla kent imar plânlarının gözden geçirilerek, yenilenmesi sürecinin başlatılması için hemen harekete geçilmelidir.
Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu”; Kamu arazisi üzerine yapılmasına izin verilen projenin, kent sakinlerinin ortak çıkarlarını ne düzeyde etkileyeceğinin, çok yönlü olarak değerlendirilmediğini, kararın ortak çıkarlar üzerinde yaratacağı etkilerin farkında olunabileceği bir tartışma-değerlendirme sürecinin de kentte yaşanmadığını bilerek, bütüncül ve ayrıntıları düşünülmeden verilen kararlar yerine, bilimin öncülüğünde kentlilerin de haberdar ve bilgi sahibi olduğu katılımcı süreçlerle kararların verildiği demokrasisi güçlü bir kent yönetimi ve Çanakkale talebiyle “Hilton kararına” itiraz ediyoruz.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir