Ali Var’ın Engelleri Aşan Sergisi…

26 Aralık 2016

ALS hastası Ali Var, birbirinden farklı fotoğraflardan oluşan kişisel sergisini Çanakkale’de açtı.

Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde sergi açan ALS hastası Ali Var, tekerlekli sandalyesine kurulan özel bir düzenekle, uzun yıllar sadece ayak başparmağını kullanarak çeşitli fotoğraflar çekti. Fotoğraf tutkunu olan Ali Var’ın sergisi, katılımcılar tarafından da ilgiyle karşılandı. Sergide açılış konuşmasını yapan ÇOMÜ Fotoğrafçılık Bölümü Akademik Danışmanı Aykan Özener, “ALS hastası Ali Var fotoğraf aracılığıyla hayatla kurduğu bağlantı ile hepimize örnek olacak bir arkadaşımız. ÇOMÜ Fotoğraf Topluluğu özverili bir çalışma ile bu sergiyi hazırladı. Ali Var müthiş bir fotoğraf sevdalısı, sadece ayak başparmağı ile çektiği fotoğraflardır” dedi.
1
Sergiye katılan isimlerden Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy ise; “ Ali Var büyük bir mücadele vererek bu sergiyi hazırlamıştır. Bu hastalık vücut ve beyindeki en küçük birim olan nöronlara dair bir hastalıktır. Bu nöronlar motor nöronlardır, kaslarımızı hareket ettiren nöron hastalığıdır. Kasları ile yapılacak her türlü eylemi yapamaz. Yutamaz, nefes alıp vermek yardımla olur. ALS hastaları için verilen yaşam süresi 3-5 yıl arasıdır. Ama Ali Var tam 9 yıldır mücadelesine devam ediyor. Bu bir farkındalık projesidir. ALS hastaları ilaçlarını yurt dışından alıyor, birçok tıbbi işlem görmek zorundalar. Dolayısıyla Türkiye’de ALS hastaları birçok bürokratik sorunla da karşı karşıya kalıyorlar. Ali Var, birçok engele rağmen hayata dokunmanın mümkün olduğunu bize gösterdi” dedi.
2
“Hiçbir Fotoğrafı Çekerken Yanında Değildim”
Fotoğraf ve Video Sanatçısı Tahir Ün sergide yaptığı konuşmada; “6,5 yıl önce bir telefon aldım. 6 aylık ömrü kalmış bir insanın bir isteği var dediler, fotoğrafının çekilmesini istiyor dediler. Biraz düşündüm ve toparlanıp kabul ettim. Fotoğrafın nasıl çekileceğini öğrendiğim de daha da şaşırdım. Ali Var ana rahmindeki pozisyonu alarak çıplak bir fotoğraf çektirmek istemiş. Henüz mide ağzı ve nefes borusu açık değildi. Ailesinin karşı çıkmasına rağmen işin sonunda Ali’nin fotoğrafını çektik. Teknik birkaç işlemle fotoğraf üzerinde oynadık ve nefes borusu açtık, midesini kablolarla sardık. Ali ilk farkındalık projesine böyle başladı. Sonrasında Ali’yi görmemeyi tercih ettim. Ali sadece ayak baş parmağını ve elinde iki parmağı kullanabiliyor. Bir sene sonra bana bir mail geldi, abi bu fotoğrafları ben çektim nasıl olmuşlar yazıyordu. Ali bir takım teknolojilerle bilgisayar kullanabiliyor. Hastalığa yakalanmadan önce grafik ve matbaa işleri ile ilgileniyordu. Önce inanamadım. Tekerlekli sandalyesine bir düzenek hazırladık. Kısa bir temel eğitim aldı. Bu şekilde Ali fotoğraf çekmeye başladı. Hiçbir fotoğrafı çekerken ben yanında değildim. Ben 40. Yılımı Ali de 1. Yılı kutlarken 40+1 projesini de gerçekleştirdik. Bir de katalog hazırladık. Dileyenler destek amaçlı bu katalogları temine edebilirler” diye konuştu.
3
Öte yandan kaçıranlar için, serginin ikinci bölümü 26-27-28 Aralık tarihlerinde 17Burda alışveriş merkezinde ziyaret edilebilecek.

Fotoğraflar,ÇOMÜ Fotoğrafçılık Bölümü’ne aittir.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir