Ölümle, Umudun Birleştiği “Göç Yolunu” Dünyaya Tanıttı
Foto Muhabir Harry Chun, savaş nedeniyle yuvalarından olan Suriye, Afgan ve Iraklı yaklaşık 2,000 kişi ile birlikte İstanbul’dan Almanya’ya yapılması planlanan yolculuğun her anını videoya kaydetti. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinden yasa dışı yollarla Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçen kişilerle birlikte ölüme meydan okuyan foto Muhabir Chun; “Ben bir gazeteciyim, yine olsa aynı şeyi yapardım” diyerek anlattığı yolcuğu ise “Dile getirmesi çok zor olan bir duygu yoğunluğu” kelimeleriyle tarif etti.
Photo By: Harry Chun
2011 yılında Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle 11 milyon kişi evlerinden uzaklaşmak zorunda kaldı. Daha sonra Türkiye’deki sınır kapılarının açılması ile kamplara yerleştirilen yaklaşık yarım milyon Suriyeli; 2015 yılında Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan sahil kıyılarından Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmeye, ardından Avrupa’ya ulaşmaya çalıştı. Her gün bu yolculuğu yaşayan ve birçok yakınını kaybeden Suriyeli, Afgan ve Iraklı insanların göç yolculuğunu fotoğraflarla haberleştirmek isteyen Foto Muhabir Harry Chun da, 2015 Eylül ayında başlayan yolculuğunu Ocak ayında sona erdirdi. Ekibiyle birlikte yaşanan yolculuğu video haline getiren ve tüm dünyaya bu tehlikeli yolculuğu duyuran Chun; bir gazeteci olarak görevini yerine getirdiğini ve insanların yaşadığı zorlukları göz önüne sermek istediğini, bu görevi her zaman her şekilde tekrar yapacağını ifade etti.
Göçmen Kaçakçıları İçin Yolculuğun Ücreti “1,200 Dolar!”
Gazeteci Chun ile yaptığımız röportajda ayrıca mülteciler ile birlikte gerçekleştirdiği “İstanbul, Çanakkale, Midilli adası, Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya’yı” kapsayan yolculuk sonunda Almanya’nın tüm sınır kapılarını kapatması nedeniyle insanların Slovenya ve Avusturya arasındaki kamplara yerleştirildiği ifade ediliyor. İstanbul’dan başlayan zorlu yolcuğu tarif etmenin çok zor olduğunu belirten Chun, göçmen kaçakçılarının toplam 1,200 dolar alarak yaptığı bu işi anlatan video hakkında ise bizlere şunu aktarıyor:
“ Avrupa’ya daha iyi yaşam koşulları altında yaşamak için gitmek istiyorlar. Hatta insanların çoğu Suriye’ye geri dönmek istiyor. Yasal yollar ile Avrupa’ya gitmek onlar için çok zor. Bu yüzden Çanakkale üzerinden yasal olmayan yollardan, Avrupa’ya geçmeye çalışıyorlar. Tabi şanslı olanları geçebiliyor. Bu her hafta gerçekleşen bir yolculuk. Ya geri gönderiliyorlar, ya ölüyorlar ya da başarıyorlar. Türkiye Sahil Güvenlik ekiplerine yakalanmamak için, hep sessiz ve yavaş bir şekilde botlarla Midilli’ye geçiş yapılıyor. Adaya geçen insanlar ise çok duygusal anlar yaşıyorlar. Çoğu insan ağlıyor, çoğu dua ediyor. Ama yolculuk burada bitmiyor. Daha sonra kilometrelerce yürüyorlar. Almanya’ya geçiş sırasında ise sınırlar kapanıyor. Ve Slovenya’da kamplarda kalmak zorunda kalıyorlar. Benim Türkiye ve Avrupa arasında yaşadığım bu yolculuk, dile getirmesi çok zor olan bir duygu yoğunluğu. Ama ben bir gazeteciyim, yine olsa aynı şeyi yapardım. Yakın zamanda Avrupa ve Türkiye arasında, mülteciler hakkında bir anlaşmaya varıldığını biliyorum. Ama ben açıkçası bunun kesin bir çözüm olduğunu düşünmüyorum.”
Video
Harry Chun
Adam Freelander
Solana Pyne
Fotoğraflar
Harry Chun
Grafik
Michael Tabb
Müzik
Audio Network
Harry Chun Kimdir?
Philadelphia’da doğan Harry Chun, Korea Seoul’de büyüdü. 2009 yılında Washington, D.C’de Corcoran College of Art & Design bölümünü okudu. Slowly gazetecilik ve foto muhabirlik konularında kendi kariyerini ilerleten Chun, bu alanda 7 farklı projesi yer alıyor.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...