Çanakkale’ye damga vuran yatırımlar

16 Aralık 2015

42 ilde verdiği hibe destekleriyle Türkiye’nin en önemli destek kurumuna dönüşen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Çanakkale’de desteklediği yatırımlarla da 2015 yılına damgasını vurdu.
Hayvancılıktan tarıma dayalı sanayiye, turizmden yerel ürünlere kadar geniş bir destek yelpazesi bulunan TKDK; kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık, genç girişimcilere sağlanan daha fazla hibe avantajı ile yurt genelinde 11 bin yatırımcının yüzünü güldürdü. Bu projelere aktardığı 3.3 milyar liralık hibe desteği ile 45.000 kişiye istihdam sağlamış oldu. TKDK, Çanakkale’de ise başta proje hazırlama kapasitesinin artırılması, yeni işletmelerin kurulması, mevcut işletmelerin modernize edilmesi ve yeni teknolojilere uyumun gerçekleştirilmesi amacıyla 86 milyon liralık yatırıma imza attı. 2012 yılında kurulan ve 2013 yılından itibaren proje kabul etmeye başlayan TKDK Çanakkale İl Koordinatörlüğü, 226 proje sahibi ile hibe sözleşmesi imzaladı. Çanakkale’de hayvancılık işletmeleri, soğuk hava tesisleri, mandıralar, konaklama tesisleri ve yerel ürün işletmelerinin kurulmasına kadar birçok alanda hibe desteği veren TKDK, aynı zamanda yatırımı devam eden kurbağa yetiştiriciliği ve akuapark gibi Çanakkale’de ilk defa hayata geçirilecek projeleri de destekleyerek Çanakkale’de sessiz sedasız bir devrimi gerçekleştiriyor.
Sessiz devrimin mimarı TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Ümit Ortan, kısa sürede bu ivmenin yakalanmasındaki en büyük rolün TKDK’nın dinamik kadrosundan kaynaklandığını ifade ediyor. Ortan: “Biz dinamik kadromuzdan aldığımız güçle kırsalın dinamiklerini harekete geçiyoruz. Açıkçası, koyduğu hedeflerle bize istikamet çizen Kurum Başkanımız olmasa, azimli, çalışkan ve dinamik bir kadromuz olmasa bu ivmeyi yakalamamız mümkün değil. Yine bize proje sunarak teveccüh gösteren vatandaşlarımızın da bu başarıdaki rolü çok büyük.” diye konuştu.

IPARD-II çok yakında devreye alınacak
İl Koordinatörü Ortan, çok yakında çıkacakları yeni çağrı dönemiyle IPARD-II Programı üzerinden desteklerin devam edeceğine dikkat çekti: “Yeni program kapsamında destek oranları yükseltilmiş ve yeni yatırım alanları destek kapsamına alınmıştır. Et ve süt üretimine verilen hibe desteği üst sınırı %65’ten %70’e çıkarılmıştır. Arıcılık, bitkisel üretim, yöresel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen destek oranı ise %50’den %65’e çıkarılmıştır. Ayrıca; yenilenebilir enerji yatırımları ile makine parkları da yeni sektörler olarak destek kapsamına alınmıştır. ” dedi.
Dolandırıcılara dikkat
TKDK’nın, verdiği desteklerle adından sıkça söz ettiren bir kurum olmasının piyasadaki dolandırıcı firmalara da yeni bir uğraş alanı yarattığını söyleyen Ümit Ortan, vatandaşların kendisine sms yoluyla ulaşan firmalara itibar etmemeleri gerektiğini hatırlattı. Ortan; “Bu firmalar vatandaşları, kargoyla yollanan evrakları 600-650 liralık bir ücret mukabilinde teslim alırlarsa, %100 hibe çıkacağını söyleyerek kandırmaktadırlar. “dedi.

İlgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği
Yeni çağrı dönemine hazırlık kapsamında üretici-yetiştirici birlikleri, kaymakamlıklar, bankacılık sektörleri ve ilgili kurumları da yakın markaja alan TKDK, sektör temsilcileriyle sık sık istişare toplantıları düzenliyor. Bu kapsamda 17 Aralık 2015 tarihinde bankacılarla bir araya gelerek TKDK destekleri ve projelerin ön finansmanı ile ilgili bir toplantı yapmayı planlayan Kurum; Çanakkale’de faaliyet gösteren tüm bankacıları da bu toplantıya davet ediyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir