Balıkesir ve Çanakkale’nin kaderleri ortak

24 Kasım 2015

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın olağan Kalkınma Kurulu Toplantısı Balıkesir’de yapıldı. Toplantıya Balıkesir ve Çanakkale’de kalkınma kurulu üyeleri katıldı.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) danışma organı olan Kalkınma Kurulu toplantısı Balıkesir’de GMKA Hizmet Binasında yapıldı. Balıkesir ve Çanakkale’den katılan 62 üye ile yapılan toplantıda, son on aylık periyotta yürütülen çalışmalar kurul üyelerine aktarılırken, üyelerden gelen eleştiri ve öneriler değerlendirildi.

Kalkınma Kurulu toplantısı öncesinde ilgili kurul üyeleriyle birlikte Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliği ile İmalat Sanayi Stratejisi ve Eylem Planı ile Dış Ticaret Stratejisi ve Eylem Planı araştırma çalışmaları kapsamında odak grup toplantıları gerçekleştirildi.

Öğleden sonra gerçekleştirilen Kalkınma Kurulu toplantısına, Balıkesir ve Çanakkale’den 60’a yakın üye katıldı. Bakanlar Kurulu kararıyla Kalkınma Kurulunda temsil edilen kurumlardan gelen üyeler, GMKA’nın faaliyetleri hakkında bilgi aldılar ve çalışmaları hakkında görüşlerini sıraladılar.

1
Kalkınma Kurulunda bir konuşma yapan GMKA Kalkınma Kurulu Başkanı Prof.Dr.Kerim Özdemir, GMKA’nın geniş bir coğrafyayı kapsadığını ifade ederek ” Çanakkale ve Balıkesir bu 2 şehir bir çok bakından da birbirine benzemektedir ve yakın ilişki içerisindedir. Ortak özelliklerimiz çok. 2 ilde de kırsal ve kent ayrımında yüzde 60, yüzde 40 civarında. İşsizlik oranlarında da ortak benzerlikler var. İstihdamın sanayi ve tarım hizmetler alanında dağılım oranlarında da benzerlikler bulunmakta. Tarımsal ekonomiye sahip, diğer taraftan bir kaç sanayi bölgesini bir yana koyarsak genel olarak tarıma dayalı sanayiler olduğunu da söylemekte bir sakınca yok. Böyle bir yapıya sahip olan 2 şehir paylaşan şehir olarak 3 önemli sanayi merkezi arasında sıkışıp kalmışlar. Dolayısıyla bu iki şehirlerin kaderleri ortak” dedi ve toplantının iki il için hayırlı olmasını temenni etti.

Güney Marmara 2023’e Hazır

Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerim Özdemir’den sonra sunum yapmak için kürsüye gelen GMKA Genel Sekreteri Esra Kocabaş, yürürlüğe giren 2014-2023 TR22 Güney Marmara Bölge Planı hakkında bilgi verdi. Kocabaş, Bölge Planının sadece Kalkınma Ajansının hazırladığı bir plan olmadığının altını çizerek “2014-2023 TR22 Güney Marmara Bölge Planı, Bölgenin görüşü alınarak hazırlanmış, tüm bölgeyi kapsayan, yol gösterici bir rehberdir” dedi.

Kocabaş “Bölgemizin 2023 vizyonu, Bölge Planımızda ‘Nitelikli insan yetiştiren, rekabet edebilen, yaşanabilir Güney Marmara’ olarak belirlenmiştir. Bu vizyon doğrultusunda 3 Gelişme Ekseni, 18 Öncelik Alanı, 119 Hedef ve 125 Tedbir ortaya konmuştur.” şeklinde konuştu.

GMKA Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş’ın ardından Destek Hizmetleri Birim Başkanı Serpil Zorlu, Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Osman Erol İnce, Program Yönetim Birim Başkanı Şuayip Ünal, Dış İlişkiler ve Tanıtım Birim Başkanı Abdullah Güç, Balıkesir Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Candan Şahin ve Çanakkale Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Recai Başaran hazırladıkları sunumlar eşliğinde katılımcılara programlar ve çalışmalar hakkında bilgilendirdiler.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir