Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı
Türkiye’nin önde gelen zeytin üretim bölgesi olan Ege Bölgesinin Zeytin ve Zeytin İhracatçı Birliklerinin yönetim kurulu toplantısı Çanakkale Ticaret Borsasında yapıldı.
Yönetim Kurulu toplantılarını her ay farklı bir ilde gerçekleştirerek hem üretici sorunlarını yerinde inceleyen hem de gündemi canlı tutan Birlik yöneticileri Ekim ayı toplantısını Çanakkale Ticaret Borsasında gerçekleştirdi. İki bölümden oluşan toplantının ilk aşamasında Yönetim Kurulu toplantısı, ikinci aşamasında ise üreticiler ile bir araya gelindi.
Zeytin İhracatçı Birliklerinin Çanakkale’de toplanmasına ilişkin basına bir değerlendirme yapan Borsa Başkanı Kaya Üzen “İhracatçı Birliğimiz ülkemizin en aktif birliklerinden. Türkiye İhracatçılar Meclisinde çok önemli bir konuma sahip. Çok başarılı proje ve tanıtımları organize ediyorlar. AB nezdinde önemli kota ve ihracat çalışmaları yapıyorlar. Böyle başarılı ve aktif Birliğin ilimizde toplanmasını çok önemli buluyorum. İlimiz için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum” dedi.
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen “Toplantılarımız çok verimli oldu. Hatta bir seminer niteliğinde oldu. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. İhracat desteklerini, üretim desteklerini, tağşiş sorunlarını, coğrafi işaret tescillerini konuştuk. Ege İhracatçı Birliklerinde 10 adet alt birlik var. Ancak en düşük ihracat hacmi zeytinde. Sayın Başkan Gürkan Renklidağ istatistiğe dayanan, araştırmaya dayanan çok güzel bilgilendirme yaptılar.
Zeytinyağında hem ihracat hacmimiz hem de üretim miktarımız son üç yılda çok sert düşüş gösterdi. Sayın Başkan burada sorunları ve çözüm önerilerini çok iyi sıraladı. Yurt dışı pazarlara ilişkin çalışmaları ve tanıtım çalışmalarını anlattı. Dahilde işlemenin ülkemiz açısından zararlı olduğunu ifade etti. Bakanlıklar nezdinde yapılacak çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi. Başarılı ve verimli bir toplantı oldu” dedi.
Toplantıda bir konuşma yapan Çanakkale Ticaret Borsası Zeytin ve Zeytinyağı Komite Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran ise komite olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Sektörün sorunları ve çözüm önerileri hakkında da detaylı bilgiler veren Ferhan Savran Zeytin karasuyunun bertaraf edilmesini ilişkin olarak yapılan yurt içi ve yurt dışı teknik heyet ziyaretleri hakkında bilgiler verdi. Savran ayrıca “Hasat sezonunun başında böyle bir toplantının Çanakkale’de düzenlenmesini çok olumlu buluyorum. Şu anda ülkemizde çevre koruma açısından iki fazlı üretimin daha uygun olduğunu görüyoruz. Toplantının hem üyelerimiz hem de Borsamız için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Üreticilerle yapılan toplantıda geniş bir bilgilendirme yapan Ege Zeytin ve Zeytin İhracatçı Birlik Başkanı Gürkan Renklidağ ise en önemli sorunun tağşiş olduğunu ve sahte üretimin kontrol altına alınması ile ilgili yaptıkları çalışmaları, bakanlıklardaki görüşmelerini anlattı. Başkan Renklidağ üretimde yaşanan sıkıntıları, ihracatta yaşanan daralmayı, ağaç başına verimliliği, zeytinyağı üreten ve ihraç eden İspanya, Fransa, İtalya, Tunus ve Suriye gibi önemli üretici ülkelerin rakamları ile karşılaştırmalı olarak anlattı. Potansiyel ülkeler, ihracat tanıtımları, tadım organizasyonları, pazar büyüklüklerini de detaylı anlatan Başkan Renklidağ çözüm önerilerini de sıraladı.
Toplantının kapanışında bir değerlendirme konuşması yapan Borsa Başkanı Kaya Üzen “Çok verimli bir toplantı oldu. Üreticilerimizin hasat sezonunda olması nedeniyle de güzel bir sezonda toplantı yaptık dedi. Hem üreticiyi hem de ihracatçıyı bir araya getirdik. Hem sorunları konuştuk hem de çözüm önerilerini konuştuk. Tekrar Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliklerinin değerli yönetim kuruluna ve Başkanına ilimize teşrifleri ve toplantımıza katılımları için teşekkür ediyorum. Üreticilerimize de verimli ve bereketli bir sezon diliyorum” dedi.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...