Park,Trafik Sorununa İzmir ve Bursa Modeli
Çanakkale’de il trafik sorunlarının ele alındığı toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, il içerisinde gittikçe artan park ve trafik sorunları için İzmir ve Bursa illerinden örnek alınabileceği söylendi.
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Metin Çelebi ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.Toplantıda; Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürü Hüseyin İşseven, İl Jandarma Komutanlığı Trafik Kısım Amiri J.Kd.Bçvş. Göhan Keskin ve Belediye Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses tarafından trafikle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Trafik sorunlarıyla ilgili görüş ve önerilerin de görüşüldüğü toplantıda Vali Ahmet Çınar, giderek büyüyen bir şehir olan Çanakkale’nin yaz mevsiminde nüfusunun daha da arttığını söyledi. Park sorunun ve diğer trafik sorunlarının çözümünde İzmir, Bursa yada trafik sorununu düzene sokmuş diğer illerden de yararlanılabileceğini belirten Vali Ahmet Çınar, “Trafikle ilgili her türlü denetim işini eziyete çevirmeden yapmalı, vatandaş denetim edildiğini bilerek hareket etmelidir. Aksi halde suistimal oluyor. Bir caddede hız kontrolü yapılmıyorsa herkes gaza basmaya başlıyor” dedi.
Okullarda çocuklara yönelik faydalı eğitimleri sıklaştırmak gerektiğini belirten Vali Ahmet Çınar, yaya geçitleriyle trafik kazalarının önlenmesinin üzerinde önemle durulması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin İlk Akıllı Trafik Sistemi İzmir’de…
Vali Ahmet Çınar’ın örnek gösterdiği İzmir ilinde ise, dünyanın pek çok gelişmiş kentinde uygulanan akıllı, çevreci, engelli dostu Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi kullanılıyor. Ocak 2015 yılından itibaren pilot olarak kullanılan sistemde, kavşaklar ve otoparklar, yaklaşık 700 kameranın bulunduğu akıllı sistem ile yönetiliyor. Kırmızı ışık, hız ve park ihlalleri, kurulan kameralar ile elektronik olarak denetleniyor. Kameralar ve sensörler aracılığıyla elde edilen trafik yoğunluk bilgeleri; cep telefonu, internet, oluşturulan çağrı merkezi ve TV-radyolar aracılığıyla vatandaşların kullanımına sunuluyor. Bu sayede hangi güzergahların daha yoğun olduğu bilgisine kolaylıkla ulaşılabilen vatandaşlar güzergah seçimi yapabiliyor. Seyahat sürelerinin kısaldığı sistemle, yakıt sarfiyatı da azalıyor. Değişen teknolojilere göre geliştirilmeye açık ve en ileri teknolojileri kullanan bu yeni sistem, ayrıca içinde engelli vatandaşların yaya geçişlerini daha rahat ve güvenli kullanmaları için “konuşan yeni yaya geçiş sistemi” de barındırıyor.
Akıllı kavşaklar
Bu sistemde ayrıca, yeraltına döşenen manyetik sensörler yardımı ile kavşaklara giren ve çıkan araçlar sayılabiliyor. Yoğunluk bilgilerine göre sinyalize kavşak süreleri (yeşil, kırmızı ve sarı ışık) otomatik olarak sistem tarafından ayarlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanında bulunan toplam 402 adet sinyalize kavşağın tamamı, oluşturulan Trafik Kontrol Merkezi’ne bağlanmış durumda. Kent içinde belirlenen güzergahlarda kurulan 110 adet Trafik İzleme Sistemi ile trafik akış ve yoğunluklarının kentli tarafından da izlenebilmesi, kural ihlallerinin gözlenerek kontrol altına alınması, merkezi olarak arıza tespiti ve arızaya en kısa sürede müdahale gibi faydalar sağlanıyor.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...