Barış İçin “5600” deniz mili…
Çanakkale Savaşı’nın 100. Yıl dönümü kapsamında Guinness rekortmeni sporcu ve gezgin Erden Eruç, ”Barış’a Yolculuk, Row For Peace” adını verdiği seyahati için Manhattan’dan start verdi. Yapılan bağışların AKUT’a verileceği New York-Çanakkale geçişinin Şubat 2016’da, yani Çanakkale Savaşları’nın 101. yıl anma törenleri öncesinde Gelibolu Yarımadası’nda tamamlanması hedefleniyor.
AKUT Sporcusu Erden Eruç Çanakkale Zaferi’in 100. Yılı için yola çıktı. Önümüzdeki birkaç günün rüzgar nedeniyle zorlu geçeceğini belirten Eruç, tüm okyanus geçişinin tamamını insan gücüyle yaparken, gerekli bazı teçhizatı çalıştırmak içinde teknede bulunan güneş panelleriyle şarj edilen iki adet marin aküsünü kullanıyor. Bu akü elektrikle işleyen bir su arıtma cihazı, uydu telefonu, VHF telsiz, müzikçalar, GPS gibi tüm elektronik cihazları şarj edecek. Eruç’un uyku ve dinlenme alanı olan kabin, ancak iki kişinin sığabileceği bir büyüklükte. Teknenin arka kısmında yer alan kabin, ayrıca su geçirmez özelliği sayesinde bir fırtına sırasında da su üzerinde kalmayı sağlıyor. Seyahati boyunca güverte altındaki su geçirmez bölümlerde özel paketlenmiş yiyeceklerle beslenecek, içme suyunu deniz suyunu arıtarak elde edecek, arıtma sisteminin bozulması halinde teknenin dengesi için kullanılan güverte altındaki balast suyunu idareli şekilde tüketecek olan Eruç,“Demir alındığında teknede yeteri kadar kurutulmuş yemekler, enerji barları, bulgur ve toz besin oluyor. Sıcak su katılması halinde yenir hale gelen bu yemeklere teknedeki bütan gazıyla çalışan, ufak sallanır bir ocakla su ısıtılıyor. Beslenmede yeteri kadar çeşni olması hem sağlık açısından hem de her türlü konfor ve imkandan uzak bu uzun yolculuklarda bıkkınlık sarmaması için önemli oluyor” diyor ve ekliyor;
“Acil durum halinde, bir can salı ve bir acil durum çantası, tekneden ayrılmak gerektiğinde kullanılmak üzere mevcut. Öylesi bir durumda, kürekçi bir EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon – yer bildiren acil durum telsiz vericisi) cihazını çalıştırıp Amerikan Sahil Güvenlik kuvvetlerini uyarabilir. Dünyada bu tür cihazlar Arama Kurtarma çalışmalarında arama safhasını en aza indirdiğinden denizdeyken şart koşulmuştur. Okyanus Kürekçileri Derneği kürekçinin yardım çağrısına cevap vermek üzere hazırlıklıdır.”
Sadece insan gücüyle giden bir tekne ve iki kürek
Çanakkale’yi hedefleyen yolculuk hakkında yapılan açıklamada ise şunlar dile getirildi:
“Günümüz dünyasında bir türlü bitmek bilmeyen çatışmalar ve sonucunda ortaya çıkan can kayıpları bizlere kalıcı bir barışın ve karşılıklı anlayışın neredeyse imkansız olduğu duygusunu veriyor. Bundan 100 yıl önce, Gelibolu Yarımadası’nda birbirine karşı amansızca savaşan milletler, ölçülemez kayıplara rağmen, yüreklerini birleştirip aralarında günümüze dek süren dostluğu yaratabilmişlerdir.
Zorluklarla kazanılan bir savaşın ardından elde edilen barışın önemini vurgulamak ve Çanakkale Muharebeleri sırasında göğüslerini vatana siper eden Türk askerlerinin ve olayların akışıyla sürüklendikleri yabancı bir diyarda toprağa düşen itilaf askerlerinin ortak anısını yad etmek amacıyla Erden Eruç, iki kişilik özel teknesinde New York’tan Gelibolu Yarımadası’na doğru kürekle yola çıkacaktır. Geçişin Fas’a kadar olan etabında Eruç’a Avustralyalı takım arkadaşı Kendon Glass eşlik edecek, sonraki etapta onun yerini Ingiliz-Avustralyalı Mark Gasson alacaktır. Böylece, çok bayraklı bu projede taşınan bayraklar anlam kazanacak, projenin barış ve dostluk teması güçlenecektir.”
Şu An Nerede?
Öte yandan Atlantis okyanusunu kürekle çekecek olan Erden Eruç’un nerede olduğu, http://www.barisayolculuk.com/ adlı siteden canlı olarak takip edilebilecek.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...