“Süngerin Değerinin Anlaşılması, Süngerciliğin Yaygınlaşması İçin…”

07 Mayıs 2015

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde “Kentte Süngerciler” süreli sergisinin paralelinde gerçekleştirilen sohbetler devam ediyor.

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Akbulut “Süngercilik” üzerine hazırladığı sunumu ile kentlileri bilgilendirdi. Süngerciliğin tanımı ile başladığı sohbetinde Akbulut, süngerlerin çeşitlerine de değindi. Süngerlerin deniz temizliği için öneminin altını çizerken bir süngerin 2 ton su çekebildiğini, filtreleme görevi gördüklerini, denizdeki tüm atık maddeleri bünyelerine çekerek yaşayabildiklerinin altını çizdi. Mikropları yenme özelliği olan bu süngerlerin incelenerek ilaç sanayinde de kullanabileceğine vurgu yaptı. Süngerlerin kendilerini yenileme özelliği olduğunu söyleyen Mehmet Akbulut, 1986 senesinde hastalık sebebiyle ülkemizde süngerciliğin yasaklanması ile birlikte Çanakkale’de süngerciliğin kaybolan meslekler arasında yer aldığına değindi. Süngerciliğin yeniden incelenerek yasağın kaldırılması gerektiğini söyledi. Süngerciliğe gençlerin yönlendirilmesi, akademik çalışmaların izlenmesi sonucunda denizlerin temizlenmesi ve denizlerdeki kirliliğin de ekonomiye kazandırılması için bir imkan olabileceğini belirtti. Devlet desteği ile süngerciliğin gelişebilmesi, ülke ekonomisine katkı sağlayabilmesinin önemine vurgu yapıldı. Avrupa Birliği’nin projesi Süngercilik Okulu projesini de paylaşan Mehmet Akbulut, pek çok ülke ile etkileşim içinde olduklarını ÇOMÜ olarak süngerin değerinin anlaşılması, süngerciliğin yaygınlaşması için çabaladıklarını söyledi.

“Masal Günleri”
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 13-17 Mayıs tarihleri arasında “Masal Günleri” etkinlikleri gerçekleştirilecek. 13 Mayıs 2015 Çarşamba 17.00 – 18.00 saatleri arasında “Yarısı İnsan Yarısı Yılan, Şahmaran’ın İzinde” film gösterimi ve 18.00 – 19.00 saatleri arasında Tacettin (Ebuburak) Toparlı ile “Şahmaran Masalları” isimli sohbet gerçekleştirilecek. Masal Günleri programımızın tamamına Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi facebook sayfasından ulaşabilirsiniz.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir