Halyo, Gümrük ve Turizm İşletmeleri Genel Kuruluna Katıldı
Türkiye’deki gümrüklerin otomasyona geçişi, gümrük işlemlerinin modernizasyonu ve hızlandırılması amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin öncülüğünde kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş.’nin 2014 yılı faaliyetlerinin görüşüldüğü genel kurulu Ankara’da gerçekleştirildi. Şirketin kurucu ortakları arasında yer alan Çanakkale Ticaret Borsasını genel kurulda Başkan Yardımcısı Salamon Halyo temsil etti.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen genel kurulun en önemli gündemi Edirne Kapıkule gümrüğünde son yıllarda yaşanan sorunlar ve yapılması gereken yatırımlar oldu. Yine aynı kapsamda Edirne Selimiye Camiinde yapılacak yatırımlar ve restorasyon çalışmaları üzerinde de duruldu.
Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu; yaz aylarında Kapıkule Gümrüğünde yaşanan sorunlardan ve tıkanmadan dolayı buraya TIR Parkı yapmak üzere adım attıklarını ve 6 yıldan beri uğraştıklarını ve tüm yasal işlemlerin alındığını üç ay içerisinde de yatırıma başlayacaklarını ifade etti. Başkan Hisarcıklıoğlu gümrüklerde son yıllarda yaşanan modernizasyon ve işletme modelinin Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyaya örnek gösterildiğini ifade etti.
Toplantıya katılan Borsa Başkan Yardımcısı Salamon Halyo da “Gümrüklerimiz ülkemizin ilk kapısı, yabancıların ilk karşılaştıkları yer. Ülkemizin imajına en önemli katkı yapan yerlerimiz havaalanlarımız, gümrüklerimiz ve limanlarımız. Bu kapılarımız itibarımızın aynası. Bu açıdan GTİ’nin modernizasyon çalışmaları ülkemize çok büyük prestij kazandırmaktadır” dedi.
Salamon Halyo açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“TOBB Başkanımız da ifade etti. Kapıkule ülkemizin mal ve vatandaş trafiği açısından en yoğun gümrüklerinden birisi. Avrupa’ya ihracatımızın kapısı. Yaz aylarında bazen 10 kilometreye varan araç kuyrukları oluşmakta. Bu nedenle şirketimizin Kapıkule’de yapmış olduğu çalışmaları takdirle karşılıyorum.
Odalar Birliğimiz kendi kaynaklarıyla yap-işlet-devret modeli ile bu yatırımları yaptı, eğitimleri verdi ve ihracatçımızın, yatırımcımızın emrine verdi. Bu sayede gümrüklerdeki işlemlerin süresi yarı yarıya azaldı. Dış ticarette önemli bir itibar göstergesi olan malın zamanında teslimi ülkemizde çok zaman gümrük kapıları nedeniyle gecikmeli olmaktaydı. Bazen elektronik altyapısı yetersiz olmakta ve çok uzun tır kuyrukları kapılarda oluşmaktaydı. Bir çok gıda ürünü gümrüklerde bu nedenle bozulmakta ve zamanında teslim edilememekteydi.
GTİ’nin bu yatırımları ile ülkemiz çok modern bir gümrük altyapısına kavuştu. Çok prestijli hale geldi.
GTİ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız da genel kurulda verdiği bilgide organizasyonu tamamlanmış olan Habur, Cilvegözü, Kapıkule, Hamzabeyli, Sarp ve Nusaybin gibi yerlerin işletmesine devam edildiğini, uygulama sözleşmesi tamamlanmış olan Esendere, Çıldır-Aktaş, Dilucu ve Halkalı Gümrük İdarelerinin ise inşaat çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.
İhracatçımıza sanayicimize vatandaşımıza çok büyük hizmet veren bu kuruluşları ülkemize kazandıran başta TOBB Yönetimine ve bu konuda emeği olan GTİ yönetimine Borsamız adına teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu tür örnek, başarılı modellerin gelişmesini ve kalıcı olmasını temenni ediyorum”
Yorumlar...
Henüz yorum yok...