“Çocuklar Ejderhaların Var Olduğunu Zaten Bilirler”

15 Ocak 2015

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde Masal Günleri etkinlikleri devam ediyor. 14 Ocak 2015 Çarşamba günü Kent Müzesi’nin konuğu “Korkunun Mitleri” Türk Dünyası Mit, Masal ve Efsanelerinde Yaratıklar “Masal Günleri” sohbet konusu ile Pınar Dönmez Fedakar oldu.

İzmir’den gelen konuk Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Enstitüsünde de masal ile ilgili çalışmalar gerçekleştirdiklerini masal anlatmak isteyen kişilere yardımcı olabileceklerini söyleyerek sohbetine başladı. Türk Mitolojisi konusunda uzmanlığı olduğunu söyleyen Pınar Dönmez Fedakar, bu konu üzerindeki tez çalışmalarından da bahsetti. “Korku” kavramının açıklaması ile giriş yaptığı korkunun mitleri konusunda korkunun şimdi ile alakasının olmadığından korkunun geçmiş ve gelecek endeksli kaygılardan kaynaklandığına değindi. Varoluşumuzdan beri içimize işleyen bazı kodların olduğunu korku öğelerinin bu denli başarılı olmasında bunların etkili olduğunu ifade etti. Masallarda geçen tekinsiz yaratıklar ve onların tasvir ediliş şekillerine de değinen Fedakar, su kenarında, ormanın kuytularında, karanlık yerlerde olduğu söylenen ve çeşitli farklı isimlerle de adlandırılan yaratıklardan bahsetti. Sinema sektöründe kullanılan korku öğelerinden ziyade kendi kodlarımızda yer alan korku öğelerinin daha korkutucu olduğunu söylerken hafızamıza kazınmış korkuların daha etkin olabileceğine değindi. Masallardaki korkunç yaratıkların genel olarak mutsuz, eksik olarak tasvir edildiklerini söylerken nazar boncuğu inanışının ve popüler kültürde sıkça yer bulan vampir kavramının kökenin masallara dayandığını ifade etti. Masallardaki demonolojik varlıkların cinsiyetleri üzerine yaptığı araştırmaya da değinen Pınar Dönmez Fedakar, genel olarak kadın ya da çift cinsiyetli olarak karşımıza çıktıklarını sadece erkek olan bir demonolojik varlığın olmadığını söyledi. Masalların anlatımının önemini ise G. K. Chesterton’dan alıntıladığı “Masallar çocuklara ejderhaların var olduğunu öğretmez, çocuklar ejderhaların var olduğunu zaten bilirler. Masallar ejderhaların öldürülebileceğini öğretir.” sözleri ile açıkladı. Masalların günümüzde de anlatımının devam etmesinin gerekli olduğuna aksi takdirde korkularımızla yüzleşmenin, umudu beslemenin güçleşeceğine değindi. Sohbet konukların sorularına verilen cevaplar ile sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 21 Ocak 2015 saat 18.00’da “Bir Belgesel Eşliğinde Anıları Tazeleme” Kent sohbeti gerçekleştirilecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir