Gelibolu Günlükleri Raflardaki Yerini Aldı
25 Nisan 1915’teki Gelibolu Çıkarması ile başlayan kitap, harekatın son gününe kadar savaştaki askerlerin sarsıcı dünyasına ışık tutuyor.
Jonathan King’in Çanakkale Savaşı’nı konu alan ve siperlerde çatışmış askerlerin mektuplarından ve günlüklerinden yapılan alıntılarla hazırlanan çarpıcı eseri Gelibolu Günlükleri, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Zorlu hava şartları, hastalıklar ve her gün silah arkadaşlarını gömen askerlerin ruh halleri gibi Gelibolu’nun çetin koşullarını göz önüne seren kitap, aynı zamanda düşman siperlerinde sigara karşılığında konserve et takas eden askerleri de göstererek Türkler ve Anzaklar arasındaki insani ve medeni hissiyata dikkat çekiyor.
Ali Önsan tarafından Türkçeleştirilen ve editörlüğünü Osman Çakmakçı’nın üstlendiği kitap her an ölebileceklerini bilen askerlerin yazdıklarıyla harekatın günlük rutinini okuyucuya aktarıyor.
240 gün süren seferin sıcağı sıcağına yazılmış birçok günlük ve mektuptan derlenen ilk kroniği olan Gelibolu Günlükleri İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle tarih severlerin beğenilerine sunuldu.
Tanıtım Bülteninden:
Gelibolu Günlükleri, 240 gün süren seferin sıcağı sıcağına yazılmış birçok günlük ve mektuptan derlenen ilk kroniğidir. Her an ölebileceklerini bilen askerler, günlüklerine ve mektuplarına (kimi zaman hemen öldürülmeden önce) cephede yaşadıklarını yazdılar. Kimi yazarak kendini rahatlattı, belki korkularını paylaştı ya da aklını yitirmemeye çalıştı. Kimi ise sadece, savaşların ne kadar korkunç olduğunu yakınlarına anlatmak istedi.
“Türkler öyle kötü insanlar değil. Birkaç gün önce Fransızca yazılmış bir mesaj gönderdiler, ‘yiğit Avustralyalı yoldaşlara’ diye başlayan mesajda sigara karşılığında sığır eti konservesi istiyorlardı. Siperler bazı yerlerde sadece 15 metre uzaklıktaydı, bu yüzden birbirimizle haberleşmemiz çok kolaydı.”
-Er Caddy, 177.Gün –
“Gün içinde yiyecekleri karşılıklı olarak siperin çıkıntısına koyuyor ve gönderiyorduk. Bu sabahın ilk saatlerinde Türklerle bizim arkadaşlar arasında sıradışı bir dostlukla değiş tokuş yapıldı. Bizim çocuklardan bazıları doğruca düşman siperlerine gidip konserve, reçel, sigara vb. takas ettiler. Yapılanlar her şeyiyle çok güzeldi ve buradaki savaşın ne kadar gereksiz olduğunu gösteriyordu.”
-Üsteğmen Cozens, 178.Gün –
Yorumlar...
Henüz yorum yok...