Eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası’nın Yıkımına Başlandı
Çanakkale’de Barbaros Mahallesi kıyı kesiminde, yaklaşık 12 bin metrekarelik alan üzerinde bulunan, geçmişte Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası olarak kullanılan yapının yıkım çalışmaları başladı.
Tekel’in özelleştirilme süreci, 1990’lı yılların ilk yarısında Akhisar Sigara Fabrikası ile Tekel’e ait iki önemli sigara markasının isim hakkının bir yabancı çok uluslu şirketle kurulacak ortaklığa devredilme girişimi ile başladı. Eylemler etkili olunca fabrikanın satışı durduruldu.
1962 yılında Çanakkale’de kurulan Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası ise, 2003 yılında özelleştirildi. Tekel’in özelleştirilmesinin ardından Mey A.Ş. olarak faaliyetlerini sürdüren fabrika, 2007 yılında üretim yetersizliği gerekçesiyle kapandı. Daha önce özelleştirilerek ‘Mey Alkollü İçkiler Sanayi Ticaret A.Ş’ye satılan, sonrasında ise mülkiyeti Multi Turkmall Yatırım Anonim Şirketine geçen taşınmazın, Eylül 2008’de Çanakkale Belediyesi’nin aldığı kararlar doğrultusunda yeni mülkiyet sahibi “ÇAV AVM İnşaatları Anonim Şirketi” tarafından “Çanakkale Belediyesi” mülkiyetine geçmesi için yapılan bağış işlemi 15 Ocak 2014 tarihinde sonuçlandı. Deniz kenarında yer alan 12.026,56 m2 alana sahip taşınmaz Belediye mülkiyetine resmen geçti.
2008 ve 2013 yılları arasında harabe olarak kalan alanın, 30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde Çanakkale Belediyesi tarafından girişine konulan tabela ile kent halkına ait olduğu duyuruldu. Mülkiyeti Çanakkale Belediyesi’ne geçtikten sonra kent halkına kazandırılması yönünde çeşitli toplantılar düzenlendi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, katıldığı pek çok toplantı ve ziyarette bu alanın artık Çanakkale halkına ait olduğunu duyurdu.
“İhaleler İptal Edildi”
Eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası alanı Eylül 2014’te Yap-İşlet-Devret yöntemiyle ihaleye açıldı. Bir alışveriş merkezinin kazanmasıyla sonuçlanan ihale, itiraz sonucu iptal edildi ve 30 Ekim 2014 tarihinde ikinci kez yapıldı ancak teklif verilmemesiyle bir kez daha iptal edildi.
“Şehrin Bizden Çaldığı Hareketler!”
Eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası alanının kent halkına ait olduğu yönünde çıkan açıklamalar sonrasında, Çanakkale’de yeni yapılan bir AVM’ye verilmesinin doğru olmadığını ifade eden Kent Hakkı Atölyesi üyeleri, bu süreçte konuyla ilgili tepkilerini fabrika alanı içerisinde parkur sporuyla ilgilenen 20 gencin düşünce ve duygularının aktarıldığı, “Şehrin Bizden Çaldığı Hareketler” konulu “Parkour” adlı kısa bir kısa film ile dile getirmişti:
Yorumlar...
Henüz yorum yok...