Namık Kemal, Ölümünün 126. Yıl Dönümünde Mezarı Başında Anıldı

03 Aralık 2014

Vatan ve hürriyet şairi Namık Kemal, ölümünün 126. yıl dönümünde mezarının bulunduğu Gelibolu’ya bağlı Bolayır köyünde anıldı.

Namık Kemal’i anma töreni Gelibolu Kaymakamı Oktay Çağatay, Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanlığı 18’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar ve Bolayır Köy Muhtarı Adem Can tarafından buket sunumuyla başladı.

Gelibolu’daki okul ve daire müdürlerinin de katıldığı programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Bolayır Şehit Nuriye Ak Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Arif Taşdelen yaptı. Taşdelen, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Tanzimat döneminin vatan, millet ve hürriyet kavramlarının heyecanlı kaleminin asıl adı Mehmet Kemaldir. Namık adını Sofya’da tanıştığı şair Eşref Paşa vermiştir. Türkiye’de ilk defa vatan şairi olarak bilinen şair Namık Kemal’dir. Tanzimat dönemi Türkiye’sinde bir fikir ve sanat inkilapçısı olarak tanınmış ve kendisine bir milli kahraman gözüyle bakılmıştır. Kalemi sadece bir sanat aracı olarak değil, aynı zamanda bir milli-sosyal mücadele aracı olarak da kullanmıştır. Namık Kemal çok sayıdaki eserleri ve kişisel mektuplarıyla Türkiye’nin Tazminat’tan Cumhuriyete kadar fikir, siyasi ve sanat inkilapları üzerinde büyük rol oynamıştır.”

Namık Kemal’in şahsiyet ve fikir hayatı ile ilgili konuşma ise, Namık Kemal Üniversitesi Fen Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrencilerinden Duygu Dünya tarafından yapıldı.

Hürriyet Kasidesinin okunmasıyla devam eden programda, anma törenine katılan protokol üyeleri, Namık Kemal ile aynı yerde kabri bulunan Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa’nın mezarını da ziyaret ederek buket sundular.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir