“Boğaz Savunmasında Tabyalar ve Anadolu Hamidiye Tabyası”
Çanakkale Savaşları ve Harp Tarihi Araştırmaları Derneği tarafından “Osmanlı Devleti’nin Savaşa Girişi” başlıklı sunum ile başlangıcı yapılan “Çanakkale Söyleşileri” etkinliğinin ikincisi “Boğaz Savunmasında Tabyalar ve Anadolu Hamidiye Tabyası” başlıklı sunum ile gerçekleştirildi. 28 Kasım Cuma günü Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı (Çimenlik Kalesi) Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe yoğun katılım sağlandı.
Konuşmayı yapan Çanakkale Kent Müzesi Koordinatörü Cevat İnce, Çanakkale Boğazı’nda bulunan tabyalar hakkında bilinmeyen birçok bilgiyi dinleyicilere aktardı. Tabyalar arasındaki benzerlikler ve farklılıklara değinen İnce katılımcıların tabyalar konusunda daha donanımlı bilgi sahibi olmasını sağladı.
Konu hakkında açıklamada bulunan dernek başkanı Kenan Çelik; “Çanakkale’nin her ne kadar göz önünde bulunsa da belki de en az bilinen konularından biri de boğaz hattında bulunan tabyalardır. Cevat Bey sağ olsun bu konuda yılların birikimini Dernek üyelerimizle paylaştı. Gayet verimli bir konferans oldu. İkincisini gerçekleştirdiğimiz Çanakkale Söyleşilerinin bir sonraki oturumunda yine farklı bir konu uzmanı tarafından sunulacak. Bu etkinliğimize gösterilen ilginin yoğunluğu bizleri memnun etmekte. Çünkü biliyoruz ki, her Çanakkaleli rehberlik yapmak zorunda kalıyor. Ya üniversiteden arkadaşı ya asker arkadaşı elbet misafiri geldiğinde Şehitlik alanını ziyaret ediyor. Amacımız hem bu işi profesyonelce (tarih meraklıları, rehberler, alan kılavuzları) olarak yapan kişilerin merak ettikleri konulara cevap vermek hem de kentimiz halkının sahip olduğu tarihi mirası doğru okumasına yardımcı olmaktır.” dedi.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...